11-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ozone Edge V10 2020 – Review

De mensen van Ozone uit Nieuw-Zeeland komen alweer met de tiende editie van de high performance freeride en big air kite, de Ozone Edge V10 2020. Tien staat overigens niet voor tien jaar want de Edge gaat al langer mee. Ozone brengt alleen een nieuwe versie uit als er wat wezenlijks verbeterd kan worden. Wij onderzochten de verbeteringen van de V10. 

Ozone Edge V10 2020 - Review

Technoforce D2 doek van Teijin

Qua materialen geen verandering bij Ozone. Nog steeds wordt gebruik gemaakt van het vertrouwde en bewezen Technoforce D2 doek van Teijin verstevigd met 2×2-draden (vandaar de naam D2). Dit doek heeft een goede verhouding tussen duurzaamheid, scheurbestendigheid en gewicht. Dit doek loopt helemaal van wingtip naar wingtip. Er zit weinig dacron in de wingtips. Er is sowieso weinig dacron gebruikt. Hierdoor is de kite erg licht. De trailing edge bestaat uit een dubbele laag Technoforce D2 voor een laag gewicht en is versterkt met een Dyneema-draad voor een hoge duurzaamheid. Ozone heeft z’n eigen fabriek in Vietnam en kan zo de kwaliteit nauwlettend volgen. En we moeten zeggen de Ozone kites zien er altijd prachtig afgewerkt uit. Naden zitten er superstrak op en het doek is keurig gesneden. Tot in de kleine puntjes is het tiptop zonder onnodige tierlantijntjes.  

Ozone Edge V10 2020 - Review

Boston-type ventiel

Het ventiel van de Ozone Edge V10 2020 is van het Boston-type en heeft een gemiddelde opening. Oppompen gaat snel. Je kunt helaas niet de slang vastzetten op het ventiel. Voor het laten leeglopen draai je het hele ventiel eraf. Er blijft dan wel een groot gat open dus let er wel op dat er geen zand in kan komen en je bladder beschadigd. Draai het ventiel niet te hard aan want je bladder kan dan meedraaien. Het ventiel steekt zo’n 2,5 centimeter uit maar is wel netjes afgewerkt met een neopreen kapje.

Ozone Edge V10 2020 - Review

Tien soft battens 

De Ozone Edge V10 2020 heeft drie bevestigingspunten voor de achterlijnen op de wingtip zodat je de bardruk en draaisnelheid kun instellen. In de trailing edge zitten maar liefst tien softbattens om trillen van het achterlijk tegen te gaan. Er zitten geen katrollen in de bridle. Ozone gelooft niet in katrollen. Deze slijten de bridle en geven minder directe stuureigenschappen. De bridle is van heel dun kevlar-touw gemaakt voor minimale rek en weerstand door de lucht. De Ozone Edge V10 2020 heeft geen bumpers maar kevlar pads zodat de kite bestand is tegen schuren over de grond. Deze lichte pads liggen veel vlakker op de LE dan dikke bumpers waardoor de kite aerodynamischer is.

Ozone Edge V10 2020 - Review

High aspect ratio kite

De Ozone Edge V10 2020 is een high aspect ratio kite wat inhoud dat de kite lang en smal is en daardoor zeer snel is en voor in het windvenster zit waardoor de kite zeer goed hoogte loopt. In windvlagen vliegt de kite mooi naar voren en absorbeert ie de vlaag prima en word je niet keihard naar voren getrokken. Hierdoor kun je makkelijk overpowered varen. Omdat de Ozone Edge V10 zo aerodynamisch is heeft ie ook een goede lowend. In totaal heeft de kite een erg grote windrange. De Edge vergt wel een iets meer ervaring omdat alles aan de kite zo snel is.  

Omdat de Edge zo snel vaart moet je het wel combineren met een snel en goed te controleren board anders rem je de kite te veel af en gaat de trekkracht aan de trapeze omhoog. Maar ten opzichte van de vorige editie is dit aspect wel verbeterd. Springen met de Edge gaat erg makkelijk en je gaat heel, héél hoog en heel, héél ver. Alle tijd voor je airtricks of om even te zwaaien naar je toeschouwers. Qua airtime is het zeker vergelijkbaar als met een foil-kite. En het mooie is, je hoeft daar geen mega goede skills voor te hebben. 

Ozone Edge V10 2020 - Review

Reageert snel op stuurimpulsen

Bij het insturen reageert de Ozone Edge V10 sneller op stuurimpulsen dan z’n voorganger en zijn de afsprong en lift beter te controleren. Hoe harder je edged, terugstuurt en je bar aantrekt hoe hoger en verder je gaat. Woo leaderboard here I come! 

Eenmaal in de lucht is er voldoende bardruk waardoor je de positie van de kite goed kunt voelen en je niet snel overstuurt. Ozone heeft met name aan gewerkt om de spanning op de achterlijnen te optimaliseren. De daling is makkelijk te controleren door de bar te verschuiven waardoor je altijd wel weer zachtjes kunt landen. Heli-loops op het einde gaan ook voortreffelijk waardoor je nog even langer kan blijven hangen (als je buikspieren het volhouden). De relaunch bij weinig wind is wel een uitdaging, maar dat is inherent aan kites met een hoge aspect ratio. Over het algemeen is de V10 makkelijker en minder vermoeiend te varen dan z’n voorganger, met name bij harde wind. 

Eigenschappen Ozone Edge V10 2020:

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Ozone gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘ Ozone Edge V10 2020 ‘ komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van