28-09-2006 - Surfen, Nieuws

Pais Vasco, verlossing in Spaans Baskenland

 

Fotograaf Alwin Kluijt moest er even tussenuit. Weg van de Nederlandse kou, weg van de bruine Noordzee en weg van de sleur van alledag. Het plan was even simpel als doeltreffend. Trommel wat mensen op, prop een bus vol cameragear en surfspullen en gaan. Het originele plan was een trip naar Marokko, maar Alwin wist de jongens te overtuigen voor een alternatieve bestemming.

‘Luister, we kunnen naar Marokko gaan, maar voor drie keer zo weinig geld zitten we in Baskenland en de voorspellingen zien er zeer goed uit. Twee meter en zuidoostenwind.’ Aldus geschiede.

 

Als eerste haal ik Bob van den Hoogenband op. Bob, 26 jaar, wil er even tussen uit. Hij is hard bezig geweest met zijn studie en het is tijd voor een omgevingsverandering. Jurriaan Roos staat klaar op Den Haag CS. Jurriaan, de grommet met 19 jaar, heeft zijn prioriteiten goed op orde. Surfen staat op de eerste plek, de rest volgt op gepaste afstand. In Gent pikken we Alexander De Bruycker op. Axe is 24 jaar en een opkomend Belgisch surftalent. Hij is net terug van Fuerteventura, waar hij een half jaar bij de gebroeders Musschoot heeft gewoond en gewerkt in de bouw. Axe heeft nu al weer schoon genoeg van de Belgische kou en slechte golven. Mijn plan om door te rijden tot vlak na Parijs en dan ergens te gaan slapen wordt door de crew fgeblazen. Hossegor is het doel en iedere minuut niet op het strand, dag of nacht, is tijdverspilling. Zware nacht ‘Ik ga hier heerlijk slapen’, Axe heeft aangeboden op de voorstoelen van de bus te pitten. Na een nacht rijden is iedereen te moe om de tent op te zetten en dus moest er iemand voorin slapen. De Nederlanders liggen lekker knus in de ‘woonruimte’ van de bus. Lachend om de Belg vallen we in slaap.

 

De volgende ochtend komt een serieus chagrijnige Axe uit de cabine gekropen. Hij klaagt niet, maar rent met ons mee over de duinen voor een eerste blik op de golven. De surf is solid 8-10 foot, clean, maar helaas klassieke close-outs tot zover het oog kan zien. ‘Okay, wat doen we hiermee?’ vraagt Bob nog half slapend. Ik besluit dat we de rifjes rondom St. Jean de Luz maar even moeten checken. De ‘main’ rifbreak van St. Jean de Luz breekt maar een paar keer per jaar. Deze dag is kennelijk zo’n dag. Ik maak wat foto’s, maar na het zien van een paar onbereden 100 meter lange cleane 4 footers ga ik er toch maar even zelf in. De take-off ligt vlak naast een lange golfbreker. De eerste sectie van de golf wordt extra omhooggestuwd door de backwash van de golfbreker. Na de snelle take-off volgt een mooie rechtopstaande muur van water met veel ruimte voor beweging. Heerlijk, maar we moeten verder.

 

 

De rest van dit artikel staat in 6 surf magazine #1 2006 en is te bestellen in de soulshop. In dit nummer verder o.a.:

 

– Update Kunstrif
– HSA Winterspecial
– Red Bull Break the Bank
– Searching Senegal
– Door het oog van de naald
– Basic: Frontside Air

 

Tekst en Beeld: Alwin Kluijt

 

 

6 surf magazine

 van