23-11-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Op kitesurf trip naar Hua Hin Thailand

Kitesurfen met Boedhha die een oogje in het zeil houdt. Het kan in Hua Hin Thailand. Matthias Larsen ging erheen met zijn gezin en raakte betoverd door de charme van dit drukke, chaotische kitesurf-oord.

Na elf uur vliegen vanuit de koude winter in Europa krijgen we een warme, zeg maar gerust hete klap, in het gezicht als we de luchthaven van Bangkok uitlopen. Onze tweelingzonen kijken hun ogen uit als ze deze megastad zien. Drommen mensen, druk verkeer en hoge gebouwen. Leuk voor even maar wij willen weg hier. Na vier uur met de taxibus komen we aan in Hua Hin. Daar ontmoeten we een oude vriend van ons: Dzevad Durgut. Hij runt een kiteboardschool en is importeur van Duotone in Thailand. Het eerste dat hij ons adviseert is om een massage te nemen bij een van de vele massagestudio’s om de spieren te ontspannen van de reis. Wat is dat lekker zeg! En voor maar euro per uur.

Hua Hin

Helemaal Zen schuiven we aan bij het ontbijt. Ondertussen heeft Dzevad een nanny geregeld voor onze kinderen. Hoe relaxed is dat! Zo kunnen we na het ontbijt meteen het water op. Vanaf begin februari tot eind mei staat hier in Hua Hin een constante zuidenwind tussen de vijftien en twintig knopen. De wind die van rechts komt, begin klokslag twaalf uur en bouwt op tot de zon ondergaat. In november tot eind januari waait hier een noordwestenwind. Deze wind van links is het hardst in de ochtend en neemt af in de middag. Hij is minder betrouwbaar en soms zelfs niet genoeg voor grote kites en foils. Bovendien is er meer stroming, maar er is wel hogere deining zodat je soms, met een 10m-kite en je surfboard kunt varen in golven van anderhalve meter hoog. Bij noordwestenwind is het ook aan te raden om een shorty-wetsuit te dragen omdat zowel het water als de lucht kouder is. Wij hebben alleen warm water en lucht gehad. Kiteboarden in je short met uitzicht op de stad met z’n vele tempels; een prachtig uitzicht.

Hua Hin

Boeddha
Ons verblijf in Thailand heeft ons vele nieuwe inzichten gegeven. Zo hebben we van de Boeddhistische leer geleerd dat alles met elkaar verbonden is: dat je je gedachten moet controleren omdat die de realiteit creëren. Je bent op jezelf. Zelfs Boeddha beschermt je niet. Ik kan het beamen: want zo zat ik met m’n foil vast in een vissersnet. M’n vriend Lewis schoot mij te hulp en haalde een koksmes uit de beachbar. De tijd dat ik ver op zee dreef was best beangstigend. ‘Kunnen ze me nog wel vinden in de sterke stroming?’ ging er door mij heen. Zijn hier haaien? Ik bleef rustig, liet mezelf meedrijven en bleef positief. Gelukkig vond Lewis mij weer.

Hua Hin

De kitesurf-scene in Hua Hin Beach is verdeeld over twee spots. Aan de noordkant van de baai is de Duotone Club van Dzevad. En er is een club, de Surf Spot genaamd, in het midden van de baai op het hoofdstrand bij Soi 75/1. Daar zit ook een KBA kitesurf-school. Bij de Surf Spot kun je een stalling huren voor je spullen. Er is een reperatiedienst. En, wat erg cool is: je kunt voor 50 euro per maand toegang krijgen tot een Infinity Pool op de bovenste verdieping met prachtig uitzicht. Daarnaast kun je naar de naar het schaduwrijke lounge gedeelte op het strand en kun je trainen in de fitnesszaal. Aanrader is ook om aan yoga te doen in de erg mooie yoga studio. Bovendien hoef je daar geen lidmaatschap voor te hebben. Naast de Surf Spot zit het Payoons Café waar je heerlijk kunt eten voor weinig.

