16-05-2017 - Surfen, Nieuws

Op stap met Renz van Baalen naar de Algarve

Renz van Baalen, ex-Nederlands kampioen en misschien wel Nederlands beste longboarder, heeft een grote passie voor surfen. Vele trips naar bestemmingen als J-Bay hebben hem gemaakt tot de surfer die hij nu is. De laatste jaren werd zijn stoke in Nederland echter steeds minder en vond hij zijn heil in andere sporten zoals (kick) boxen. Onlangs won hij nog zijn eerste bokswedstrijd met een K.O. Toch blijft de drang tot surfen en reizen altijd aanwezig. Afgelopen winter besloot hij maar weer eens op surftrip te gaan, naar de Algarve om precies te zijn. Erik Ringelberg was benieuwd hoe hij het vond.

Tekst: Erik Ringelberg Beeld: Jan Bijl

Met wie ben je op trip geweest?

“Deze trip was met Kaspar Hamminga, Norman Ezel, Jan Bijl, Rik Komaromi, en jij natuurlijk. Later kwamen nog twee maten uit het Westland, Bjorn van Eijk en Patrick Boon. Ik kende Rik en Jan nog niet zo goed, maar met de rest was ik al eerder weggeweest. Die Jan Bijl is echt een baas en met Rik kon ik ook wel lachen. Rik is zo’n rare snuiter die je er goed bij kunt hebben op een trip. Het groepje was dus top, daar kon het niet aan liggen.”

renz van baalen longboarder surfen surftrip algarve portugal 3

Waarom werd het Portugal?

“Toeval eigenlijk. Ik probeer er met de Kerst altijd tussenuit te knijpen. Dat gedoe heb ik nooit zo’n zin in. Toen hoorde ik dat jij en Kasper, de tourleiders, een trip aan het plannen waren naar Portugal, dacht ik waarom niet? Lijkt me wel tof!”

Wat vond je van de golven?

“De Algarve en golven zijn best een lastig verhaal. Je hebt gewoon bepaalde swell nodig die de kust uit de juiste hoek hit voor mooie omstandigheden. En daarbij is de Algarve echt veel rijden. Je zit dagelijks 1,5 a 2 uur in de auto, en dan zeg ik het nog zuinig. De golven op de zuidkust kunnen best wel leuk zijn. Op Luz heb ik echt een paar lekkere sessies gehad, daar kon ik wel wat mee, gewoon een lekkere speelse golf. Maar Beliche bijvoorbeeld is echt een helse golf, bijna alleen maar close outs. Een echt classic lopende point of serieus goede beach break heb ik niet gevonden in de Algarve. Ik dacht dat het er vol met goede golven zat, maar uiteindelijk viel dit toch tegen. Wel vond ik mijn heil in een andere soort ‘golfen’. In het appartement waar wij zaten zat een onwijs luxe golfressort. Laat die eigenaar van het appartement nou net zijn golfclubs hebben laten liggen… Stonden we daar een beetje in joggingbroek met biertjes tussen de kakkers.”

renz van baalen longboarder surfen surftrip algarve portugal 6

Wat vond je van de cultuur?

“Ik heb daar eigenlijk weinig van geproefd. We hebben natuurlijk wel het een en ander gezien. De Algarve is behoorlijk weids, alles is nogal verspreid. Leuke lokale barretjes heb ik bijvoorbeeld niet gevonden. En daar heb ik normaal gesproken altijd wel een neusje voor.”

En de mensen?

“Ik heb eerlijk gezegd maar weinig Portugezen ontmoet. Volgens mij zijn we wel behoorlijk chill en laid back, maar veel contact heb ik niet gemaakt. Ja, in het water, maar dat waren vooral bodyboarders. Misschien hielp het ook niet dat we in elke openbare gelegenheid het spel ‘Kapuera’ speelden. Dit spel is vernoemd naar Jan Ykema, de Portugese Kapuare king. Het gaat als volgt. Iemand begint een ritme te klappen en de laatste die inhaakt moet een dans show geven. Wij vonden dat heel grappig, maar de Portugezen hadden er toch minder mee.”

renz van baalen longboarder surfen surftrip algarve portugal 7

Het eten dan?

