10-12-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

Op pad met Komoot-ambassadrice Steffi Marth

De Duitse Steffi Marth heeft een bijzonder baantje, zij is als Komoot-ambassadrice verantwoordelijk voor het vastleggen van de meest bijzondere mountainbiketrails. Samen met vele andere ambassadeurs zorgt zij ervoor dat Komoot niet alleen vol staat met reguliere routes, voor reguliere gebruikers zoals jij en wij, maar ook met bijzondere en inspirerende routes die niet zo vanzelfsprekend zijn. Tijdens het rijden zorgt Steffi bovendien voor dikke platen, zodat je middels de highlights op de route vooraf al een beetje voorpret hebt. Wij belden met Steffi om te vragen wat hier allemaal bij komt kijken.

Steffi Marth

Routebouw-app Komoot staat bomvol met inspiratie voor ons mountainbikers. Van gravelpaadjes tot serieuze trails, van een rondje bij je om de hoek tot tours in de Alpen, voor iedereen is wat te halen. Het toffe is dat het een soort socialemediaplatform is geworden waar buitensporters wereldwijd hun favoriete routes met elkaar delen. Zo weet je direct waar je moet zijn op een nieuwe, voor jou onbekende locatie. Maar wat doe je met plekken waar niemand woont, of nog niemand eerder is geweest? Daarvoor heeft Komoot ambassadeurs in dienst, een reislustig volkje dat met grote regelmaat buiten de gebaande paden treedt om nieuwe trails te ontdekken. Handig, want zo wordt je horizon nog breder. Meestal gaan deze ambassadeurs ook met bekwame fotografen op pad, zodat de beelden bij de routes ook niet mis zijn.

Steffi Marth

Steffi is een van deze ambassadeurs. ‘Wat ik precies doe? Dat vraag ik mijzelf ook wel eens af’, antwoordt ze. Steffi is op haar twaalfde begonnen met BMX-racen, waar ze steeds beter in werd. Uiteindelijk is ze maar liefst vijf keer nationaal kampioen geweest op de BMX. Net als Anneke Beerten heeft ze de overstap naar het fourcross-circuit op de mountainbike gemaakt, waar zo eveneens nationaal kampioen in is geworden. Nadat ze eenmaal kennis had gemaakt met een grotere wielmaat is de liefde voor mountainbiken enkel gegroeid en heeft ze zich zelfs een tijd gewaagd aan de internationale enduro- en DH-competitie.

Steffi Marth

Voorbereidend werk

In 2016 zorgde een blessure ervoor dat ze zich is gaan richten op een leven zonder competitie. Diverse sponsor- en mediatrips hadden de avonturier in Steffi al wakker geschud. Ze koos er daarom voor de wereld rond te reizen om inspirerende mountainbikecontent te produceren, zowel in tekst als op video en foto. Dankzij haar vele contacten lukte het haar al snel om een naam op te bouwen als enthousiaste en bekwame mountainbikester en inmiddels is ze een influencer voor diverse merken en toeristische gebieden. Dit is exact wat haar dan ook zo geschikt maakt als Komoot-ambassadrice, want tijdens haar reizen legt Steffi al haar gereden trails vast, zodat wij, de gewone mensen, deze ook kunnen rijden. Maar dan zonder die maanden van voorbereidend werk. Want dat is het stuk dat vaak wordt vergeten.

Steffi Marth

Een mogelijke reis begint meestal bij een tip, een fragment op tv of een gerucht, maar kan ook vanuit een commerciële opdracht van bijvoorbeeld een toeristische bestemming komen. Wanneer de keuze op een locatie is gevallen begint het echte werk: zijn er al eerder bikers geweest, liggen er trails, welk jaargetijde is optimaal, waar kan je overnachten, wie heeft er lokale kennis van de trails, et cetera. Wat volgt zijn maanden van mails over en weer, gesprekken met gidsen of locals en het lezen van reisboeken, alles om zo goed mogelijk voorbereid op pad te gaan.

Eenmaal op locatie zelf is het dan zaak om haar avonturen zo goed mogelijk vast te leggen, hiervoor vraagt ze dan ook goede filmers of fotografen mee. De routes die ze rijdt, neemt ze op via Komoot en vult ze later die dag aan met tips, tricks, de highlights en foto’s.

Steffi Marth

Intens

Hoewel dit voor velen klinkt als een droombaan, zit er een flinke hoeveelheid werk aan vast. Steffi leeft dan ook met twee seizoenen: een winter waarin ze voornamelijk traint en reizen voorbereidt vanuit huis, en een zomer waarbij ze vanaf april tot oktober nagenoeg aan een stuk op pad is en zelden langer dan vijf aaneengesloten dagen op een locatie is. Een droomleven, maar tegelijk een intens leven. Want Steffi heeft geen team om zich heen die haar uitgebreide fietsencollectie goed onderhoudt of trips helpt plannen, ze doet alles alleen. Met gepaste trots vertelt ze dat ze echt al het onderhoud aan de bikes zelf doet, inclusief vorken en dempers.

Inmiddels zit haar zomerseizoen erop en is het voor haar tijd om zich terug te trekken in de werkkamer voor de plannen van 2021. Nieuwsgierig geworden? Steffi volgen op Instagram of Facebook kan je inspireren en inzicht bieden in mogelijke nieuwe routes. Check daarnaast het profiel van Steffi op Komoot en je ziet direct wat ze allemaal heeft gereden en wat haar favoriete routes zijn.

Steffi Marth

Foto’s door Steffi Marth, Marco Fischer, Wolfgang Watzke, Bikerepublic.soelden

Komoot

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code UPDOWN2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.

Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van