30-03-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Overwinteren in Tarifa

Tarifa, een spotguide dicht bij huis.

In september begint het al, het einde van het kiteboardseizoen komt in zicht en de koude dagen jagen ons op. Tussen de herfstachtige sessies, die zo hun charmes hebben, beginnen we stiekem te dromen over witte stranden, palmbomen, constante wind, boardshorts en bikini’s. “Weet jij al wat je gaat doen deze winter?”, is een vraag die ik op het strand onder steeds meer kiteboarders hoor. We pakken vooral het vliegtuig naar bekende, ver gelegen oorden, zoals Kaapstad en Cumbuco. Maar er zijn ook low-budget opties dichter bij huis. Samen met mijn vriendin besloot ik deze winter door te brengen in Tarifa. ik was er een paar jaar geleden geweest en we zaten een week zonder wind. Geen goede herinnering, maar van verhalen wist ik dat Tarifa in de winter heel anders zou zijn. Dit wilde ik graag zelf ontdekken. We vertrokken vroeg in de ochtend toen het in nederland de hele nacht heftig had gesneeuwd. De vlucht ging gelukkig voorspoediger dan de autoreis door de sneeuw en drie uur later landden we op Malaga Airport. Het vliegveld van Malaga is de meest gebruikte luchthaven van Spanje om in Tarifa te komen. Als je wilt kun je in een paar dagen ook prima met de auto of camper vanuit nederland hier naartoe rijden.

Tekst en beeld: Ydwer van der Heide

Voor het vervoer aldaar had ik van tevoren een auto geregeld bij Holiday Cars, dat een ruime keuze in auto’s biedt. Voor nog geen driehonderd euro konden we het gebied rond Tarifa verkennen in een ruime bolide. Malaga ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Tarifa. Toen we ’s avonds aankwamen genoten we nog even lekker van een drankje en wat tapas op een terras in het oude centrum van Tarifa terwijl in Nederland een dik pak sneeuw lag.

Tarifa in het kort
De temperatuur in de winter ligt rond de vijftien tot twintig graden. Je kunt prima met je 3/2- of 4/3-wetsuit varen en schoentjes kun je thuis laten. De wind is minder constant aanwezig dan in de zomer, maar tijdens ons verblijf is gebleken dat ook de wintermaanden genoeg wind meebrengen. Veel Spaanse profs – maar ook onze eigen Youri Zoon – komen hier in de wintermaanden vaak een paar weken trainen. Vergeet je twaalf niet, maar ook zeker niet je zesje.

In Tarifa heb je twee dominante windrichtingen, de Levante en de Poniente. Levante komt uit het oosten en is aflandig. De wind komt vanuit Afrika en voelt warm aan. De eerste dag is de Levante vaak wat vlagerig, maar de dagen daarop wordt hij steeds krachtiger, uiteindelijk tot wel meer dan vijftig knopen. De Poniente komt vanuit het westen en is aanlandig. De wind van zee zorgt voor koelere lucht, is vaak rond de twintig knopen en brengt regelmatig golven met zich mee. Deze twee windrichtingen wisselen elkaar steeds af. Afgelopen winter hebben we extreem veel regen gehad, normaal is dit niet zo. Het voordeel was wel dat er met dit slechte weer altijd veel swell binnenkwam.

Tarifa staat bekend om gezellige kleine straatjes in het pittoreske centrum dat omringd wordt door de oude stadsmuur. In de winter is het veel rustiger dan in de zomer. Overigens zijn er nog genoeg restaurantjes en winkeltjes open waar je heerlijk kunt eten en shoppen. Vergeet vooral ook niet de kleine tapasrestaurantjes in de zijstraatjes, voor een romantisch diner. Tarifa heeft meerdere traditionele tapasrestaurants waar je echte Spaanse hapjes kunt proeven.

Accommodatie is er in de winter in overvloed. Ik heb verschillende mensen ontmoet die ter plekke nog een slaapplek konden vinden. Als je met je camper komt kun je natuurlijk overal slapen. Laat bij de spots geen waardevolle spullen in je auto liggen. In de twee keer dat ik in Tarifa ben geweest is er twee keer ingebroken.

Palmones (30 km)
Palmones ligt op ongeveer een half uur rijden van Tarifa, vlak voorbij de grote stad Algeciras. Wanneer het in Tarifa echt hard waait is dit een goede uitwijkmogelijkheid. Een riviermonding loopt uit in choppy water met golven. Het uitzicht op de haven, met de grote schepen die af en toe langsvaren, is indrukwekkend, maar niet aantrekkelijk. Er wordt wel eens geklaagd over de kwaliteit van het water, maar toen ik daar was viel het best mee, al zou ik het niet graag drinken. In Tarifa waaide een harde Levante, waardoor de wind in Palmones nog steeds goed was voor zeven meter. Met schuin aanlandige wind van links kwamen er af en toe dikke lijnen binnenrollen. Vanuit de riviermonding kon je recht de golven in rammen om hoog te springen of een megaloop in te zetten.

