08-12-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Op een bamboe fiets het strand op voor de KNRM!

Op zondag 10 december nemen Marck Mulder en Gerard Looijen deel aan de West Coast Challenge op een bamboe mountainbike van Bamboosero. Hiermee wordt geld ingezameld voor de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij.

Geïnspireerd door de veelzijdigheid en het duurzame karakter van bamboe, is Gerard begin 2011 gestart met het importeren van 100% boomvrij printerpapier gemaakt van bamboe. Dit doet hij onder de naam 3P Papier. Als enthousiaste duursporter en importeur van bamboe  papier viel hem de bamboe fiets op van Bamboosero, in Nederland op de markt gebracht door “EerlijkeKansen” van Joep van Ginderen. “Het is werkelijk een fantastische fiets! Een unieke uitstraling met heerlijke rijkwaliteit. Uitermate stevig, zeer duurzaam geproduceerd en Fair Trade! Om daarop deel te nemen aan de West Coast Challenge wordt zeker een bijzondere ervaring”, aldus Gerard.

De West Coast Challenge is een eendaags duursportevenement.  Een team van twee man/vrouw krijgt de uitdaging gezamenlijk met één fiets de afstand van Hoek van Holland naar Den Helder op eigen kracht af te leggen. De totale afstand bedraagt ongeveer 130 kilometer voor de hele en 65 kilometer voor de halve en loopt vrijwel volledig over het strand. Door afwisselend hard te lopen en te fietsen moet het team de passende mix van snelheid en duurvermogen vinden om deze enorme afstand af te leggen.

De ondersteuning tijdens de route wordt verzorgd door de KNRM. Naast de sportieve uitdaging staat de West Coast Challenge in het kader van de fondsenwerving voor de KNRM. De stichting Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redt mensen op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Voor de uitvoering van het reddingwerk trekt de KNRM vrijwilligers aan die kennis van zaken hebben en deze professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van 42 reddingstations, 70 reddingboten en 1.100 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden. Bij het uitvoeren van haar taak heeft de KNRM er, sinds de oprichting in 1824, voor gekozen dit als zelfstandig opererende, ongesubsidieerde instelling te doen. De exploitatie wordt gedekt door vrijwillige bijdragen van donateurs en schenkers en uit nalatenschappen.

Gerard en Marck maken voor deze Challenge gebruik van een bamboe mountainbike van Bamboosero. De fietsen van dit merk worden in Nederland geleverd door het bedrijf Eerlijke Kansen uit Leiden. Het frame van deze fietsen is gemaakt van bamboe. Bamboe heeft een aantal bijzondere eigenschappen:

▪ de sterkte is vergelijkbaar met die van staal

▪ het is licht, absorbeert trillingen en zorgt daarmee voor een heel comfortabele fietstocht

▪ bamboe is geschikt om zeer stijve frames mee te maken

▪ tijdens het groeien van bamboe wordt geen CO2 geproduceerd (zoals bij staal en aluminium), maar wordt juist CO2 gebonden. Hiermee is het bamboe frame het groenst denkbare frame

▪ Bamboe is een ‘renewable’ grondstof

▪ Bamboe roest niet en heeft geen last van metaalmoeheid zoals staal en aluminium

De frames zijn handgemaakt van verantwoord geproduceerd bamboe. Voor het transport van de frames compenseert EerlijkeKansen de CO2 uitstoot. Hierdoor zijn deze fietsen de eerste fietsen met een klimaatneutraal frame op de Nederlandse markt.

Joep van Ginderen: “Naast de eerlijke vergoeding die de bouwer voor zijn frame ontvangt stelt EerlijkeKansen €50,- ter beschikking aan de bouwer voor zijn ontwikkeling. Hij kan hiervoor gereedschap kopen voor zijn werkplaats, onderwijs voor zichzelf of zijn kinderen of investeren in de uitbreiding van zijn bedrijfje. Zo biedt je met de aankoop van een bamboe fiets ondernemers in Afrika een eerlijke kans om zichzelf te ontwikkelen.”

 van