11-12-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ozone Edge V11 2022 – Kite Review

De Ozone Edge is de big air kite waarmee Nederlandse strijders zoals Jamie Overbeek en Ruben Lenten het water op gaan. Bij de Ozone Edge V11 2022 hebben de designers veel feedback van hen verwerkt. Wat is er allemaal veranderd?

Ozone Edge V11

De grootste verandering aan de Ozone Edge V11 is het nieuwe triple ripstop-doek en triple ripstop dacron in de leading edge en struts. Beide doeksoorten hebben 3×3-verstevigingsdraden met een Ultraflex-coating. Dat maakt de Ozone Edge V11 niet lichter, maar wel duurzamer en het geeft de kite de juiste flex. Door de flex vangt de kite windvlagen goed op en verdeelt die netjes over de hele vlieger. Dit maakt de op- en afbouw van druk constant en dat geeft een rustig en vertrouwd gevoel aan de bar.

De trekkracht aan de trapeze is iets hoger als je langzaam vaart. Je kan echt merken dat de Ozone Edge V11 snel gevaren wilt worden. Combineer de kite dan ook met een snel board. De bardruk is dan wat lager, maar toch voel je duidelijk waar de kite zich bevindt in het windvenster. Je kan de bardruk en draaisnelheid overigens nog instellen op de wingtip. Desondanks is het geen beginners-kite omdat er ook na het tunen veel kracht in de Ozone Edge V11 zit. De juiste positie van de kite in het windvenster houden is dus belangrijk. Een gevorderde kiteboarder kan er prima mee uit de voeten. Sterker nog die kan makkelijk verder groeien naar een hoog niveau. Letterlijk: als je een big air-rijder wilt worden zit je met deze site goed. Golfrijden, (unhooked)freestylen en foilen zijn niet zijn sterkste kanten, maar springen dat doet deze powerhouse maar al te graag. En hoog komen is niet eens moeilijk.

De Ozone Edge V11 heeft een iets hogere vaarsnelheid dan de V10. Een hogere vaarsnelheid leidt tot hogere sprongen. Ondanks deze snelheid springt hij heel makkelijk en bereik je al snel grote hoogtes. De kite reageert iets sneller op stuur-impulsen en draait iets sneller dan z’n voorganger. Hoe harder je instuurt hoe hoger je komt. En je behoudt controle. Je voelt continu waar de kite zich bevindt zodat je de positie van de kite in de lucht goed kunt bepalen. De afzet is netjes gecontroleerd: je wordt niet te hard van je edge getrokken. Na het aantrekken van de bar ga je hoog en ver. Je blijft makkelijk secondenlang in het luchtruim. Je buikspieren trainen dus. Je hebt alle tijd voor een mooie trick. Omdat je zoveel controle hebt zijn zachte landingen supermakkelijk.

De Ozone Edge V11 kan uitstekend hoogtelopen doordat ie meer vooraan in het windvenster zit. Verder is de waterherstartbaarheid best goed voor een kite met zo’n hoge aspect ratio (lang en smal). Door de ronding van de leading edge staan de windtips goed omhoog en rolt de kite makkelijk op een kant. Het One pump-systeem is verbeterd: je pompt de kite nu nog sneller op en de kite loopt nog beter leeg. De Ozone Edge V11 heeft maar liefst tien zachte latjes in de trailing edge voor maximale stabiliteit en duurzaamheid. In de dunne bridle-lijnen van Technora zitten geen katrollen voor zo direct mogelijke stuur-eigenschappen. En wederom is de Ozone Edge V11 weer prachtig afgewerkt. Doordat Ozone z’n eigen fabriek heeft houden ze de kwaliteitscontrole in eigen hand. Alle naden zijn super netjes gestikt en de afwerking is top. De Ozone Edge V11 is verkrijgbaar in tal van kleuren en is zelfs te bestellen in custom kleuren.

Een punt waar de Ozone Edge V11 beter in is geworden: kiteloops. De pull is iets sterker en hij draait iets sneller rond dan de V10 maar de loops zijn zo goed te controleren en te doseren dat je er altijd wel voor kan zorgen dat de kite je opvangt bij het einde van de loop. De kite gaat mooi rond met een constante druk.

Verdeling 0 tot 5

Bardruk: laag, hoog 3

Trekkracht: laag, hoog 4

Depower: weinig, veel 4

Stuurgedrag: indirect, direct 4

Vliegsnelheid: langzaam, snel 4

Sheet and go: matig, uitstekend 3

Lift: geleidelijk, explosief 4

Spronghoogte: laag, hoog 5

Airtime: kort, lang 5

Low-end: matig, uitstekend 3

High-end: matig, uitstekend 5

Stabiliteit: matig, uitstekend 5

Draaicirkel: klein, groot 3

Trekkracht in loop: weinig, veel 4

Positie in windvenster: voor achter 2

Vaarsnelheid: laag, hoog 5

Hoogtelopen: matig, uitstekend 5

Herstarten: matig, uitstekend 3

Driften: matig, uitstekend 2

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 2

Pop: weinig, veel 3

Maten windbereik prijs

      19 – 36    € 1.469,-

      18 – 34    € 1.579,-

7       17 – 32    € 1.649,-

      16 – 29    € 1.749,-

      15 – 27    € 1.799,-

10     14 – 26    € 1.849,-

11     12 – 25    € 1.929,-

13     10 – 23    € 2.099,-

15     8 – 19      € 2.229,-

17     6 – 16      € 2.349,-

19     5 – 15      € 1.399,-

kijk voor meer informatie op: ozonekites.com


Dit Review “Ozone Edge V11 2022” komt uit Access #2 van 2022. Kijk voor meer board-reviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van