12-03-2018 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Gravelbikes – Stand van zaken

We gingen eens shoppen in de collecties van wat merken om te kijken wat we daar zoal tegenkomen aan gravelbikes. Het goede nieuws: er is van alles! Het nadeel: kiezen is niet makkelijk. Hieronder een overzicht op het gebied van gravelbike. 

Tekst: Bas Rotgans // Illustratie: Gijs Ferkranus

De markt voor fietsen met racesturen vliegt alle kanten op. Aandrijvingssystemen, framematerialen, zitposities, veersystemen, bandenmaten en zelfs wielmaten worden naar hartenlust door elkaar gehusseld. Dat is in grote lijnen de verdienste van de schijfrem, want die heeft de bandenmaat onttrokken aan het keurslijf van de (velg-) remhoef. Schijfremmen zijn dan ook zo’n beetje de enige gemene deler onder de gravelbikes die we hier voor je op een rijtje zetten.

Elk overzicht in gravelland is gedoemd slechts een tijdelijke stand van zaken te zijn, want er lijkt nog geen einde te komen aan de golf van vernieuwing. En dat is maar goed ook, want het levert spannende fietsen op met een geheel nieuw inzetbereik en karakter. De fietsen die we zijn tegengekomen zou je kunnen onderverdelen in een paar categorieën.

Zo zijn er de endurance-racers die nog wel een schepje meer kunnen, zoals de Trek Domane Gravel, Focus Paralane en GT Grade. Die groep sluit vrij nauw aan op die van fietsen die from the ground up voor dikkere banden en gravel zijn bedacht, zoals de Kona Rove, Specialized Diverge en Cannondale SuperX SE. Dan zijn er bikes die al in de richting van bikepacking lijken te lonken, zoals de Cube Nuroad, Lapierre Crosshill en Merida Silex. Tot slot zijn er natuurlijk merken die ‘gewone’ crossfietsen leveren, zoals Giant en Van Nicholas. Die functioneren natuurlijk ook prima offroad. Als laatste heb je dan nog een paar Amerikaanse smaakmakers, de Salsa Warbird en Ibis Hakka MX. Maar als je die al kent, hoeven we je waarschijnlijk niets meer te vertellen over gravelracers.

Specialized Diverge Gravelbike

De grote S uit Californië heeft sinds een paar jaar de Diverge in het programma, een echte alleskunner. Meer op onverhard gericht dan de Roubaix, en meer op performance dan de stalen Sequoia, met ruimte voor banden tot 40- 42 millimeter. Bijzonder detail is de Future Shock-demper die in de stuurpen zit ingebouwd. Het ontkoppelt vibraties van het stuur, terwijl het stuurgedrag snappy en direct blijft. Ook fijn voor mensen die een gravelbike als tweede fiets erbij zouden willen: je kan al instappen vanaf € 999,-. Meer informatie over de Specialized Adventure is te vinden op de website van Specialized.

Gravelbike - Specialized

—————————————————————————————-

Cannondale SuperX SE Gravelbike

Cannondale biedt uiteraard de Cannondale Slate, een hele bijzondere gravelbike met 650b-wielen, en, afhankelijk van de prijs van het gekozen model, een geveerde voorvork. Wat we daarvan vinden kan je uitgebreid elders lezen in deze editie. Ook leuk: de Special Edition-collectie van Cannondale, waarbij ze meerdere modellen een soort ‘rally’-behandeling hebben gegeven. Bredere velgen, bredere banden en tubeless ventielen worden meegeleverd. De fi ets die ons het meest interessant lijkt? De SuperX SE die op 37c WTB Riddler- banden is gezet. Op papier ziet hij er al uit alsof hij bedoeld is om gravel te verpulveren. Meer informatie over de Cannondale SuperX SE is te vinden op de website van Cannondale.

