21-02-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ozone Apex v1 foilset Review

Ozone Apex v1 foilset Review: Ozone staat bekend vanwege z’n kites en sinds paar jaar ook z’n twintips, daar kan nu ook een foil en een foilboard aan worden toegevoegd. De Apex V1 is een foilset gemaakt volgens de filosofie van Ozone: netjes en zonder poespas.

Het Apex v1 foilset bestaat uit een foilboard en een foil. Het board is er in één lengte: 125 bij 45 centimeter breed. De bouwwijze met carbon en fiberglas met polymeer inserts bij de rail maken het board erg robuust, maar ook licht (3,1 kilo). Opvallend is het montagesysteem van de foil onder het board. Hierbij gaan er titanium-bouten door het dek heen om een rigide verbinding te maken met de foil. Deze M6-bouten zitten in een rail waardoor je ook de positie van de foil kunt aanpassen. Je kunt deze bouten gewoon laten zitten waardoor de montage lekker snel gaat. Het board heeft een hoge rockerlijn met schuin oplopende zijkanten waardoor landingen op het water soepel gaan en je er niet meteen afvalt. Doordat het board niet veel volume heeft gaat waterstarten erg makkelijk. Zelfs zonder voetbanden kun je het board makkelijk op z’n kant krijgen. Bijna het hele board heeft een pad. De grip is uitstekend waardoor je makkelijk zonder voetbanden kunt varen. Voetbanden kunnen er op in een Y (3)- of een I (2)-setting. Bij de start blijft het board niet plakken aan het water en komt makkelijk uit het water. De afwerking is, net als de kite’s en twintips, erg strak. Bij de Ozone Apex v1 foilset is er ook geen keuze in maten.

De negentig centimeter lange mast heeft een kern van schuim en hout. Daaromheen zit een laminaat van carbon en epoxy om een stijve flex te krijgen met hoge torsiestijfheid. De mastplaat vormt een geheel met de mast. De fuselage is 68 centimeter lang en van carbon. Alle bouten zijn van licht, sterk en corrosie-bestendig titanium. De carbon achtervleugel (stabilizer) is 315 cm2 groot en geeft een gemiddelde aspect ratio. De voorvleugel heeft een lage aspect ratio en is 1200 cm2 groot. De hele foil is afgewerkt met een waterafstotende coating die ook gebruikt wordt bij zeilracejachten die meedoen aan de Americas Cup. Deze coating beschermt het carbon tegen uv-stralen en geeft zo’n vijftien procent minder drag. 

Op het water ontpopt de Ozone Apex v1 foilset zich als een makkelijk te bevaren freerace-setje. De lift vanuit het water gaat heel geleidelijk en voorspelbaar. De snelheid van de lift uit het water, stabiliteit en manoeuvreerbaarheid is nog in te stellen door verschillende tussenplaatjes die je bij de achtervleugel kunt zetten. Er zijn tussenplaatjes met 0,5, 1 en 1,5 graden. Eenmaal op snelheid haalt de Apex een hoge eindsnelheid en vaart het board lekker hoog aan de wind. Niet zo snel en hoog als een racefoil maar snel en hoog genoeg. De controle is uitstekend en dat geeft veel vertrouwen en comfort. Bij tricks blijf je ook lang doorglijden waardoor je tijd hebt om de trick tot een goed einde te brengen. Board en foil reageren lekker direct op voetsturing. Bij de set krijg je ook nog een boardbag en bescherming voor de foilset. 


Maten: 125 x 45


Foilset:

Voorvleugel 1200 cm2

Achtervleugel 315 cm2

Fuselage 68 cm

Mast 90 cm


Prijs: Apex-foil € 1.899,-

Prijs: Apex-board € 819,-.


www.ozonekites.com  


Dit artikel “Ozone Apex v1 foilset Review” komt uit Access #5 van 2021. Kijk voor meer foilreviews en een overview van alle specs van alle foils of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van