17-08-2011 - Surfen, Nieuws

Patagonia wetsuits in Nederland

Sinds kort zijn de wetsuits van Patagonia verkrijgbaar bij Hart Beach in Scheveningen en Ozlines in Wijk aan Zee. Het outdoor merk Patagonia is een relatieve nieuwkomer op de surfmarkt. Het merk van oprichter Yvon Chouinard heeft een lange traditie in de outdoor markt met hoogwaardige klimmaterialen en outdoor kleding. Patagonia verwierf bovenal bekendheid met een uitgesproken mission statement: Build the best product, cause no unnecessary harm, use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis. Over de achtergronden en gevolgen van die instelling schreef Yvon Chouniard het boek: Let my people go surfing, een aanrader.

Enkele jaren geleden zette Patagonia met diezelfde instelling de eerste stappen in de surfmarkt. In samenwerking met surflegendes als Gerry Lopez en de Malloy broertjes werd een uitgebreide westsuitlijn ontwikkeld. Sinds kort zijn de pakken dus ook in Nederland verkrijgbaar. Wij ontvingen de R2 frontzip om hem zelf eens te testen.

De R2 is een 2 millimeter fullsuit die, net als de rest van de lijn, vervaardigd is van limestone neopreen met een chloorvrije merino wollen lining. Limestone neopreen is een milieuvriendelijkere variant op het traditionele op olie gebaseerde neopreen en ook het chloorvrije merino wol is meer duurzaam en milieuvriendelijker. Hoewel het pak slechts 2 millimeter dik is, voelt het qua warmte als een 4/3. De wollen voering is overigens wel even wennen. Zeker aan de kant voelt het een beetje jeukerig, maar eenmaal in het water merk je daar weinig van. Als gezegd het pak is opvallend warm,  dankzij de dubbele neksluiting komt er nauwelijks water binnen, en hij is verrassend snel droog.

Een milieuvriendelijker pak kost overigens wel een stuk meer dan een traditioneel wetsuit. Met een winkelwaarde van € 499,- is de R2 bepaald niet goedkoop. Voor dat geld draag je echter wel je steentje bij aan een beter milieu en heb je een warm, snel drogend pak dat vooral heel lang meegaat. Uiteraard hebben we die laatste claim (nog)niet kunnen beoordelen, maar van een merk dat klimspullen maakt waarbij duurzaamheid het verschil tussen leven en dood maakt, kan je daar wel vertrouwen in hebben. Kortom, de R2 is voor wie op zoek is naar een warm, milieuvriendelijker wetsuit dat jaren meegaat. Check de hele wetsuitlijn op www.patagoniasurfeurope.com of bezoek Ozlines of Hart Beach. Vriendjes worden met Patagonia op Facebook kan hier: http://www.facebook.com/patagoniasurfeurope.

 

 

Grote foto:
Patagonia testrider Khol Christiensen springt eruit op Waimea Bay tijdens de Eddie Aikau Big Wave Invitational

Credit: Scott Soens

 van