22-04-2015 - Surfen, Nieuws

Oog in oog met een Limburgse surfdude: Tey Bontemps

Tey Bontemps is een surfende barman uit Maastricht, die van Limburgse speciaal biertjes houdt. Hij woont nu in Scheveningen en organiseert ook het MadNes festival, dat op Ameland plaatsvindt.

Tey, waarom vind je surfen leuk?

,,Ik ben een sportman. Surfen is één van de weinige sporten waarbij ik mijn verstand op nul kan zetten. Het draait alleen maar om mij en de moeder natuur en de rest van de wereld gaat langs me heen. Als ik het in water lig, ben ik met niets anders meer bezig.’’

Waar ben je begonnen met surfen?

,,In 2008 werkte ik als reisleider bij Breakloose in Mimizan, Frankrijk. Ik vond het surfen meteen leuk en was gelijk verslingerd aan de sport. Ik ging alleen maar met surfleraren het water in en leerde snel bij. Als ik tijd had, dan lag ik in zee. Zo gaat het hard.’’

tey

Vond je het moeilijk?

,,Het begin is altijd lastig. Ik had de basis zoals het opstaan en het schuim surfen echter vrij snel onder knie. Daarna lag ik achterin bij de grotere, ongebroken golven en dat was veel oefenen. In Mimizan kon ik de verschillende boards mooi uittesten en een beetje uitvinden wat ik fijn vond om op te surfen. Van de mensen om me heen kreeg ik veel tips, dus dat was een voordeel.’’

Van wie heb jij het surfen geleerd?

,,Van Mark, onze surfleraar met dreads. Wij hadden een goede klik en hij heeft me veel tips gegeven. Hij is een surfleraar in hart en nieren en gaf me continu les. Door zijn enthousiasme raakte ik echt getriggerd. Als ik een golf pakte, dan ging hij helemaal uit zijn dak. Dat is hartstikke leuk. En als het dan lukt, dan raak je helemaal obsessed. Als ik een goede golf pak, dan kan ik daar twee dagen op teren. Dat gevoel heb ik bij geen enkele andere sport.’’

Zou je meer willen weten over Tey Bontemps? Lees dan hier het interview verder op het blog van Tasha’s Surfcamp

 

 

 van