22-01-2024 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Fietsvakantie omgeving Salzburg

De bergen. Het is voor wielrenners eenpracht en een verschrikking tegelijk. Voorvelen de perfecte fietsbestemming. Maar wat ons betreft is er nog een betere locatie denkbaar: aan de voet van het gebergte. Zoals Hotel Jakob, in het Oostenrijkse Fuschl am See. Tegen een decor van groene pieken en heldere azuurblauwe meertjes is dit misschien wel de perfecte uitvalsbasis voor een fietsvakantie omgeving Salzburg waarbij genieten voorop staat.

MEREN

Iets over de helft van de route komen we uit bij de Irrsee, een van de vele prachtige meertjes die de omgeving rijk is. Hier ligt een klein strand inclusief strandtentje, perfect om even uit te rusten en wat te drinken. Dat ze ook in Oostenrijk van pünktlichkeit houden blijkt hier meteen: onze fietsen moeten precies op de daarvoor bestemde plek staan, en hoewel er praktisch geen gasten zijn op het kleine terras krijgen we bij onze bestelling toch een buzzer mee om ons te laten weten wanneer het klaar is. Gelukkig smaakt het meer dan goed en vertrekken we even later met een goed aangevulde koolhydraten voorraad

Fuschl am See

Aan de westkant van de langgerekte Irrsee bevindt zich een prachtige slingerende weg waarover we langzaamaan weer richting Fuschl am See gaan. De weg kronkelt en golft langs boerderijen en bosranden, terwijl het azuurblauwe meer telkens links van je blijft. Helaas zijn dit soort prachtige weggetjes altijd te kort en na vijf kilometer verdwijnt de Irrsee langzaam uit beeld.

Na een kort klimmetje volgt al snel weer een spectaculair uitzicht, ditmaal op de veel grotere Mondsee, waar de Alpentoppen op de achtergrond wederom zichtbaar zijn. De afdaling die volgt is snel. Voor we het weten rijden we even parallel aan dit meer, dat net als alle meertjes hier een prachtige azuurblauwe kleur heeft. Lang duurt het niet, de route gaat al snel weer richting het westen, het platteland in. De sterke oostenwind blaast nu opeens vol in de rug en met de ketting naar rechts rijden we op hoge snelheid over de prachtige boerenweggetjes.

Om terug bij Fuschl am See te komen moeten we nog één klim voltooien, want het dorpje ligt hoger dan de rest van de omgeving. Het blijkt een gemeen stuk klimmen. Nergens is het echt steil, maar het loopt langer door dan verwacht. Hoewel korte afdalingen de klim onderbreken, maakt de wind die hier weer vol tegen staat het laatste stuk mentaal nog even zwaar, maar het uitzicht op de groene bergtoppen en het azuurblauwe water van de Fuschl see verzacht de pijn het is de beste plek voor een fietsvakantie omgeving Salzburg.

FIETSVAKANTIE OMGEVING SALZBURG

Met nog een dagje over besluiten we een koffieritje naar een van de grootste steden van Oostenrijk te maken. Een kilometer of twintig ten westen van Fuschl am See ligt namelijk Salzburg, een oude stad met een rijke geschiedenis en een binnenstad die op de wereld erfgoedlijst staat. Ook hier rij je weer voor een groot deel door rustig boerenland. Het is een prachtig stuk: links van je steken er continu hoge alpentoppen boven je uit, terwijl er aan de rechterkant een landschap is van glooiende groene heuvels.

Vlak voor we bij Salzburg zijn, komen we bij een uitzichtpunt, waar we de stad in de verte en onder ons zien liggen. De stad ligt in een dal en de rest van de omgeving ligt een stuk hoger: de weg naar Salzburg toe loopt dus meer omlaag dan omhoog. Het is een prachtig gezicht om de stad zo te zien liggen met de Alpen op de achtergrond, maar na even genoten te hebben van het uitzicht duiken we omlaag. We rijden al snel de stad in, en dat is een verrassend soepele ervaring op de racefiets. Voor we het doorhebben rijden we langs de Salzach, de rivier die Salzburg doorkruist, richting de binnenstad. Na wat toeristen ontwijken en een kort kijkje bij het geboortehuis van Mozart scoren we ergens een goede kop koffie met wat lekkere gebakjes.

De stad uit gaat minstens zo soepel als er in. We gaan vanuit de oude binnenstad langs de moderne universiteit. Al snel fietsen we over een knisperend gravelpad door een groot soort park; mooi om te zien hoe groen deze stad is. Nadat de Salzach nogmaals is overgestoken begint de weg al snel weer omhoog te lopen. Een prachtige klim door een koel donker bos ontvouwt zich voor ons. Het gebied iets zuidelijker en dichter tegen de Alpen aan kenmerkt zich door meer bos en iets minder landbouw, waardoor het heerlijk fietsen is als de zon fel schijnt. We passeren het indrukwekkende ravijn van gisteren nu van de andere kant en voor we terug zijn bij Hotel Jakob rest ons nog een hindernis: een flinke muur van een halve kilometer aan veertien procent. Niet wat je wil tijdens een koffieritje, maar het is de snelste weg terug.

Op het strandje van Hotel Jakob aan de Fuschl am see voor een fietsvakantie omgeving Salzburg genieten we even later heerlijk na met een koude Oostenrijkse weizen. Het heldere water nodigt uit tot een bib-dip en terwijl we afkoelen in dit prachtige meer vliegt er een glimmend vliegtuig met een Red Bulllogo over. Dat het miljardenbedrijf zich hier heeft gevestigd snappen we ondertussen wel er gaat weinig boven Salzkam mergut.

HOTEL JAKOB

De plek waar we verblijven Rennrad & Triathlon hotel Jakob – is een hotel dat zich grotendeels richt op sport. Het is met name in de triatlon wereld een bekend hotel, een plek waar veel triatleten graag komen voor een trainingskamp. Toch is de sfeer heel ongedwongen en relaxed, je kan prima een weizen of een goed glas wijn bij je diner drinken. Naast de kamers die meer dan prima zijn hebben ze ook een aparte ruimte waar je de fiets veilig hangt, je er aan kan sleutelen en je ‘m ook kan schoonmaken. Het privéstrand aan de Fuschl see is wat ons betreft de finishing touch, helemaal in combinatie met de sup boards die je kan huren voor wat extra waterplezier

Wil jij dit artikel terug lezen, wordt dan abonnee van Wielrenblad. En ook op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent de fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Wielrenblad in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Of koop Wielrenblad in onze webshop.

 van