14-09-2012 - Windsurfen, Nieuws

OP WEG NAAR LONDEN…Dorian van Rijsselberghe

Komende zomer is hij onze grote hoop op Olympisch goud: Dorian van Rijsselberghe. De 23-jarige Texelaar won afgelopen december nog de wereldtitel RS:X in Perth, raakte hem in maart gelijk alweer kwijt in Cádiz maar liet aldaar wel zien dat hij de grootste ballen heeft van alle Olympische plankzeilers door met zijn 9,5 vierkante meter zeil en 93 cm brede boardje (231 liter!) 31,86 knopen te klokken terwijl de vlagen van 50 knopen hem om de oren schoten. We spraken Dorian vlak voordat hij in het vliegtuig stapte op weg naar Canada voor een trainingstage met zijn internationale team onder leiding van de Nieuw-Zee-lander Aaron McIntosh.

Je traint met een internationaal team, samen met een paar van je grootste concurrenten, is dat niet raar?
‘Ik heb geen Nederlandse trainingspartners die op hetzelfde niveau zitten dus ik moet wel uitwijken naar andere landen. Met JP Tobin (Nieuw-Zeeland, MK) en Zac Plavsic (Canada, MK) zijn we in staat elkaar heel hard te pushen en zo een hoger niveau te bereiken. Daarnaast hebben we ook gewoon heel veel lol samen, dat is voor mij heel belangrijk.’

Oké, maar nu zijn we op de Spelen, jij staat eerste, JP tweede met kans je te verslaan. Aaron is jullie coach, voor wie is hij dan?
‘Voor mij, want hij is puur mijn coach. We helpen JP met trainen maar zodra er een wedstrijd is heeft hij zijn eigen waterboy.’

Hoe ziet een trainingsdag eruit?

‘In de ochtend doen we wat light air stuff, met een bouwende bries zo rond een uurtje of 10. In de middag golfsurfen of suppen en mountainbiken. Heel misschien nog een sessie in de sportschool, maar liever buiten, dat is een stuk leuker.’

Dat klinkt inderdaad leuk, mazzelpik!
‘Haha, ja maar er zit wel een gedachte achter hoor. Het suppen is super goed voor de core en die kan nooit sterk genoeg zijn. Het dynamische en de bewegelijkheid halen we uit het surfen en de conditie komt het meeste van het fietsen. Het belangrijkste blijft overigens het windsurfen zelf, die uren op het water zijn key, die moeten 100% goed zijn, want het is zo specifiek dat je dat bijna niet kan na bootsen op de kant.’

Afgelopen maart was het WK in Cádiz. Een stormachtig evenement waar je op een haar na het podium miste.
‘Ja, jammer natuurlijk. Ik heb eigenlijk mooi constant gevaren, afgezien van de paar races dat het mis ging, maar dat was niet echt mijn schuld. We zitten dicht op elkaar, het kleinste foutje kan betekenen dat je ergens achterin eindigt. Vanwege de te harde wind konden we de laatste dagen niet meer varen, waardoor ik mijn slechte resultaten helaas niet meer goed kon maken.’

Maar bij de speed redde je de eer!
‘Ja man, ik was stoked! Aaron vond het een leuk idee om wat geld te regelen voor een speedsessie. De organisatie vond het vet, de tv was er bij dus dat werd actie! Ik was de eerste op het water, het lukte me om naar boven te varen en een soort van speedrun te doen, overigens pas na eerst drie keer geslammed te zijn, het waaide gewoon te hard. Met mijn zeil zo vlak als het kon en zes kilo waterflessen in een rugzak ging ik voor de max. Ik wachtte bij het strandje op een mooie vlaag en een beetje rustig water, voor zover het rustig kon zijn. Toen heb ik het mastrailtje wat naar achter geknald zodat ik wat meer kon tailwalken en het zeil helemaal los gegooid. Ik had geen chickenstrap midden achterin dus ik moest er gewoon vol tegen in hangen. Aan het eind van mijn run verloor ik de controle en crashte ik, ik liet alles gewoon gaan. Ik won met een snelheid van 31, 86 knopen, dat was wel sweet.’

Wat heb je nog aan wedstrijden op het programma staan de komende tijd?
‘Alleen nog Sail for Gold in Weymouth begin juni, voor de rest trekken we ons eigen plan.’

Wie zie je als je grootste concurrent straks op de Spelen?
‘Nick Dempsey is denk ik toch wel the big man to beat. Hij vaart een thuiswedstrijd en kent dat water als zijn broekzak. Maar goed, vanaf half mei ben ik ook voornamelijk daar te vinden, dus die broekzak wordt de onze!’

Het volgende nummer kijken we uitgebreid vooruit op de Olympische Spelen, check alvast onze site voor meer info over Dorians Olympische escapades.

 van