Cannodale Slate SuperX SE

—————————————————————————————-

GT Grade Gravelbike

De GT Grade werd een paar jaar geleden al geïntroduceerd. Met het handelsmerk van GT, de markante Triple Triangle (verwijzend naar het ‘extra’ derde driehoekje in de kruising van zitbuis en bovenbuis), was het meteen een opvallende fi ets. De zit van de Grade is vrij rechtop, en geeft daarmee veel controle in onverhard terrein, of spreekt mensen aan die niet graag helemaal onderuit geschoffeld zitten. De gravelbike van GT Grade is verkrijgbaar in een aluminium als een carbon uitvoering.

Gravelbike GT-Grade

—————————————————————————————-

Van Nicholas Amazon Cross Gravelbike

Van Nicolas heeft nog niet echt een gravel-specifieke bike, maar de Amazon Cross gravelbike is heel erg geschikt. Ten eerste, is titanium een prachtig materiaal voor een gravelbike. De trillingsdempende eigenschappen van het edelmetaal geven strakke maar comfortabele rijeigenschappen. En door zijn geometrie is hij stabiel en vertrouwenwekkend, perfect voor urenlange gravelavonturen. Meer informatie is te vinden op de website van Van Nicholas.

Gravel van Nicoleas cross amazon

—————————————————————————————-

Cube Nuroad Gravelbike

Cube hield een tijdlang stug vast aan zijn crossers, maar zijn nu met een hele leuke en toegankelijke gravelaar uitgekomen. Verwacht geen spectaculaire veersystemen, verwisselbare wielmaten of andere circustrucs. Wat je wel kan verwachten? Een solide alu frame met carbon vork, ruimte voor 40 millimeter banden, een comfortabel op gravel ontwikkeld stuur, en de mogelijkheid om spatboardjes te monteren en eventueel zelfs een dragertje voor als je ‘m als commuter of winterfiets wil gebruiken. En dat alles al vanaf € 999. Een perfecte opstap gravelbike! Meer informatie over de Cube Nuroad is te vinden op de website van Cube.

Gravelbike Cube Nuroad

—————————————————————————————-

Merida Silex Gravelbike

Ook Merida is met een gravelbike gekomen, en de Silex lijkt zelfs recht uit de doos al redelijk klaar voor grotere avonturen en een stukje bikepacking. Het is een duidelijk op mountainbikes geïnspireerd frame; met sterk aflopende bovenbuis; mooi laag in het frame geplaatste bidons (zodat je er een frametas boven kan hangen); een montagepunt voor een derde bidon onder de downtube, en extra montagepunten op de vorkpoten voor nog meer water of kleine tasjes voor echt avontuurlijke trips. Meer informatie over de Merida Silex is te vinden op de website van Merida.

Cube Nuroad - Gravelbike

—————————————————————————————-

Kona Rove Gravelbike

De Kona Rove was zijn tijd ver vooruit. Een paar nummers geleden hebben we de NRB-uitvoering (de mysterieuze afkorting om aan te geven dat hij op de kleinere 650b-wielen rijdt) kunnen testen, maar hier willen we voorzichtig even wijzen op de ‘gewone’ Rove. Een totaal onopvallende aluminium gravelbike in bruine colakleur. Weinig geld (€ 799), voor een relatief lichte fiets met preteigenschappen. Een ideale manier om te beginnen aan een gezonde gravelverslaving. Meer informatie over de Kona Rova is te vinden op de website van Kona.

Goedkope gravelbike - Kona Rove gravelfiets

—————————————————————————————-

Salsa Wardbird Gravelbike

De Kona Rove was zijn tijd ver vooruit. Een paar nummers geleden hebben we de NRB-uitvoering (de mysterieuze afkorting om aan te geven dat hij op de kleinere 650b-wielen rijdt) kunnen testen, maar hier willen we voorzichtig even wijzen op de ‘gewone’ Rove. Een totaal onopvallende aluminium gravelbike in bruine colakleur. Weinig geld (€ 799), voor een relatief lichte fiets met preteigenschappen. Een ideale manier om te beginnen aan een gezonde gravelverslaving. Meer informatie over de Salsa Wardbird is te vinden op de website van Salsa.

