06-04-2017 - Surfen, Nieuws

O’Neill Shape off deel 7

Deze winter brengt O’Neill, in samenwerking met Surfweer, de O’Neill Shape Off naar de Noordzee. Afgelopen jaar konden alle Nederlanders en Belgen met shape aspiraties een foto van zichzelf met een zelfgemaakt board opsturen. Uit alle inzendingen werden er 16 deelnemers gekozen die van O’Neill een 6’6 ft blank, 10 meter doek, finboxes en epoxyhars kregen.

In deel 6 konden jullie lezen over Maxim & Michiel. Dit keer het verhaal van Maxim & Michiel. Helaas is dit ook meteen het einde van O’Neill Shape Off verhalen. Alle deelnemers zijn aan bod gekomen en we hebben veel gaafs gezien. Hopelijk hebben jullie net als ons erg genoten en zijn jullie geïnspireerd geraakt.

Uiteindelijk zullen alle boards, tijdens het Shape Off evenement op 13 mei bij The Spot in Zandvoort, tentoon worden gesteld. Uit alle boards zal een winnaar worden gekozen. De bezoekers kunnen ter plekke een stem uitbrengen op hun favoriet en samen met de online stemmen zal hieruit de winnaar worden gekozen. De winnaar gaat samen met een vriend of vriendin op reis naar Zuid-Frankrijk, samen met een van de O’Neill teamriders.


Frederik Valgaeren

Frederik1“Het begon dertien zomers geleden op een golfje ergens in Spaans Baskenland. De golven hebben mij sindsdien niet meer losgelaten. Toen ik in Gent studeerde bracht ik meer tijd door in mijn bus bij de Belgische en Zeelandse kust dan achter mijn boeken. Tegenwoordig zak ik af naar Domburg of Hoek van Holland zodra de voorspellingen er ook maar enigszins goed uit zien. Maar wanneer het even kan rijden we natuurlijk richting Atlantische Oceaan voor de betere Europese golven.”

“Met het plezier van het surfen kwam ook de interesse in de kunst van het shapen. Als shaper creëer je de verbinding tussen surfer en golf. Een jaar geleden heb ik hiervan mijn beroep gemaakt en Fiber Shape opgericht. Het geeft me ongelooflijk veel voldoening wanneer een surfer stoked uit het water komt na een sessie op een Fiber Shape board.”

“Ik was zeer enthousiast toen ik ontdekte dat de kit voor de wedstrijd bestaat uit een EPS blank en epoxy. Deze materialen gebruik ik zelf dagelijks, ze leveren sterke, lichte en duurzame boards op. Voor een bijzondere look werk ik verder graag met textiel onder het laminaat.”

“Met Fiber Shape specialiseer ik mij in boards voor surfers uit België en Nederland, boards waarmee je kan surfen op de plattere golven aan onze kust, maar evengoed kan genieten van een sessie op een meer exotische locatie. Het board dat ik shape voor de O’Neill Shape Off is hier een perfect voorbeeld van: voldoende volume onder de borst om vlot te vertrekken en een rounded pintail met scherpe rails voor wendbaarheid. Het wordt een board met een old school feel waaraan een Noordzee-draai gegeven is.”

frederik valgaeren o'neill shape of surfen


Alexander Alders

17547114_10208945796418067_4159209844727362323_o“Sinds twee jaar ben ik begonnen met shapen. Dit kwam vooral omdat ik een afkeur kreeg aan normale shortboards. Altijd op deze boards gesurft en ik werd eigenlijk steeds geïrriteerder en begon surfen minder leuk te vinden. Wedstrijden surfen op een shortboard als het kniehoog was, dat was niks voor mij. Ik begon andere boards te surfen en ging mij verdiepen in surfboard-design. Vooral het kiezen van het juiste board aan de hand van de condities, zorgen voor meer en betere sessies. Surfen op verschillende boards helpt je vooral je eigen style te ontwikkelen.”

“Aangezien ik verslaafd ben aan surfen en surfboards is het shapen van boards de dichtstbijzijnde connectie die je kan hebben. Eigenlijk kwam dit als vanzelf. Het is een intens gevoel om te surfen op iets waar je veel liefde en tijd in hebt gestopt. Betere feedback kan je niet geven op je boards door ze zelf te surfen. Ik ben vooral bezig met experimenteren en het perfectioneren van de boards.”

“Mijn vorige board die ik heb gemaakt is een 5,3 twin keel fish met extra volume, een brede tail en grote keel fins. Go’s fast as hell. De fish is niet alleen een van de mooiste, maar ook de meest veelzijdige vorm die er bestaat. Hij kan goed overweg met slappe secties in een golf of het duwt je door stand up barrels heen. Perfect voor Nederland en het buitenland. Zelf skate ik al mijn hele leven en vindt dat een fish surfboard het dichtst tegen de wendbaarheid en speelsheid van een skateboard zit. Erg dynamisch dus.”

“Voor de O’Neill Shape Off ben ik mijn vorige ontwerp gaan updaten. Ik heb hierbij gekozen voor een brede neus, met een “widepoint “ dat iets naar voren ligt, hierdoor geeft het meer volume in de neus onder je voorste voet, maar het ontwerp gaat na dit punt naar een behoorlijk smallere uitlopende tail. Ik heb een step-up deck gemaakt, waardoor ik weinig volume verlies, wat zorgt voor scherpe down-rails. Plus diepe swallows met grote keel fins zorgen voor de perfecte travelfish voor serieuze golven. Voor de vormgeving ben ik uitgegaan van een Hollandse Tulp!”

“De glassing is geheim! De vinnen maak ik van 24 oz natural fibers, zodat ik flexibele grote keels kan ontwikkelen. Succes iedereen!”

17635121_10208945796218062_6620571300987863043_o


Meer informatie over het evenement vind je hier.

 van