30-03-2017 - Surfen, Nieuws

O’Neill Shape Off deel 6

Deze winter brengt O’Neill, in samenwerking met Surfweer, de O’Neill Shape Off naar de Noordzee. Afgelopen jaar konden alle Nederlanders en Belgen met shape aspiraties een foto van zichzelf met een zelfgemaakt board opsturen. Uit alle inzendingen werden er 16 deelnemers gekozen die van O’Neill een 6’6 ft blank, 10 meter doek, finboxes en epoxyhars kregen.

Op social media waren al glimpen te zien van de deelnemers en de vorderingen van hun boards. Aan ons de eer om de verhalen achter de boards aan jullie te vertellen. In deel 5 konden jullie lezen over Junior & Otto. Dit keer het verhaal van Maxim & Michiel.


Maxim Goethijn

Maxim3“Een aantal jaar geleden woonde ik een tijd op het Canarische eiland Fuerteventura. Op een gegeven moment lieten de condities een paar weken te wensen over, de zandbanken lagen er slecht bij en we waren helemaal klaar met in close-outs te droppen op een surfboard. Toen ben ik samen met mijn maat Robby gaan experimenteren met bodysurfen. We hebben toen een aantal handplanes geshaped. Dit heeft mijn interesse in het shapen aangewakkerd. Robby is toen doorgegaan met de handplanes, ik ben ondertussen andere oorden gaan opzoeken.”

“Pas vorig jaar, toen ik na een zomerseizoen in de Landes terug in België was, kwam er vervolg aan mijn shape historie. Twee vrienden van mij waren voor het eerst aan een plank begonnen en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een blank te bestellen en mee te gaan in het leer proces.”

“Ik had die zomer bij een shaper in Frankrijk een kleine single fin gezien, die zag er heel vet uit. Hij zou er voor mij ook een maken, maar wegens tijdgebrek is het er niet meer van gekomen. Bij deze kon ik het gewoon zelf proberen, en dat is ook best goed gelukt. Het is echt intens om op een zelfgemaakt board te surfen.”

“Het board dat ik voor de contest aan het maken ben is bedoeld voor de ietwat snellere, hollere golf, geen xxl condities, maar wel iets te stevig voor een standaard allround board. Ik denk aan breaks als Mundaka, Hossegor, etc. Ik gebruik de volledige lengte van de O’Neill Shape Off blank. Een step-up met een knipoog naar de classic lighting bolts, veel volume maar met iets modernere features. Zowel single als thruster te varen. Mijn quiver is al goed gevuld met boards voor lokale condities en ik wil een secret weapon om mee op trips te nemen.”

maxim goethijn o'neill shape of surfen


Michiel Braak

Michiel4“Een aantal jaren geleden wilde een vriend en ik eigenlijk wel zelf een board bouwen. We zochten een board welke in Nederland altijd wel lekker gaat. We kwamen uit bij een Mini Simmons. Superklein, dik en breed. Nu moesten we ook nog een ruimte om in te werken en toevallig kon ik bij mijn buurjongen zijn garagebox huren. Blanks geregeld via internet, net als alle info om een board te bouwen. Na een hoop geklooi, waarbij alles wat fout kan gaan ook fout ging, hield ik er toch een mooi board aan over. Iets korter dan gepland, maar dat geeft niks.”

“Het allerbeste moment was toen ik de eerste keer dat met het board het water in ging en er achter kwam dat hij ook nog werkte. In meer of mindere mate zoals we bedacht hadden. Te gek! Het nadeel van zelf je plank bouwen is dat terwijl je bezig bent, je alweer 3 nieuwe ideeën hebt voor een volgende surfplank, dus na die Simmons volgde nog een aantal andere planken. Ondertussen zijn we al een tijdje bezig met de O’Neill Shape Off, te gek project. Het laatste board wat we maakte was a-symmetrisch en dat beviel erg goed, dus nu ook weer een poging om een mooie a-symmetrisch plank te bouwen. Mijn vorderingen zijn te volgen via Instagram en de Facebook pagina.

michiel braak o'neill shape of surfen


Blijf de 6 website in de gaten houden voor de verhalen van de andere shapers.

Uiteindelijk zullen alle boards, tijdens het Shape Off evenement op 13 mei bij The Spot in Zandvoort, tentoon worden gesteld. Uit alle boards zal een winnaar worden gekozen. De bezoekers kunnen ter plekke een stem uitbrengen op hun favoriet en samen met de online stemmen zal hieruit de winnaar worden gekozen. De winnaar gaat samen met een vriend of vriendin op reis naar Zuid-Frankrijk, samen met een van de O’Neill teamriders.

Meer informatie over het evenement vind je hier.

 van