Salsa Wardbike - Gravelbike

—————————————————————————————-

Trek Domane Gravelbike

Trek pakt het wat racier aan door op gravel afgestemde versies te maken van hun bestaande endurance-racer met schijfremmen, van Trek Domane. En zoals veel mensen wel weten: dat rijdt heel erg goed. En daarmee is het eigenlijk een ideale fiets om te kopen als je met één fiets alles zou willen doen. Koop er nog een tweede set wielen met wegbandjes bij om in de zomer met je maatjes te rijden, en als je zin hebt knal je je gravelwielen erin, en kan je buiten de lijntjes gaan kleuren met je Trek Domane. Nog een voordeel: verkrijgbaar in een veelheid aan maten van 50 tot 62 centimeter in stapjes van 2 centimeter. Meer informatie over Trek Domane is te vinden op de website van Trek.

Trek Domane - Gravelbike

—————————————————————————————-

Giant TCX Pro Gravelbike

Ook Giant heeft nog geen échte gravelbike, maar wel een ‘gewone’ crosser in het programma, en wat voor een! De TCX Pro is, mede door Giant’s kennis over carbonverwerking, licht en stijf. En als Laurens ten Dam op zijn TCX zonder morren de Dirty Boar Gravel Ride van 170 kilometer door het Parc Hautes Fagnes er doorheen knalt, dan moet die fiets wel kloppen. Meer informatie over de gravelbike Giant TCX Pro is te vinden op de website van Giant.

Giant TCX pro - Gravelbike - Crosser

—————————————————————————————-

Lapierre Crosshill Gravelbike

Ook het Franse Lapierre biedt met de Crosshill in twee uitvoeringen een verrassend veelzijdige gravelaar, met kleine details die het een leuke fiets maken. Veel ruimte voor banden (in ieder geval tot 40 millimeter), montagemogelijkheden voor spatborden, en zelfs een dragertje, als je wat verder op avontuur zou willen met je gravelbike. Meer informatie over de gravelbike Lapierre Crosshill is te vinden op de website van Lapierre.

Lapierre Chross - Gravelbike

—————————————————————————————-

Focus Paralane Gravelbike

De Focus Paralane is ook zo’n endurance-racefiets die nog wel wat meer in zijn mars heeft dan rondjes door de polder rollen. Door voldoende bandenvrijheid voor 35mm-banden, kan je hier veel meer heftig terrein mee te lijf, dan je in eerste instantie zou denken. Net als bij de Domane zou dit een perfecte vervanger van je bestaande racefiets kunnen zijn, zodat je er met een wiel- of bandenwissel ook mee kan gravelen. Verkrijgbaar vanaf een zeer toegankelijke € 1.599,- tot een tranentrekkende € 7.699,-. Meer informatie over de gra

Focus paralane - Gravelbike

—————————————————————————————-

Ibis Hakka MX Gravelbike

Van alle gravelbikes die we hier laten zien, is de Ibis Hakka MX misschien wel de grootste exoot, en ook de grootste ‘genrebender’ uit het rijtje. Het lijstje met features is te lang voor dit stuk, maar zit vol met mooie dingen. Een allround wegfiets (Ibis zegt zelf vanaf 23mm-banden, maar wij zouden zelf toch minimaal voor 28mm gaan), en hij kan crossen en gravellen op 700c tot een ruime 40 millimeter. Dit is een van die fietsen waarvan de makers nadrukkelijk zeggen dat ze ook compatibel zijn met 650b-wielen, en in dat geval zelfs met een 2.1”-band (een monsterlijke 54 millimeter). En daarmee bevindt hij zich al riant in het territorium van de mountainbikes. Zeer geschikte fiets om met twee wielsets (700c en 650b) te berijden, zodat je er alle hoeken van het land mee kan zien. Meer informatie over de gravelbike Ibis Hakka MX is te vinden op de website van Ibis.

Ibis Hakka MX - Gravelbike

——————————————————————————————————————————————–

Dit artikel ‘Gravelbike’ is afkomstig uit het Wielrenblad nummer 1 van 2018, Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het best abonnee worden, zodat je geen fietsverhalen, reviews en routes meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.

 van