23-11-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Pak een voorsprong met Castelli Perfetto

Elke fanatieke fietser is wel bekend met de Gabba. Het paradepaardje van Castelli werd in het verleden speciaal ontworpen op vraag van Gabriel Rasch en zijn toenmalige ploegmaats van het Cervélo TestTeam. 

Men had behoefte aan een aerodynamische regenjas met korte mouwen om slechte weersomstandigheden te kunnen trotseren. In eerste instantie dacht Castelli dat dit product een niche product zou zijn waar amper vraag naar zou komen. Het verhaal kreeg uiteindelijk toch een heel andere wending. 

De Gabba bracht immers een heuse revolutie teweeg in de fietsbranche, én de wijze waarop profrenners zich kleden bij slechte weersomstandigheden veranderde compleet. Het “zwarte goud” werd het meest begeerde item in het profpeloton waar alle niet-Castelli renners stikjaloers op waren. Elke profrenner smeekte bij Castelli om een Gabba te mogen aankopen. Dit weigerden ze omdat ze het “unfair advantage” enkel voor hun eigen renners wilden voorbehouden. Renners kochten dan maar op eigen houtje een Gabba, om vervolgens met zwarte stift de Castelli logo’s zwart te maken en zo conflicten met de eigen sponsors te vermijden. 

castelli

Milaan-Sanremo 2013

17 maart 2013, deze dag veranderde alles voor de Gabba. Toen vond een helse Milaan-Sanremo plaats in extreme weersomstandigheden met sneeuw, hagelbuien en bakken regen. Het hele peloton zag “zwart’ van de Gabba’s, zowel met zichtbare als onzichtbare Castelli-logo’s op. Het ultieme bewijs van de uitmuntende kwaliteit van dit item. Zelfs latere winnaar Gerald Ciolek reed ermee tot juist voor de finale. Vanaf toen probeerden alle andere merken de Gabba te kopiëren. 

Van Gabba naar Perfetto

Naast de originele versie met korte mouwen werden er ook andere varianten ontwikkeld: een versie met lange mouwen, een vest, een lichtere variant, én zelfs een exemplaar met afneembare mouwen. Gaandeweg werd het een beetje verwarrend, maar er was één constante die steeds terugkwam. Elke fietser die werd gevraagd om de Gabba in 1 woord te omschrijven zei hetzelfde: Perfect Of in het Italiaans: Perfetto. Vanaf heden wordt deze familie producten dan ook omschreven als de Castelli Perfetto familie. Enkel de originele Gabba 2 met korte mouwen behoudt zijn naam.

In vergelijking met vorig jaar werden er enkele zaken verbeterd, inclusief een sterkere DWR behandeling om je nog droger te houden in de regen. De pasvorm werd aangepast en de drainage-openingen in de achterzakken werden geperfectioneerd. Hiernaast kreeg ook de achterflap een strakkere look en werd de fit aangepast zodat hij nog beter aansluit als voorheen. 

Voor alle weersomstandigheden

Er is een Perfetto item beschikbaar om te gebruiken in verschillende weersomstandigheden. Van de compacte Perfetto Vestwaar achterzakken werden aan toegevoegd zonder in te boeten aan compactheid, tot de Perfetto Convertible die gedragen kan worden in extreem koude weersomstandigheden in combinatie met een thermische jersey.

Van de Perfetto Light Short Sleeve, een lichtere variant van de Gabba met een lichtere windstopper aan de voorkant en nano light stof op de achterkant, tot de Perfetto Long SleeveMet elk item uit de Perfetto-familie kan je maximale prestaties leveren in droge omstandigheden, én ben je tevens goed beschermd tegen natte weersomstandigheden. Dit allemaal in een strak design met een aerodynamische pasvorm en snit. Voor meer informatie over de Castelli Perfetto collectie kun je terecht op de website van Castelli. 

 van