Hua Hin

Toeristisch, maar charmant
Hua Hin is met zo’n 85.000 inwoners geen klein schattig kite-dorpje: het is ook één van de populairste badplaatsen van Thailand. Met name in de ochtend zie je vele pensionados over het strand struinen. Als je hier voor je rust komt is het niet aan te raden om te verblijven bij de Phetkasem hoofdweg. Motorrijders bij Bangkok vinden het leuk om hier hun motors te showen en gassen er flink op los. De smog en de herrie houden je wakker. Ook op het water is het druk: het barst hier van de Koreaanse, Chinese en Japanse kitesurfers. Ik zou het bijna aanraden om een foilset mee te nemen. Hiermee kun je upwind varen waar het veel rustiger is. Maar vaar niet te veel upwind, want dan kom je uit voor een van de paleizen van de koning. De kans is dan groot dat je wordt opgepakt door de marine. Ga daar ook zeker niet op het strand zitten. De koning in Thailand is een serieuze aangelegenheid. Hem beledigen of grappen maken over hem is not done en je kan er voor in de gevangenis komen. Dit zijn de negatieve kanten van Thailand.

Hua Hin

Mijn ‘insider’ tip is verder om twintig minuten naar het zuiden te rijden om te mediteren in de Kao Tao-tempel. Daarnaast is een goede kitespot waar het zelden druk is. Je kan hier ook verblijven, maar het is allemaal wel iets meer ‘back to basic’. Er is een beachbar met strandstoelen en een kitestalling. Als je hier gaat kitesurfen, vaar dan niet te ver naar buiten want de stroming is erg hard. Ga niet verder dan de twee eilandjes. Er is geen reddingsbrigade hier, alleen een paar grote Boeddha-beelden, maar die helpen je niet als je in de problemen komt. Nog een tip is om naar Husadin Elephant Sanctuary te gaan waar ze olifanten redden die uit dierenparken en circussen komen. Of olifanten die werden gebruikt om toeristen op rond te rijden. Je kan dan meelopen en meehelpen met de verzorgers. Zo kun je ze bananen voeren of afspoelen met een tuinslang. Met name voor kinderen een fanatische ervaring om zo dicht bij zo’n gigant te zijn. Ze geven je zo’n rust. Het geld dat je hier uitgeeft gaat hoofdzakelijk op aan voedsel voor de olifanten. Deze beesten eten veel, heel veel. Elke olifant heeft z’n eigen verzorger, een Mahout genaamd. Helaas gaat terugzetten in de natuur niet meer, maar ze hebben hier een fantastisch leven en kunnen bijkomen van het rottige leven dat ze hadden.

Hua Hin

Hua Hin is zeker het bezoeken waard. Binnenkort is het nog sneller bereikbaar vanuit Bangkok als de hogesnelheidstrein gaat rijden. Het zal dan nog wel drukker worden maar hopelijk verliest het gebied niet z’n charme. Het is niet de perfecte kitespot, maar het heeft wel wat. Het heeft me geleerd positief te denken, mijn ego aan de kant te zetten en me af en toe lekker te laten meedrijven met de stroming.

Hua Hin

Tips voor in Hua Hin

Beste restaurants:
– Andreas (Italiaans)
– De Baan Itsara (Thais), aan de rechterkant van de haven.
– Payoons Cafe (Thais), bij de Surf Spot.
– Shiva (Indiaas), is wel druk en moet je vaak wachten om binnen te komen.

Beste markten:
– Pae Mai, elke dinsdag
– Cidada, vrijdag tot zaterdag (ook ’s avonds)
– De lokale Bug Night-markt in de ochtend aan de ander kant van de stad.

Beste kite-service:
– Surf Spot, voor kite-reparaties en reddingsboot

Andere activiteiten:
– Yoga bij de Yoga Studio.
– Zwemmen in het zwembad bij de Surf Spot Club.
– Massage in een van de vele spasalons.
– Drankje bij zonsondergang bij de Hilton Rooftop bar.

Dingen die je kunt doen als het niet waait:
– Naar de Wake-kabelbaan gaan.
– De watervallen en grotten in de buurt.
– Naar het Waterslide Park gaan (vanaf kinderen van zes jaar).
– Met een minivan het uitgaanscentrum verkennen.
– Naar het Husadin Elephant Sanctuary gaan.

Dit artikel ‘’ De covershoot” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van