27-08-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Ozone Catalyst v3

De Ozone Catalyst is volgens Ozone een one strut kite gericht op nieuwelingen in de sport, maar ook voor gevorderden die een makkelijk te bevaren fun kite zoeken. Het ontwerp komt voort uit de de populaire veelzijdige lichtgewicht one-strut lichtweer, freeride en wave-kite van Ozone, de Alpha.

Opvallend is de vierkante outline van de kite met erg brede wingtips. Om deze wingtips in stand te houden moet je de kite wel goed hard oppompen. Ook de segmenten in de leading edge zijn hoekig. Dat is om de leading edge meer rigide te maken. Opvallend is verder het minimale gebruik van dacron: de Ozone Catalyst is hoofdzakelijk opgebouwd uit ripstop. Dit ripstop is niet zomaar ripstop maar Technoforce Triple Ripstop van Teijin. Dit doek is verstevigd met 3×3-draden. Deze draden hebben een Ultra Flex-coating waardoor het doek niet alleen 15% sterker is geworden, maar ook duurzamer en stijver. Dit laatste zorgt voor een vormvaste kite. Ondanks dat de Catalyst maar één strut heeft is de kite behoorlijk vormvast, zeker in vergelijking met andere kites met één strut. Natuurlijk, als je hard instuurt gaat het doek wat trillen en voel je dat op de bar maar het stoort niet te erg. Daarnaast zijn de leading edge, strut en verstevigde stukken gemaakt van Teijin Triple Ripstop Dacron. Je raadt het vast al, dacron-doek verstevigd met 3×3-draden. Dit ook geeft meer sterkte, duurzaamheid en stijfheid. Al met al is de kite ontzettend licht geworden. Het is zeker één van de lichtste one strutters op de markt. Ozone is niet de eerste die met meerdere draden verstevigd doek werkt, maar ze hebben hun uitvoering lang getest voordat het in productie is genomen.

Tijdens het varen hangt de Catalyst super stabiel in de lucht. Insturen en plaats hem in de juiste hoek en hij blijft daar rustig hangen. Je hoeft weinig te corrigeren. Zelfs in vlagen niet. De bar een klein beetje van je afduwen is voldoende om de druk te lozen. De bardruk is wat hoger en dat is fijn zodat je continu weet waar de kite zich bevindt. Dat geeft vertrouwen. Wat ook vertrouwen geeft is dat de kite bijna niet backstalled. Als beginner (en gevorderde) heb je alle tijd om je board te pakken en onder je te doen. De Ozone Catalyst V3 reageert niet supersnel op stuurimpulsen waardoor hij niet nerveus aanvoelt. De drukopbouw is heel voorspelbaar en constant. Als het hard waait, is het soms wel aan de hoge kant, vooral als je hem door de powerzone stuurt, maar de Catalyst kun je wel zeker een maat kleiner varen dan je gewend bent. De druk per vierkante meter is hoog, dus kun je makkelijk downsizen. Een kleinere kite vaart wat sportiever dus dat is mooi meegenomen.

Doordat de drukopbouw zo constant is springt de Ozone Catalyst fijn. Je weet precies wat je aan de kite hebt en je kunt je sprong prima timen. Je kan lekker hoog komen. Voor kiteloops is-ie iets te krachtig en de draaicirkel iets te groot. Hetzelfde geldt voor golfrijden, al heeft ie goede drift en een directe handeling. Het kan dus allemaal wel alleen heeft Ozone voor dit type actie andere meer toegewijde kites voor in de collectie. De vaarsnelheid is niet zo hoog: je gaat met een comfortabele snelheid zodat je alles goed onder controle houdt. En als de kite in het water valt herstart ie uitstekend. De Catalyst V3 is een kite waar je als beginner niet snel op uitgekeken bent. Je kan er prima mee doorgroeien. En gevorderde kiteboarders krijgen een makkelijk te bevaren kite die je veel vertrouwen geeft om nieuwe dingen te proberen. Het is absoluut een alternatief voor de meer standaard kite met drie struts.

De Ozone Catalyst V3 heeft geen afstelmogelijkheden. Dat spaart gewicht uit en je hebt geen keuzestress. Aankoppelen en gaan is het devies. Wat we ook moeten noemen is de fantastische afwerking. Alles stiksels zitten er keurig en strak op. Er hangen geen draadjes los en de naden zijn mooi recht gestikt. Je kunt echt zien dan ze een eigen fabriek hebben waar ze boven op de kwaliteitscontrole zitten.

De trailing edge bestaat uit twee lagen Triple Ripstop met een Dyneema-lijn erdoorheen. Hierdoor is de trailing edge licht en sterk. Opvallend is dat de Ozone Catalyst geen enkel latje heeft in de trailing edge. Ook dat is om het gewicht te minimaliseren. Desondanks valt het trillen van de trailing edge mee. Ook de leading edge heeft geen grote zware bumpers maar lichte anti-slijtage beschermstukken. Oppompen en leeglopen gaat via een Boston-ventiel. Prima betrouwbaar ventiel maar let alleen op dat er geen zand tussen komt anders loopt ie langzaam leeg. Je kan de adapter van de pomp niet op het ventiel vastzetten. De standaard bijgeleverde tas is een soort ‘topload’-tas met één hengsel. Het is even wennen maar als je de kite goed opvouwt stop je hem er zo van de bovenkant in. Er is wel plek voor bijvoorbeeld je wetsuit maar verder zitten er weinig extra zakjes op. Een punt om nog te benoemen is de lage prijs van de Catalyst. Dat scheelt al snel een paar honderd euro met andere a-merken.

Ozone Catalyst V3 2021 - review
Ozone Catalyst V3 2021 - review

Deze review over de ‘’Ozone Catalyst v3” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van