23-03-2017 - Surfen, Nieuws

O’Neill Shape Off deel 5

Deze winter brengt O’Neill, in samenwerking met Surfweer, de O’Neill Shape Off naar de Noordzee. Afgelopen jaar konden alle Nederlanders en Belgen met shape aspiraties een foto van zichzelf met een zelfgemaakt board op sturen. Uit alle inzendingen werden er 16 deelnemers gekozen die van O’Neill een 6’6 ft blank, 10 meter doek, finboxes en epoxyhars kregen.

Op social media waren al glimpen te zien van de deelnemers en de vorderingen van hun boards. Aan ons de eer om de verhalen achter de boards aan jullie te vertellen. In deel 4 konden jullie lezen over Koen & Steve. Dit keer het verhaal van Junior & Otto.


Junior van Dyck

junior van dyck o'neill shape off surfen“Na 15 jaar golfsurfen ben ik eind vorig jaar begonnen shapen omdat ik graag een asymmetrische variant wilde op één van m’n favoriete surfboards. Mijn eerste board was geboren en ik heb sindsdien niet meer op mijn andere boards gesurft. Wat shapen zo leuk maakt? Je hebt carte-blanche en je maakt exact wat je zelf wil in plaats van compromissen te moeten sluiten in de shop. De voldoening die je uiteindelijk hebt om op iets te surfen dat je vanaf begin tot einde zelf hebt gemaakt is erg groot! Ondanks mijn beperkte shape-ervaring tracht ik altijd wel iets unieks te doen in de shape of het design van m’n board. Wat ik van plan ben voor de O’Neill Shape Off, dat zien jullie de komende weken op m’n Instagram.

junior van dyck o'neill shape of surfen


Otto Brons

Otto8“Mijn naam is Otto Brons en woon in Beverwijk vlak naast het bekende Wijk aan Zee. Hier is het surfen voor mij in 2009 begonnen. Het idee om ooit een board te bouwen had ik al snel. Ik ben gek op uitdagingen en klus altijd het liefst alles in elkaar. Na een aantal jaren surfen vond ik mijn niveau hoog genoeg om een surfboard te begrijpen en begon ik met het shapen van mijn eigen board. Toch viel dit tegen. Ik had weinig materiaal, weinig geld en haalde alle informatie van internet. Het eind resultaat was een redelijke simpele 6’7” singlefin zonder al teveel poespas. De epoxy en glasmatten die ik over hield begon ik te gebruiken voor het repareren van boards van vrienden. Hierdoor kreeg ik echt de smaak te pakken. Mijn schuurtje begon steeds meer op een werkplaats te lijken en ik kreeg steeds meer en meer boards van vrienden en mensen uit Wijk aan Zee. Ik begon de materialen steeds beter te begrijpen en werd steeds beter in de afwerking.

otto brons o'neill shape of surfen

Toen ik op surfweer.nl las dat er een shaping contest werd georganiseerd heb ik mij meteen aangemeld, omdat ik met de vaardigheden en kennis van nu het idee heb een heel gaaf board te kunnen shapen. Het board wat ik bouw valt denk ik onder de categorie shortboards hoewel ik zoveel mogelijk volume heb geprobeerd te behouden tijdens het shapen. De afmetingen zijn 6’3” x 21.5” x 2.5” en zal ongeveer 40 liter volume bevatten. Ik heb gekozen voor en extra brede tail met double concave waar ik een 5-fin setup in heb gezet doormiddel van FCS Fusion boxen. Het board heeft geen stringer en ga ik double glassen met hopelijk een gave resin tint!


Blijf de 6 website in de gaten houden voor de verhalen van de andere shapers.

Uiteindelijk zullen alle boards, tijdens het Shape Off evenement op 13 mei bij The Spot in Zandvoort, tentoon worden gesteld. Uit alle boards zal een winnaar worden gekozen. De bezoekers kunnen ter plekke een stem uitbrengen op hun favoriet en samen met de online stemmen zal hieruit de winnaar worden gekozen. De winnaar gaat samen met een vriend of vriendin op reis naar Zuid-Frankrijk samen met een van de O’Neill teamriders.

Meer informatie over het evenement vind je hier.

 van