21-04-2023 - Nieuws, Wielrenblad

Op de koffie bij Shimano

Veel mensen kijken (uiteraard) als eerste naar het merk wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe bike. De nieuwe aankoop moet qua geometrie en materiaal aansluiten bij hun wensen, maar vaak speelt ook het imago van het merk een duidelijke rol. Nadat voorgaande is bepaald wordt er verder gekeken naar zaken als demper, dropper, voorvork en wielset. De keuze van de drivetrain is vaak functioneler, precies hetgeen Shimano duidelijk wil maken met haar Experience Center in Valkenburg.

Shimano is op het terrein van een voormalige bierbrouwerij neergestreken met het eerste Shimano Experience Center ter wereld, een imposant pand tegen de rotsachtige achtergrond van de Limburgse heuvels, omgeven door diverse bijgebouwen en veel groen. Shimano maakt binnen kennis met Rob Damoiseaux, de general manager die hen vandaag een rondleiding zal geven. Rob is duidelijk trots op wat hier allemaal is opgebouwd en neemt ons mee.

Het eerste wat opvalt is dat Shimano meer doet dan alleen fietsonderdelen maken. Want zodra ze het entreepoortje passeren lopen ze tegen een flinke vissimulator aan. Nadat ze een virtuele vis aan de haak hebben geslagen vertelt Rob dat een kleine twintig procent van de omzet van Shimano voortkomt uit de vissport en dat zij marktleider zijn in deze sport. Daarnaast zijn ze ook actief in de roeisport, waarvoor ze een soortgelijk systeem als de SPD hebben ontwikkeld, maar dan voor de roeiers. Het valt direct op dat alles als beleving is opgezet, want er staan twee roeiers klaar om de schoenen te proberen.

Maar goed, ze zijn gekomen om fiets-dingen te zien. En daar is ook het grootste gedeelte van het Center op gericht. De locatie heeft nog het meeste weg van een serieuze beursstand, maar dan een stuk uitgebreider en groter. Het doel hiervan is om bezoekers meer inzicht te geven in Shimano als merk en wat ze allemaal doen. En dit willen ze dus vooral aan de bezoekers zelf overlaten, ze het laten zien en laten ervaren, in plaats van erover vertellen.

Zo staan er bijvoorbeeld twee virtuele hometrainers klaar om de racefietsonderdelen te testen en kun je een mini-bikefitting laten doen. Ook vet, er staat een VR-mountainbike klaar, waarop je virtueel op verschillende parcoursen wereldwijd kan rijden. De bike beweegt mee en jij kan met een VR-bril op je hoofd op de trails naar beneden knallen. Maar, je kunt ook gewoon lekker buiten bikes proberen. Er staan dik afgemonteerde mountainbikes klaar die je kunt huren om in de prachtige omgeving te rijden. Geen zin om te klimmen? Dan kun je ook een MTB pakken.

Binnen kun je verder nog de ontwikkeling van de schakel techniek zien door de jaren heen, hangen er verscheidene gesigneerde shirts en kun je ook een aantal profbikes bewonderen. Verder vind je in hetzelfde gebouw nog een bikefitter, mocht de mini-bikefitting smaken naar meer. Pearl Izumi heeft er zijn outletstore, dus koopjesjagers kunnen los.

Het terrein in de nabije omgeving is nog flink in ontwikkeling, tijdens hen bezoek wordt de laatste hand gelegd aan een gigantische visvijver met meer dan duizend vissen, waar je de hengels kunt proberen. Rob vertelt ook dat er nog een pumptrack gepland staat.

Het Shimano Experience Center is zeker de moeite waard wanneer je in de buurt bent en leent zich goed voor een opwarming of afsluiting van je dag. De toegang is gratis, check hier voor andere opties.


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van