15-02-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ozone Enduro V4 – Kite Review

De Ozone Enduro V4 is inmiddels een veel gezien kite op het water. Geliefd door z’n zeer brede inzetbaarheid. Freeride, freestyle, big air, foil en wave, deze alleskunner doet het met verve. Wij gingen het water op met alweer de vierde editie.

Ozone staat bekend om z’n zeer strakke afwerking. Dat komt doordat ze een eigen fabriek hebben: ze zitten er bovenop. Alle naden en stiksels zijn mooi recht en netjes afgewerkt. Dat geldt ook voor de nieuwe Ozone Enduro V4. Dit is overigens niet een iets aangepaste V3 maar een compleet nieuw design. Zowel de vorm als de panelen en de constructie zijn onder handen genomen. Gebleven is het Teijin Technoforce triple ripstop en dacron. Dit doek heeft 3×3-verstevigingsdraden met Ultra Flex-coating waardoor het sterker en duurzamer is. Dat geeft de juiste flex. Hierdoor worden windvlagen goed verdeeld en voelt de kite rustig ‘op de bar’. Doordat de Enduro zo strak is afgewerkt, er wordt niet meer doek en stiksels gebruikt dan nodig is, is de kite ook erg licht van gewicht. Opvallend is dat de nieuwe Ozone Enduro V4 een echt ronde arc heeft. Dit hebben ze bereikt door de panelen in de leading edge zo te snijden dat ze mooi op elkaar aansluiten. Vaak zie je dat de segmenten een hoekige Arc vormen maar bij de Ozone Enduro V4 loopt dit fraai rond. Net zo belangrijk als een ronde arc is dat de panelen daarachter mooi aansluiten om de spanning op het doek te optimaliseren. Door bovenstaande en de dunnere bridle-lijnen is er minder turbulentie en weerstand in de lucht. Dit geeft een constante bardruk en (de)power-verloop. In vergelijking met de vorige versie staat er meer spanning op het doek. Dit maakt dat de Ozone Enduro V4 lekker direct stuurt, maar zeker niet té snel. Hij blijft voorspelbaar en geeft de rider veel vertrouwen. Misschien is-ie iets te snel van het goede voor de echte beginners, maar de kite is prima geschikt voor kiteboarders voor zowel gevorderde als expert-kiteboarders. Door de ronde arc herstart de Enduro ook heel makkelijk: hij rolt in no time naar een wingtip. 

Springen doet de Ozone Enduro V4 makkelijk en je komt flink hoog. Het is niet vreemd dat teamrider Jamie Overbeek met de Enduro een podiumplek op de Kota 2022 pakte. Bij de afsprong moet je de kite wel wat harder en preciezer insturen, maar met wat ervaring wen je daar al snel aan. Kiteloops gaan erg lekker. De Ozone Enduro V4 laat zich goed controleren en de radius is makkelijk bij te sturen. Hij trekt je flink horizontaal, maar het blijft allemaal goed te controleren. Op de golf drift de Ozone Enduro V4 moeiteloos met je mee en zelfs met weinig spanning op de lijnen blijft hij nog bestuurbaar. Als je je kite graag stuurt tijdens de rit moet je wel wat meer ervaring hebben want daar moet je hem goed kunnen plaatsen. Anders wil- ie nog wel eens te veel druk ontwikkelen. 

Handig is dat je de bridle kunt instellen op freeride, freestyle of wave/foil. Hiermee bepaal je de positie van de Ozone Enduro V4 in het windvenster en dus ook de bardruk en stuursnelheid. Daarnaast is de bardruk ook in de stellen op de wingtip.

De Ozone Enduro V4 heeft een Boston-ventiel. Deze gebruikt Ozone al jaren en voldoet prima. Hij steekt wel wat uit. Vergeet hem niet goed aan te draaien anders loopt de kite langzaam leeg. Vergeet hem niet weer dicht te draaien nadat de kite is leeggelopen of doe het neopreen kapje eroverheen anders kan en makkelijk zand in de bladder komen. De Ozone Enduro V4 heeft geen katrollen in de bridle voor directe stuur-eigenschappen. Verder heeft de kite zes zachte latten in de trailing edge om trillingen, die het profiel verstoren, tegen te gaan. Op de leading edge zitten vlakke anti-slijtagestukken om de kite te beschermen en zo aerodynamisch mogelijk te houden. De nieuwe tas van de Ozone Enduro V4 is ruim en zak en je hebt een zakje aan de zijkant voor je bar en aan de andere kant wat bandjes banden om je pomp aan te hangen. Voorop zitten banden om je board te bevestigen. 

De Ozone Enduro V4 is verkrijgbaar in meerdere  kleurstellingen en kan in custom kleuren of met (bedrijfs)print worden besteld. 

Verdeling 0 tot 5

Bardruk: laag, hoog 3

Trekkracht: laag, hoog 3

Depower: weinig, veel 4

Stuurgedrag: indirect, direct 4

Vliegsnelheid: langzaam, snel 3

Sheet and go: matig, uitstekend 4

Lift: geleidelijk, explosief 3

Spronghoogte: laag, hoog 4

Airtime: kort, lang 3

Low-end: matig, uitstekend 3

High-end: matig, uitstekend 4

Stabiliteit: matig, uitstekend 4

Draaicirkel: klein, groot 2

Trekkracht in loop: weinig, veel 3

Positie in windvenster: voor achter 3

Vaarsnelheid: laag, hoog 3

Hoogtelopen: matig, uitstekend 3

Herstarten: matig, uitstekend 4

Driften: matig, uitstekend 3

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 3

Pop: weinig, veel 3

Maten windbereik gewicht prijs

4 meter: 23 – 36 knopen, 1,7 kg

5 meter: 21 – 34 knopen, 1,9 kg

6 meter: 19 – 33 knopen, 2,1 kg, prijs: € 1.379,-

7 meter: 18 – 32 knopen, 2,3 kg, prijs: € 1.499,-

8 meter: 16 – 31 knopen: 2,5 kg, prijs: € 1.599,-

9 meter: 15 – 30 knopen: 2,6 kg, prijs: € 1.699,-

10 meter: 14 – 27 knopen, 2,8 kg, prijs: € 1.749,-

11 meter: 13 – 26 knopen: 2,9 kg, prijs: € 1.799,-

12 meter: 12 – 24 knopen: 3,2 kg, prijs: € 1.849,-

14 meter: 11 – 23 knopen: 3,5 kg, prijs: € 1.979,-

Kijk voor meer info over de Ozone Enduro V4 op: www.ozonekites.com


Dit artikel “ Ozone Enduro V4 – Kite Review” komt uit Access #5 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van