23-02-2017 - Surfen, Nieuws

O’Neill Shape Off

Deze winter brengt O’Neill, in samenwerking met Surfweer, de Shape Off naar de Noordzee. Afgelopen jaar konden alle Nederlanders en Belgen met shape aspiraties een foto van zichzelf met een zelfgemaakt board op sturen. Uit alle inzendingen werden er 16 deelnemers gekozen die van O’Neill een 6’6 ft blank, 10 meter doek, finboxes en epoxyhars kregen.

Op social media waren al glimpen te zien van de deelnemers en de vorderingen van hun boards. Aan ons de eer om de verhalen achter de boards aan jullie te vertellen.


Bart de Rooij

bart de rooij o'neill shape off surfen 1

Het verhaal van Bart is dat van een man met een missie. Twintig jaar geleden begon Bart samen met Rick met het shapen van een skimboard onder de naam RiBa Surfboards. In de jaren die volgden heeft voornamelijk Bart veel kennis opgedaan op het gebied van surfboard shapen. Een passie was geboren.

Nu twintig jaar later staat er in Velsen-Noord een volledig ingerichte shape-ruimte. In de ruimte zijn inmiddels (nog steeds als hobby) zo’n 20 surfboards gemaakt. Voor Bart is er echter nog een ultiem doel, een elektrisch ondersteund surfboard te ontwikkelen.

Door een ernstige schouderblessure kan Bart namelijk niet meer surfen zoals hij dat vroeger deed. Door de blessure is het niet meer mogelijk voor Bart om in te kunnen peddelen op een golf. Om toch te kunnen surfen is Bart aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een elektrisch ondersteund surfboard. Inmiddels zijn de eerste tests afgerond in een zwembad en deze waren positief.

Tijdens de O’Neill Shape Off wil Bart een goed werkend surfboard maken die het aan peddelen van de golf motorisch ondersteund.

DCIM100GOPRO

 


Dave Hoogeveen

Dave hoogeveen o'neill shape off surfen

Dave Hogeveen (43) uit Noordwijk heeft al 20 jaar het surfvirus te pakken. Sinds kort is daar ook het shapevirus bij gekomen. Voor Dave begon het in Bordeaux waar hij bij Atua Cores, tussen de afgekeurde blanks, zijn eerste blank voor slechts €15,- vond. Tijdens het shapen van zijn eerste board leerde Dave vooral hoe het niet moet Te weinig licht, luchtbellen, niks ging zoals het moest. Maar van fouten leer je. Dave zijn meest recentelijke boardje is een 5.0 x 22 Mini Simmons en die is aardig strak.

Toen Dave hoorde van de O’Neill Shape Off twijfelde hij geen moment en zond gelijk een foto in. Wat voor board het gaat worden wil hij nog even geheim houden. “Het board dat ik shape moet zeker speciaal worden, ik ga voor de winst natuurlijk! Zonder veel te verklappen kan ik zeggen dat het een 5.8 shortboard met bonzer setup wordt. De vinnen heb ik uit restanten teakhout gezaagd. Verder komt de verrassing uit de verschillende details.” Aldus Dave.

Dave Hoogeveen o'neill shape off

Op www.instagram.com/davehoog kun je Dave volgen.


Olaf de Vries

Olaf de Vries is een bekend gezicht in de Nederlandse surfcommunity. Olaf shaped al jaren voornamelijk duurzame houten boards voor zijn eigen merk Ollywood Surfboards.

Voor het ontstaan van de liefde voor het shapen van Olaf moeten we terug naar Nieuw Zeeland 1998. Na het afronden van zijn studies, antiek restauratie en meubel ontwerp, besloot hij te gaan reizen door Nieuw Zeeland. Hier werd Olaf verliefd op de single-fin en de boards waar vroeger op gesurft werd.

Hij bezocht zijn vriend, surfer en shaper Josh Astill. Josh leerde Olaf het reilen en zeilen van het shapen. Josh nam hem daarna mee naar Davey Briggs een shaper en artiest die houten boards maakte. Davey werkte daar samen met drie Maori’s die Maori kunst in de boards sneden. Vanaf dat moment ontdekte Olaf dat het maken van houten surfboards zijn passie was.

Zes maanden na zijn terugkomst in Nederland begon Olaf met het bouwen van zijn eerste houten board in zijn achtertuin. Kort daarna begon hij zijn werkplaats voor meubels. Waar hij een extra afdeling voor zijn boards maakte; Ollywood Surfboards was geboren.

Olaf de Vries o'neill shape of surfenOok Olaf was stoked toen hij hoorde van de Shape Off. “Je krijgt een stuk piepschuim, glasweefsel, epoxy, vinpluggen en een leashplug, voor de rest ben je vrij om te doen en te laten wat je wil. Alles kan en alles mag, nou ja bijna dan. Het is niet toegestaan een computergestuurde machine te gebruiken.

Alleen je eigen skills bepalen het resultaat. Te gek toch. Je kan bijvoorbeeld een stringer in het board verlijmen of meerdere, parabolisch of juist langs je rails. Voor het board heb ik gekozen voor een 6’3 rounded pin. Ook tof dat je je eigen vinnen mag maken. Ik zit te denken aan een single fin, maar ik heb ook nog andere opties. Wat het uiteindelijk zal worden daar moeten jullie nog even op wachten.”

Ook Olaf is te volgen op Instagram.


Blijf de 6 website in de gaten houden voor de verhalen van de andere shapers.

Uiteindelijk zullen alle boards, tijdens het Shape Off evenement op 13 mei bij The Spot in Zandvoort, tentoon worden gesteld. Uit alle boards zal een winnaar worden gekozen. De bezoekers kunnen ter plekke een stem uitbrengen op hun favoriet en samen met de online stemmen zal hieruit de winnaar worden gekozen. De winnaar gaat samen met een vriend of vriendin op reis naar Zuid-Frankrijk samen met een van de O’Neill teamriders.

Meer informatie over het evenement vind je hier.

Dave Hoogeveen o'neill shape off 3

 van