14-12-2012 - Surfen, Nieuws

Patagonia ontwikkelt Big Wave Inflation Vest

Enige tijd geleden is het Research and Development team van Patagonia, ook wel bekend als The Forge, begonnen aan het ontwerpen van een opblaasbaar vest. Patagonia is naar een van haar ambassadeurs en surfer Kohl Christensen gestapt voor ideeën en inspiratie om het ideale opblaasbare vest te kunnen maken.

Maandenlang hebben Christensen en Patagonia engineer Casey Shaw geëxperimenteerd met verschillende trekkoorden, ventielen en luchtkamers. Iedere versie van het vest werd getest in het zwembad. “Bij het Research and Development team zijn we altijd bezig met het verbeteren van de verschillende functies, zonder iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Dit project is een geweldige kans voor ons geweest om iets te maken dat mogelijk de surfervaring ingrijpend kan veranderen en de veiligheid bij surfen in grote golven verhoogt,” aldus Shaw.

Uiteindelijk hebben Shaw en zijn team een vest gemaakt dat op vier verschillende manieren kan worden opgeblazen, dat gedragen kan worden onder verschillende soorten wetsuits (short johns, springs suits en full suits). Het vest heeft een ventiel om lucht te laten ontsnappen en uit de tests bleek dat alle functionaliteiten makkelijk te bedienen zijn en dat in opgeblazen toestand de surfer kan peddelen en zwemmen. Nu moet een wetsuit nog worden aangepast door Shaw en zijn team om gedragen te kunnen worden met het prototype. Testers moeten ook een veiligheidscursus volgen voor ze het vest kunnen gebruiken.

Patagonia heeft een aantal prototypes van de vesten verspreid onder enkele top big-wave surfers om deze winter te testen. Het product is nog in een testfase en nog niet te koop voor consumenten. Een patentaanvraag is ingediend.

[vimeo id=”55288281″]

 van