Het strand wordt niet echt schoongehouden. Alles wat aanspoelt blijft liggen; voorkom scherpe voorwerpen in je voeten. Daarnaast is het verstandig om je auto duidelijk in het zicht neer te zetten. Camera’s en andere waardevolle spullen zijn hier erg gewild. De politie is er van op de hoogte, maar doet eigenlijk niets.

Spots rond Tarifa
In en om Tarifa heb je meerdere spots om naartoe te gaan. Afhankelijk van de exacte richting en de sterkte van de wind kun je een beslissing nemen. De twee spots die dicht bij het centrum van Tarifa liggen heten Playa Chica en Balneario. Playa Chica is een kleine baai vlak naast de haven, waar voornamelijk gewindsurft wordt. Balneario is wat beter geschikt voor kiteboarden dan Playa Chica. Deze twee spots liggen tegen elkaar aan en worden gescheiden door de weg die Tarifa met Isla de Tarifa verbindt. Isla de Tarifa is het meest zuidelijke puntje van Europa waarbij je op veertien kilometer afstand bij helder weer de massale bergen van Marokko kunt zien liggen. Bij zonsondergang heb je vanaf dit eiland ook een mooi uitzicht op het stadje Tarifa. Bij Balneario kun je met beide windrichtingen varen. Poniente is hier aanlandig en Levante aflandig. Als er een dikke swell binnenkomt levert dit epic condities op met steile golven en dikke sprays.

Als je verder richting Cadiz rijdt, kom je langs een aantal spots die eigenlijk bij Tarifa horen. Afhankelijk van de exacte windrichting kun je één van deze kiteboardspots kiezen. De eerste noem ik maar Rio Jara, omdat de camping die aan het strand ligt zo heet. Deze spot ligt tegen de lagune en is op een aantal punten via de hoofdweg bereikbaar. Als de lagune goed volgelopen is kun je al bij het voetbalstadion van Tarifa opstappen. De lagune is het grootst tijdens de wintermaanden waneer de golven hoger zijn en daardoor tijdens volle maan gevuld wordt met water uit zee. Omdat in de winter de aanlandige Poniente de overhand heeft krijg je een kilometers lang gestrekte bassin met spiegelvlak water om perfect aan je freestylekunsten te werken. Vanaf het voetbalstadion kun je ook met Levante prima varen, alleen deze is aflandig.

De volgende spot is Los Lances. Eigenlijk is dit een lang uitgestrekt strand met veel ruimte en weinig obstakels. De windrichting is hetzelfde als bij Rio Jara en biedt behalve veel ruimte niets extra’s. Aan het einde van Los Lances ligt het Hurricane Hotel. Als er bij Poniente een mooie swell binnenkomt is dit een plek om naartoe te gaan. De wind is daar iets meer sideshore, waardoor je heerlijk kunt golfrijden. Het strand wordt hier een stuk smaller, maar biedt genoeg ruimte voor het op- en neerlaten van je kite. Wavelegends Abel Lago en Jaime Herraiz komen hier vaak.

Valdevaqueros is de volgende stop aan de weg richting Cadiz. Deze spot werkt goed met Levante en is daar sideshore. De Poniete begint hier al wat vlagerig te worden vanwege de bergen aan de rechterkant. Het strand is ook hier wat smaller maar naast een paar rotsen in het water aan de rechterkant hoef je je geen zorgen te maken.

Als je van Tarifa naar Conil de la Frontera rijdt, zie je na ongeveer zeven kilometer links van de weg een groot, breed strand met hoge duinen tegen de berg aan. De spot heet Punta Paloma en is gelijk ook de laatste spot van Tarifa. De spot werkt goed met Levante, maar wat veel mensen niet weten is, dat deze spot met zuid de mooiste condities van Tarifa oplevert. De swell krult dan om de punt en rolt in cleane setjes naar binnen. Omdat de baai daar helemaal rond loopt is zuid op dat stuk precies sideshore van rechts. Om bij de break te komen moet je een kilometer upwind varen, net voorbij de grote zandduin. Pas op: bij een spoelbeurt lig je snel op de rotsen.

Als je na deze spots Tarifa zat bent kun je altijd een trip maken naar wat verder gelegen spots zoals Bolonia (23 km) of Caños de Meca (60 km). Spreek vooral de locals aan om te vragen waar je het beste naartoe kunt gaan of rij gewoon eens wat rond. Tarifa is een ingewikkelde plek, kleine verschillen in de windrichtingen zorgen dat de ene spot beter werkt dan de andere. Vaak trekt de wind in de loop van de dag aan.

Vergeet je golfsurfboard niet!
De aflandige Levante zorgt voor super cleane golven van groot tot klein.

 

Voor meer tips, reviews en reisverslagen kijk dan even op verder op onze website van Acces. Wil je op de hoogte blijven van het laatste wielernieuws en wil je graag het magazine op de deurmat ontvangen? Abonneer je dan op Acces kiteboard magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van