27-06-2022 - Nieuws

POC Myelin, voor 50% gerecycled

POC lanceert de Myelin, een gloednieuwe en bekroonde helm die is gericht op het beschermen van de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet.

De Myelin is de eerste helm van POC die is gemaakt van 50% gerecycled materiaal en waarbij elk onderdeel is ontworpen zodat aan het einde van zijn levensduur de helm kan worden gerecycled. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een gewone fietshelm, maar achter de strakke look van de Myelin gaat een groot aantal geavanceerde technische en ontwerpdetails schuil, zoals het innovatieve gebruik van een stoffen geweven schaal, geen gebruik van lijm en een ontwerp voor recyclen, dat zorgt ervoor dat de helm aan het einde van zijn levensduur in afzonderlijke stukken kan worden gescheiden.

POC Myelin
POC Myelin

In een commentaar op de nieuwe Myelin zei Claes Nellestam, Senior Designer, POC: “We wilden vraagtekens zetten bij het idee dat veiligheid en duurzaamheid niet vanzelfsprekend naast elkaar kunnen bestaan ​​in een helm. Als beschermingsbedrijf is onze eerste prioriteit de veiligheid van fietsers, maar we leggen onszelf ook de verplichting op om respectvol om te gaan met de hulpbronnen van onze planeet. We zijn enorm trots op de Myelin, omdat het een stap is naar een wereld waar het gebruik en de bescherming van hulpbronnen op goede wijze samensmelten en nog meer redenen bieden om te fietsen, wat ons allemaal zal helpen bijdragen aan een beter en gezonder leven.”

De POC Myelin is een helm die is ontworpen voor alle fietsers, vooral voor dagelijks gebruik en woon-werkverkeer. De mogelijkheid om de helm eenvoudig te deconstrueren wordt bereikt dankzij een innovatief ontwerp en constructie.

De helft van de materialen die in de POC Myelin worden gebruikt, zijn gerecycled en zijn aan elkaar vastgemaakt met strategisch geplaatste bevestigingsmiddelen en een unieke geweven schaal van gerecyclede stof, waardoor er geen lijm en gelamineerd materiaal nodig is. Dit zorgt voor de scheiding van individuele stukken materiaal aan het einde van de levensduur van de helm. Zodra deze bevestigingsmiddelen zijn doorgesneden, valt de helm uiteen in zijn samenstellende delen. Belangrijk is dat het ontworpen is om door iedereen te worden gedeconstrueerd, eenvoudig met het gebruik van middelen die in de meeste huizen beschikbaar zijn.

Een perfecte illustratie van de nieuwe benadering om de stukken afzonderlijk van elkaar te kunnen scheiden, is het nieuwe fit-systeem, dat is geïnspireerd op de snap-fit-systemen in baseballcaps. Hiermee kunnen rijders de pasvorm van de helm heel eenvoudig en zo vaak als nodig afstellen. Bovendien zijn de riemen van de POC Myelin gemaakt uit één stuk dat de hele helm kruist om alles veilig te houden, in plaats van ankers te gebruiken die in de EPS zijn gegoten.

De POC Myelin is een groot idee; het is ook een prachtige illustratie van POC’s ‘Whole Helmet Concept™’ waarbij elk onderdeel van de helm zo is ontworpen dat het, het geheel verbetert. In het geval van Myelin is het de bedoeling om de hulpbronnen van onze planeet respectvol te gebruiken, inspiratie te putten uit een circulaire economie en voorop te lopen met nieuwe ideeën en innovaties.

POC’s Sustainability Manager, Marie Sjöström, voegde hieraan toe: “We willen fietsers en onze natuurlijke hulpbronnen het hoogste niveau van bescherming bieden. Door een biocirculair perspectief aan te nemen, hebben we duidelijke ideeën over welke hulpbronnen nodig zijn voor de functie van onze producten, het kiezen van voorkeursmaterialen zoals gerecycled of biobased. Maar ook het kiezen van materialen die de duurzaamheid, levensduur en recycleerbaarheid van het product maximaliseren. Ons doel is om te blijven verbeteren, maar we willen ook laten zien wat mogelijk is en het voortouw nemen in alle middelen op de best mogelijke manier te gebruiken.”

De Myelin is een belangrijke stap voorwaarts, maar er is nog veel te doen en het is de ambitie van POC om in de loop van de tijd zoveel mogelijk van zijn onderzoek en tests op het gebied van het gebruik van duurzame hulpbronnen over te dragen naar meer producten. Het principe is om het hoogste niveau van veiligheid en bescherming te bieden en tegelijkertijd de negatieve impact zoveel mogelijk te minimaliseren.

Bij de ontwikkeling van de Myelin heeft POC een beeld gegeven van wat mogelijk is. Het creëren van producten die kunnen worden ontworpen met het oog op een efficiënt gebruik van hulpbronnen en duurzaamheid, waardoor iedereen wordt geïnspireerd om het potentieel dat voor ons ligt te zien.


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van