17-06-2016 - Mountainbiken, Nieuws

10 onmisbare onderdelen voor je (wo)mancave

Wat is dat toch met kerels (en een enkele dame!) van wie de schuur het heiligdom is? Die schuur kan evenwel een knutselhok of schroefzolder zijn. Wij zetten de tien beste upgrades voor dat heiligdom op een rij.

1. Papierdispenser

Als je aan je bike klust, ken je het wel: vieze handen, dubieuze vloeistoffen die opgeveegd moeten worden, dat ene kleine vlekje op je frame dat je wil wegpoetsen. Oude lappen zijn prima, maar soms heb je even een schoon doekje nodig. Met een enkele ruk haal je die uit een papierdispenser.

2. Pedro’s flessenopener

Beer and the art of bicycle maintenance. Bier en sleutelen, het hoort bij elkaar. Om te vieren dat je fiets af is. Als je die ene vriend (voor de derde keer) leert hoe hij zijn remmen moet ontluchten. Of om een klusje dat veel langer duurt dan je dacht wat dragelijker te maken. Eenhandige bediening, te monteren op elke muur.

3. Muziek

Omdat je niets gedaan krijgt als je alleen maar bier zou drinken (en je gaat er ook zeker niet harder van fietsen). Waarom denk je dat er in elke professionele werkplaats speakers staan?

4. Ophanging

Als je fiets gewoon op de grond staat, staat hij te laag om er fatsoenlijk aan te kunnen sleutelen. Er zijn natuurlijk allemaal fancy standaards, maar als je schuur het toelaat (lees: een dak heeft), dan werken deze oldschool haken ook erg goed! Een van onze redacteuren zweert er zelfs bij en gebruikt zijn fancy standaard alleen maar om z’n fiets af te spuiten.

5. Complete inbusset

Zeg nou zelf: wat is er mooier dan zo’n inbusset op de muur van je sleutelhok? De orde en organisatie die je ervaart wanneer je niet meer met een minitooltje loopt te priegelen, maar voor elke maat gewoon een ‘eigen’ tool hebt. Je sleutelleven zal nooit meer hetzelfde zijn. 

6. Sleutelrek

Ordnung muss sein! Alleen al bij de aanblik van zo’n georganiseerde muur wordt de ware sleutelaar gelukkig. Alles heeft een plek. Nooit meer eindeloos zoeken naar dat ene punttangetje. Elke bouwmarkt verkoopt prefab-rekken, maar dat is allemaal oplichting. Gewoon zelf maken dat ding!

Gereedschapsbord-Mancave

7. Tuinslangbeugel

Nee, niet om de tuinslang op te ruimen. Wij hebben meer banden in onze schuur slingeren dan de gemiddelde dame schoenen heeft. En die banden laten zich ellendig opruimen! Maar met een paar van dit soort beugels aan de muur, kan je prima orde scheppen in de rubberchaos.

8. Plafondhaken

Je trainingswielsetje voor op de weg, dat bredere wielsetje voor in de bergen. Wielen laten zich – net als banden – slecht opruimen. Bovendien zijn ze zo duur dat je ze niet in de hoek van de schuur wilt laten slingeren. Setje plafondhaken in de draagbalk en het probleem is opgelost.

9. Oude t-shirts

Poetslappen. Omdat papier voor sommige klusjes gewoon niet stevig genoeg is. 

10. Tuinslang

Technisch gesproken staat deze buiten je (wo)mancave, maar heb je ooit een mountainbiker gezien die zonder tuinslang kan? Die rijdt dan ofwel op een smerige fiets, ofwel hij rijdt nooit onverhard. Een tuinslang hoort er nu eenmaal bij. Einde discussie.

Bonus-items

11. Werkbank

O ja, hier gaan onze oogjes van glimmen. Van die gelagerde laatjes die moeiteloos in- en uitrollen. Een dikke houten plaat als werkblad waar je dat ene vastzittende lagertje uit een achterbrug kan tikken. Mag er in de hoek ook alsjeblieft nog een bankschroef?

12. Verlichting

Als je, zoals de meesten van ons, naast je fietshobby een gewone baan hebt, dan sta je toch altijd weer ‘s avonds aan je fiets te sleutelen. Goede verlichting is een must. Vooral als je dat ene kleine nippeltje op de grond laat vallen en er naar op zoek moet.

13. Verwarming

Verlichting

14. Koelkast

Je denkt toch niet dat die biertjes zichzelf koud gaan houden, he?

15. Compressor

Omdat het een goede manier is om je fiets schoon te blazen, je tubeless banden op te pompen of de opblaaskrokodil van je kinderen op te vullen.

Word-abonne---banner---UpDown

 

Voor meer tips, reviews en reisverslagen kijk dan even op verder op onze website van Up/Down. Wil je op de hoogte blijven van het laatste wielernieuws en wil je graag het magazine op de deurmat ontvangen? Abonneer je dan op Up/Down magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van