03-08-2021 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Onsje minder: Roval Alpinist SL

We hadden een tijdje een Specialized Aethos S-Works te gast en schrokken ons een hoedje toen we hem wogen: 6,1 kilogram in maat 56, en dat zonder Turbo Cotton-bandjes. De fiets in kwestie was dan ook uitgerust met het laatste snufje uit de Roval-fabriek: de Alpinist SL-cockpit.

Roval Alpinist SL

Specialized wil onder de Roval-naam meer producten gaan brengen op het niveau van S-Works, maar dan met een universele passing. Dus ook geschikt voor andere merken. Zelfs dit 12.999 euro kostende topmodel wordt niet standaard uitgerust met de Alpinist SL-cockpit. Deze wordt apart verkocht voor een rinkelende 549,90 euro. Voor dat geld krijg je uitzonderlijk weinig: 274 gram om precies te zijn. Voor een vergelijk wogen we een aluminium stuur/stuurpen-combinatie van Ritchey WCS, toch ook geen troep, en we kwamen uit op 400 gram (in dezelfde maten).  

De afwerking van de cockpit is prachtig en de vormgeving opvallend traditioneel. Geen aerodynamische maar ronde vormen. Geen intern lopende kabels (hij is wel geschikt voor een DI2 junctionbox) en een klassieke bocht, zij het met wat minder drop. Wel is er een bevestigingspunt voor Specialized’s out front computermount. De boutjes zijn van titanium en ze schroeven in uitneembare inserts, zodat je het kostbare ding niet per ongeluk de vernieling in kan draaien.  

De vormen zijn dusdanig traditioneel dat het rijden geen grote verrassingen oplevert, behalve de constatering dat het geringe gewicht zich absoluut niet vertaalt in gezwabber. Daarbij sluit de cockpit perfect aan bij het algehele gevoel dat de Aethos S-Works geeft. Namelijk dat van een prettige combinatie van laag gewicht, comfort en precies de juiste scherpte. Het is dan wel geen Venge, maar de Aethos met Roval Alpinist-cockpit is helemaal niet vies van een sprintje. Een mogelijk nadeel: de minimale breedte is veertig centimeter. Geen probleem voor een ‘Alpinist’, maar de Jan-Willem van Schips onder ons zullen verder moeten zoeken. 

Roval Alpinist SL

Besluit je jezelf te trakteren op de Alpinist-cockpit en zoek je een bijpassende (27,2 millimeter) zadelpen, dan is de 136 gram wegende gelijknamige Alpinist-zadelpen de perfecte match. Die wordt overigens wel standaard geleverd op de Aethos S-Works. Grammenjagers die tevens stijl en exclusiviteit zoeken, zoek niet verder.  

Alpinist SL cockpit € 549,90  
Alpinist SL zadelpen € 229,90 

Specialized.com 


Deze rubriek staat in het laatst gepubliceerde magazine: Wielrenblad #2 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad!

 van