04-05-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Ontdek nieuwe gebieden met Shimano Steps MTB

Ontdek nieuwe gebieden met Shimano Steps MTB. De volledig nieuwe Shimano Steps Mountainbike componenten leveren maximaal plezier bij elk inspanningsniveau, wat inhoudt dat je jouw mogelijkheden kunt uitbreiden om nieuwe gebieden te ontdekken. E-mountainbikes verkleinen het speelveld tussen fietsers met verschillende condities en vaardigheden. Bergop wordt plezierig, waardoor rijders op plekken kunnen komen die voorheen niet te bereiken waren.

Dit wordt bereikt door een intuïtief ontworpen, lichte en compacte E8000 aandrijfunit die de rijder een natuurlijk gevoel biedt. De aandrijfunit is compact waardoor framefabrikanten e-MTB frames met kortere achtervorken kunnen maken wat de wendbaarheid op technische routes ten goede komt. De cranks hebben een lagere Q-factor, waardoor rijders het gevoel hebben op een standaard mountainbike te rijden. En het allerbelangrijkste: de lichtgewicht unit wordt intuïtief bediend met de linker power mode switch met drie instellingen (Eco, Trail en Boost) voor verschillende soorten terreinen.

Componenten
Shimano lanceerde voor het eerst haar urban en recreatie georiënteerde e-bike componenten (E6000) in 2013. Nu, met de kennis en ervaring van vele jaren van ontwikkeling van high-end MTB componenten, verenigt Shimano haar technologische expertise met de introductie van haar E8000 componenten, speciaal ontwikkeld voor de uitdagingen en eisen van e-mountainbiken maar tevens ontworpen om rijders de ware sensatie van het mountainbiken te laten ervaren.

  • De SHIMANO STEPS E8000 MTB componenten beschikken over een krachtige aandrijfunit (DU-E8000).
  • De stroomvoorziening voor de motor wordt geboden door een grote 500Wh batterij (BT-E8010), compleet met batterijhouder (BM-E8010).
  • De aandrijfkracht wordt overgebracht door een speciaal kettingblad met crankarmen (FC-E8050/E8000) en een 34T of 38T kettingblad (SM-CRE80-B/CRE80), die met een optionele kettinggeleider wordt geleverd (SM-CDE80).
  • Het systeem wordt bediend door een krachtige – op het stuur gemonteerde – fietscomputer (SC-E8000) en een FIREBOLT shifter voor ondersteunende bediening (SW-E8000-L), samen met een snelheidssensor set (SM-DUE10) voor het achterwiel.
  • De overige componenten van het aandrijvingsysteem kunnen worden geleverd met Shimano’s Di2 MTB componenten (XTR/XT) of mechanische 10- en 11-speed aandrijfunits.
  • Het nieuwe SHIMANO STEPS MTB systeem kan via Bluetooth communiceren met het E-TUBE softwareplatform waardoor je met een computer, tablet of smartphone de instellingen kunt wijzigen en je set-up kunt aanpassen.

De compacte en 70Nm koppel sterke SHIMANO STEPS MTB motor is ontworpen om elk moment van de rit plezier te bieden. De aandrijfunit is in een driehoek rondom de trapas gemonteerd, wat resulteert in veilige, directe en efficiënte krachtoverbrenging van de rijder naar de cranks. Het compacte ontwerp is voorzien van koelvinnen aan de aandrijfkant om de warmte van de motor af te voeren.

Het creëren van een natuurlijk rijgevoel met de SHIMANO STEPS MTB gemotoriseerde aandrijfunit was een belangrijk uitgangspunt. Trappen als bij een gewone fiets, maar de optie om verschillende ondersteuningsniveaus te kiezen. Rijders kunnen schakelen, net als met een normale mountainbike, met 10- of 11-speed aandrijving en mechanische of Di2 schakelopties.

De compacte aandrijfunit biedt plaats aan frames met kortere achtervorken om met E8000-uitgeruste fietsen de typische mountainbike bediening en wendbaarheid te geven. Het biedt tevens een Q-factor (dat wil zeggen de afstand tussen de buitenste randen van het crankstel) die overeenkomst met de DEORE XT cranks, dat helpt om een natuurlijk gevoel te behouden.

De voeding voor de motor wordt geleverd door een compacte maar duurzame, onopvallende en waterdichte 500Wh batterij op de framebuis. Een veilige houder houdt de batterij zelfs op ruw terrein stevig op zijn plek en toch is het verwijderen van de batterij om te laden eenvoudig met een zijdelings ontgrendelingsmechanisme.

Verbonden met de motor is de holle crankarm (FC-E8050) of de massieve crankarm (FC-E8000), beide leverbaar met 34T of 38T kettingbladen (SM-CRE80-B/CRE80) voor 10- of 11-speed cassettes. De kettingbladen zijn voorzien van Shimano’s Dynamic Chain Engagement technologie en samen met een optionele kettinggeleider (SM-CDE80) garandeert dit dat de ketting op de aandrijfunit blijft.

Het systeem wordt bediend met de compacte SHIMANO STEPS MTB kleuren LCD computer om rijders de informatie van hun versnellingsnummer, ondersteuningsniveau en batterijbereik te bieden. De ondersteuningsniveaus worden bediend met een speciale MTB stuurschakelaar waardoor rijders tussen Eco, Trail en High ondersteuning, plus de Power Walk stand kunnen wisselen.

SHIMANO STEPS MTB componenten zijn leverbaar vanaf oktober 2016. Zet je zinnen deze herfst op het ontdekken van nieuwe gebieden. Voor meer informatie kun je de website van Shimano in de gaten houden, maar wij houden jullie hier uiteraard ook op de hoogte!

 van