25-11-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ozone Alpha v2 2021 – Review

Ozone kwam paar jaar geleden als een van de eerste met een one-strut-kite op de markt, de Alpha. Deze lichte katrolloze lichtweer-, foil-, freeride-kite kan je lekker klein inpakken zodat het ook een handige kite is om mee te reizen. Wat Ozone kenmerkt en opzichte van veel andere merken is dat er alleen een nieuw model komt als er echt iets verbeterd is. De Ozone Alpha V2 heeft o.a. nieuw doek, nieuw dacron op de leading edge, volledig nieuw one-pump systeem en een volledig nieuwe shape. Hoe vaart dat?

Ozone Alpha v2

Het nieuwe doek van de Ozone Alpha v2 is nu een triple ripstop geworden in plaats van een double ripstop. Het dacron is ook triple dacron. Bij triple ripstop lopen er drie verstevigingsdraden door het doek heen. Dit maakt het doek niet alleen sterker en duurzamer maar ook stijver. Als doek te stijf is vaart een kite te direct. Er is een bepaalde flex nodig om windvlagen op te vangen en te verdelen zodat je dat niet te veel op de bar voelt. Daarom is het doek afgewerkt met een flex coating. De leading edge en struts zijn gemaakt van triple dacron waardoor deze ook sterker, duurzamer en stijver zijn geworden.

Ozone Alpha v2

In het oog springend blijft de smetteloze afwerking van Ozone. Doordat ze een eigen fabriek hebben kunnen ze er ook maximaal bovenop zitten. De naden van de Ozone Alpha v2 zijn super strak gestikt. Alle naden zijn dubbel gevouwen, gelijmd en gestikt, waardoor minder slijtage optreedt. En keurig recht, geen losse uiteinden van de draadjes. Nieuw is ook het Fast Flow One Pump Inflation System maar goed, met één strut merk je daar niet heel veel van. Het oppompen en laten leeglopen gaat wel lekker snel.

Ozone Alpha v2

Opvallend is verder de ronding van de leading edge. Normaal gesproken loopt de leading edge in rechte segmenten waardoor de arc niet helemaal rond is. Bij de Ozone Alpha v2 is deze bijna echt helemaal rond. Ozone noemt dat de Continious Curve Leading Egde Construction. Om het doek achter de leading edge mooi over te laten gaan in de rest van de kite, voor zo min mogelijk turbulentie, vraagt om vakmanschap van de mensen bij de fabriek. Bij Ozone noemen ze dit Transverse Sail Shaping. Dit vraagt veel vakmanschap van de mensen in de fabriek. In de lucht vertaalt dit zich naar stabiliteit en minder drag. Met name in weinig wind blijft de Ozone Alpha v2 rustig in de lucht hangen. Geen back- of frontstall.

Ozone Alpha v2

Het voelt altijd gek dat een kite in de lucht blijft met zo weinig druk. Dit, samen met de constante en voorspelbare drukopbouw, maakt de Ozone Alpha v2 uitermate geschikt voor kitefoilen. In het absolute topbereik kan het wat te veel worden voor de Ozone Alpha v2, Die ene strut kan het profiel niet meer goed ondersteunen en de kite wordt wat nerveus. Maar voor een one strutter doet-ie het super goed. Qua sturen is de Ozone Alpha V2 iets directer en sneller geworden. En de bochten in de lucht iets ronder. Samen met de lineaire bardruk geeft dit een prima freeride-kite met goede air-kwaliteiten. De lift is voorspelbaar en de feedback is goed als je de bar iets aangetrokken houdt. Ook kiteloops gaan prima en lekker.

Ozone Alpha v2

In vergelijking met de meer beginners-kite van Ozone, de Catalyst, is de Ozone Alpha v2 iets gevoeliger voor positionering in de lucht en juiste powering op de bar. Dat vraag meer ervaring, maar voor een gevorderde kiteboarder is dit geen probleem. De Ozone Alpha v2 werkt ook prima als wavekite; met name in de kleinere maten en met korte lijnen. Mede door z’n lage gewicht drift de kite uitstekend. Het is niet een kite die veel bewogen wil worden tijdens de rit; het is meer een park&ride kite. Doe je ding op de golf hij zweeft rustig met je mee. De Ozone Alpha v2 heeft Ozone’s Variable Bridle Geometry waarbij je de bridle eenvoudig en snel kunt instellen op freeride of freestyle/onshore. Die laatste set-up laat de kite iets meer achter in het windvenster laat zweven en geeft iets meer bardruk. Het is leuk om daarmee te experimenteren.

Ozone Alpha v2

De waterherstartbaarheid is supermakkelijk. Door de ronde leading edge rolt-ie zo op z’n zijkant en met de relaunchballetjes op de bar is de kite zo weer de lucht in. Bij de Ozone Alpha v2 krijg je een lichte kleine compressietas waar de kite makkelijk in past mits je hem netjes opvouwt. Op de bar na is er geen plek meer voor andere dingen. Ideaal dus om mee op reis te nemen zonder te veel ruimte in beslag te nemen. De Ozone Alpha v2 is standaard verkrijgbaar in lichtgroen, oranje, blauw en – voor de liefhebbers – eventueel te laten maken met custom kleuren.

Ozone Alpha v2

maten, windbereik en prijs

Ozone Alpha v2

website: www.ozonekites.com


Dit artikel ‘’ Ozone Alpha v2” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van