21-08-2017 - Kitesurfen, Nieuws

Parlier en Moroz winnen EK Formula kiteboarding 2017

De Fransoos Nico Parlier (komt uit voor Ozone/Mikes Lab) ging aan de haal met de titel bij de mannen na een zenuwslopende race met zijn landgenoot Axel Mazella (Enata). Parlier greep tijdens de laatste dag, op Tirmata Beach in Istanbul, de leiding en stond die niet meer af. 

Tekst en foto’s: The International Kiteboarding Association (aangeleverd)

Het EK startte op zaterdag met de iconische Bosphorus Race, een marathonrace over ongeveer 41 kilometer. De surfers voeren met een windkracht van ca. 9 knopen, van Tirmata Beach richting het hart van Istanbul. 29 van de 36 deelnemers wisten de finish te halen, die vlak voor de Ortaköy Camii Moskee was. Onderweg kwamen ze langs alle drie de bruggen die Europa met Azië verbinden.

Op de tweede dag werd waren de condities als een perfecte zomerse dag hoort te zijn, met wind die niet harder dan 6 knopen waaide. Dus werd de competitie nog even uitgesteld, de voorspellingen waren immers goed voor de rest van de week. Toch was de storm die op komst was sterker dan verwacht en zorgde dat voor hoge golven op de Zwarte Zee. De kustlijn van Istanbul werd hierdoor getekend en het race-comité had er een zware taak aan om de races op gang te krijgen. Uiteindelijk werden de kwalificatie races verspreid over 5 dagen, terwijl er normaal gesproken in 2 dagen wordt gekwalificeerd.

In elke race gingen Parlier en Mazella kop-over-kop, maar uiteindelijk trok Nico Parlier aan het langste eind in bijna elke race. Ook al was het maar met kleine verschillen. Uit de rest van het deelnemersveld wist alleen de Brit Olly Bridge (Flysurfer/Levitaz) de dominante Fransen bij te benen. Hij pakte uiteindelijk de derde plek overall achter Mazella (2) en Parlier (1).

Bij de dames domineerde de regerend Amerikaanse Wereld Kampioen, Daniela Moroz (Ozone/Mikes Lab) vanaf het eerste moment. Ze won de eerste Bosphorus Race en wist vanaf dat moment haar positie in het klassement alleen nog maar te versterken, op één race na waarin ze niet finishte, en Europees Kampioen te worden. De competitie om de overige podiumplekken waren des te spannender. De Française Alexia Fancelli (Enata) en de Russische Elena Kalinina (Elf/Levitaz) wisten na een spannend gevecht de tweede en derde plek te bemachtigen.

Voor de complete uitslag kun je HIER terecht. De top vijf van beide klasses vind je hier:

TOP 5 MEN after 5 qualifying series and 9 final series races

1. Nicolas Parlier (FRA) – 13 pts
2. Axel Mazella (FRA) – 18 pts
3. Oliver Bridge (GBR) – 31 pts
4. Theo Lhostis (FRA) – 40 pts
5. Denis Taradin (RUS) – 43 pts

TOP 5 WOMEN after 14 races

1. Daniela Moroz (USA) – 12 pts
2. Alexia Fancelli (FRA) – 29 pts
3. Elena Kalinina (RUS) – 34 pts
4. Anais Desjardins (FRA) – 40 pts
5. Bilge Ozturk (TUR) – 126 pts

 van