16-06-2015 - Surfen, Nieuws

Owen Wright schrijft geschiedenis in Fiji

Nadat Owen Wright zichzelf overtuigend verzekerde van een plek in de kwart finales met een maximale scoren van 20 was het al duidelijk dat hij hier voor de titel kwam. Eenmaal de finale gehaald te hebben behaalde hij weer een scoren van 20. Hierdoor is hij de enige surfer in de geschiedenis die twee keer de maximale scoren behaald op een event. 

[youtube id=”71bM0SJhejs”]

Wright begon het seizoen buiten de top 10 en met de kwartfinales in Bells en Rio als hoogtepunten was het nog niet zijn seizoen. Maar met deze overtuigende overwinning in Fiji is hij opgeklommen naar de nummer 3 in het Jeep Leaderboard.

Kwart finales
De finale dag begon met de kwartfinale waar Italo Ferreira snel twee goede scores van boven de 8 maakte in de eerste heat. Het talent liet daarom zien dat hij niet alleen wil mee doen maar ook wil winnen. Julian Wilson wist dus dat hij aan de bak moest met uiteindelijk een klein verschil van 17.00 en 17.36 maakte Wilson het uiteindelijk tot de halve finale.

In de tweede kwartfinale tussen Taj Burrow en Wiggolly Dantas was de Burrow duidelijk de favoriete en deed hier ook wat van hem verwacht werd. Owen Wright was daarna aan de beurt tegen Joel Parkinson, beide Australische surfers hebben een keer de maximale scoren van 20 behaald maar zoals iedereen wist was Owen Wright in vorm deze contest en behaalde ook vrij makkelijk de halve finale.

Met drie Australiërs in de halve finale moest Kai Otton winnen van de Franse Jeremy Flores om een geheel Australisch onder onsje te maken. Nadat hij Gabriel Medina en Mick Fanning al uitgeschakeld had zou het niemand verbazen als Otton als underdog de halve finale ging halen. Maar Jeremy Flores liet zich niet verassen en ging door naar de halve finale.

Halve finales
Op het moment dat de eerste halve finale ging beginnen werd de oceaan rustiger waardoor het moeilijker werd om mooie surf te laten zien. De eerste halve finale ging tussen Julian Wilson en Taj Burrow waarbij beide moeite hadden met de golven. Julian Wilson wist hier uiteindelijk het best mee om te gaan en behaalde de finale.

Vervolgens gingen Owen Wright en Jeremy Flores het water in. Jeremy wist dat Owen in vorm was dus was goed geconcentreerd om de battle aan te gaan. Dit deed hij heel goed waardoor hij het de Australiër tot het eind heel moeilijk heeft gemaakt. Met twee mooie scores is Jeremy Flores de top 10 in gekomen en heeft hij Kelly Slater hier uit verstoten.

De finale werd uiteindelijk een battle tussen twee Australiërs Julian Wilson tegen Owen Wright. Zoals je al weet had niemand deze finale op dat moment kunnen winnen van Owen Wright met zijn maximale scoren schreef hij geschiedenis.

[youtube id=”ID8j2UxY0Cs”]

 van