“Het eten was lekker, sowieso goedkoop. We aten regelmatig bij zo’n supermarkt restaurant, dat viel niet tegen. Vooral de Piri Piri chicken is een aanrader. Verder aten we bijna elke avond sushi, dat is alleen niet echt Portugees. Die sushitent was ook echt classic. Tijdens de Pipe Masters gingen we daar lekker gokken op wie World champ zou worden! Twee weken elke avond sushi eten was wel een beetje veel van het goede dus er werd zowaar ook nog gekookt. In het kader van ‘wie is de chef’ zorgde elke avond een ander tweetal voor het eten. Kon ik mooi mijn Marokkaanse roots in de strijd gooien met een goede couscous.”

“Toegegeven, het is er mooi.

We zaten natuurlijk elke dag mega veel in de auto dus qua natuurlijk schoon heb ik echt alles wel gezien. Gare dirt roads, veel ooievaars en roofvogels en die rotswanden zijn schitterend. En dan met die mega blauwe zee erbij heb je fraaie plaatjes. Voor wandelaars is het echt perfect daar. In ieder geval veel beter dan voor surfers. En dat winterzonlicht maakte alles net iets mooier.”

renz van baalen longboarder surfen surftrip algarve portugal 2

Lekker weer?

“Het weer was top. Paar dagen grijs gehad en best veel wind, maar voor de rest heb je echt veel zon daar. Perfect om te zonnen en lekker te liggen. Tussen de middag lasten we ook altijd een bronssessie in. Heb stiekem ook wel een paar goede surfsessies gemist omdat ik lag te bakken. Als we op Beliche gingen surfen, nam ik standaard mijn handdoek en wat pils mee. Op die helse golf wou ik sowieso niet surfen en je kon daar heerlijk uit de wind bronzen en wat pilsjes drinken.”

Veel zuipen dus?

“De drank is goed in Portugal. Elke dag klapte ik als ritueel wat Port naar achter, dus meestal was ik rond het middaguur al niet meer te vervoeren. Ze hebben daar ook van die kleine biertjes dus ik kocht altijd zo’n hele doos voor in de wagen. Eigenlijk was ik meer op zuipvakantie dan op surfvakantie haha…”

renz van baalen longboarder surfen surftrip algarve portugal 1

Nog mooie vrouwen?

“In de Algarve is het best moeilijk om leuke vrouwen te vinden. Behalve als je naar Albufeira rijdt, maar dat is toch wel behoorlijk ver. Ik en Norman reden ‘s middag een keer terug van het strand voor een middagdutje. Toen stonden er twee backpackers naast de weg die er best leuk uitzagen. Althans, een van de twee. Die chicks bleken uit Noorwegen te komen en ze wilden naar Lissabon. Natuurlijk hebben we die een lift gegeven, het leek wel een slechte pornofilm haha… Uiteindelijk hebben we ze maar naar Lissabon gebracht en zijn we gaan feesten. Was een mooie avond en nacht… Die avond en nacht was zelfs zo leuk dat ik er nog een retourtje naar Oslo uit heb gehaald.”

Laatste keer Algarve of nog een keer?

“Uiteindelijk was het echt een leuke trip. Ik heb lekker m’n eigen ding gedaan en toch ook wel lekker gesurft. De golven vond ik tegenvallen, maar het was gewoon weer een hele toffe ervaring. Kaspar was alleen veel te stoked op die trip, die wilde echt alleen maar surfen. De volgende keer wil ik wat meer zuipmaatjes mee. En dan huur ik ook mijn eigen auto, hoef ik niet altijd met die surfstoet op stap. Ik ga denk ik ook liever in de buurt van Lissabon zitten. Goeie surf, maar ook wat meer stad. Maar wie weet wat de volgende Kerst brengt.”

renz van baalen longboarder surfen surftrip algarve portugal 5

Dit artikel komt 6|surf magazine #1 2016. Het volledige magazine kan je hier bestellen. Word voor het gemak abonnee, zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt.

 van