24-08-2011 - Surfen, Nieuws

Poepen in je wetsuit

Angst en geluk liggen dicht bij elkaar. De versmelting van zoutig angstzweet met de zoete geur van zelfoverwinning zorgen mogelijk voor de meest memorabele momenten van je leven. Je durfde eigenlijk niet, maar deed het toch. En je hebt het overleefd. Met trillende benen en bonzend hart besef je ineens weer dat je leeft! En hoe bijzonder dat is.

Tekst: Marcelino Lopez

Angst is een gezonde fysieke reactie als er gevaar dreigt. Het fungeert als alarmsysteem om je lichaam te beschermen. Het haalt je direct uit je hoofd, zodat je iets doet: wegrennen, vechten, gillen of verstijven. De explosie aan adrenaline die vrijkomt, maakt je alert en wakker. Dat verklaart het gevoel dat je ‘leeft’. Je moet voelen dat je een lichaam hebt, om het überhaupt te willen beschermen. Dit gevoel van hevige opwinding kan, afhankelijk van wie je bent, zowel verlammend als verslavend zijn. Jawel, sommigen zijn verslaafd aan angst en hoge doses adrenaline.

Waar sommige mensen – iets te bewust van de kwetsbaarheid van hun lichaam – zichzelf vrijwillig opsluiten in hun huis, heeft een kleine minderheid af en toe een levensbedreigende situatie nodig om te voelen dat het leven waarde heeft. In de woorden van bigwave-surflegende Laird Hamilton: ‘Het gaat snel bergafwaarts met me als ik stop levensgevaarlijke risico’ s te nemen.’ Laird doet dan ook niets liever dan tsunami-achtige golven najagen. Hij is nog steeds op zoek naar de 100 ft golf, hij wil de eerste zijn die zo’n beest weet te overleven. De meesten van ons zitten qua angst ergens tussen een agorafoob en Laird in. En dat is maar goed ook. Zonder angst wordt leven echt gevaarlijk, maar iets teveel en er is niks aan.

Wanneer de angst ons beperkt, willen we ervan af. Al is het maar omdat niemand zichzelf als een bang vogeltje wil zien. Als onze buddy’ s wel het water in gaan en wij blijven achter op het strand voelen we ons lullig. Het doet ons zelfbeeld geen goed, we schamen ons als we banger zijn uitgevallen dan onze vrienden. Meestal lukt het ons een excuus te verzinnen waarom we onze spoken niet confronteren: weer die migraine, die knie is nog niet 100%, je vriendin heeft je niet laten slapen. Onderwijl voelen we ons laf en zijn we jaloers op de overwinningsroes van onze vrienden als ze half hijgend, half lachend het woeste water uit komen. Durfde jij ook maar.

Over angst in het algemeen bestaat het misverstand dat het goed is te weten waar het vandaan komt. Pas als je inzicht hebt in jezelf kun je veranderen. Toch? Onzin, weten ervaren coaches en therapeuten. Er is geen betere methode om verandering uit te stellen dan het zoeken naar een waarom. Je rechtvaardigt alleen maar waarom je NU niks doet. Misschien ben je inderdaad extra verlegen omdat je vroeger uitgelachen bent door klasgenootjes. Mogelijk ben je bang voor grote golven omdat je als kind bijna in de badkuip verdronk. Dat heeft impact, maar door dat te weten verandert er meestal niet zo veel. Als je jezelf minder wilt laten leiden door verlammende angsten en beperkende gedachten dan heb je meer aan een andere strategie: Stop met vermijden!

De meest effectieve techniek tegen angst is stoppen met vermijden van datgene waar je bang voor bent. Angst en vermijding zijn elkaars beste vrienden. Sterker nog: zonder de één bestaat de ander niet. Door te vermijden voed je angst, en hoe langer je iets succesvol weet te vermijden hoe groter de angst voor de angst wordt. Daarom dan hier mijn belangrijkste advies: Poep af en toe maar eens lekker in je wetsuit. Niemand die het ziet.


In drie persingen van je angst af

Angst werkt als een vicieuze cirkel. Angstige gedachten zorgen voor een opgefokt lichaam en een opgefokt lichaam zorgt voor meer angstige gedachten. 

Maak je lichaam rustig

Rustig ademhalen vanuit je buik en ritmisch en krachtig bewegen (armen slingeren bijvoorbeeld), maken zowel je lichaam als geest wat meer ontspannen. Ook andere afleiding (muziek, een gesprek met iemand die jou vertrouwen geeft, oergeluiden maken, denken aan je geliefde) kan werken.

Focus je op het geluksgevoel achteraf

Als het niet levensgevaarlijk is en je weet dat je het overleeft… focus je op het gevoel dat je na de sessie zult beleven. Onafhankelijk hoe goed of slecht het gaat, je mag trots en voldaan zijn dat je jezelf over je eigen grenzen hebt gepusht. Denk aan het biertje of maaltijd achteraf. Als je gaat, heb je het verdiend.

Relativeer het moment

De enige manier om angst echt te relativeren, is beter worden in wat je doet. De enige manier om beter te worden, is af en toe een sprong in het diepe wagen. Je grenzen overstijgen vergt lef, en de beloning is er ook naar. Als je golven van drie meter hebt overleefd, dan vind je golven van tweeënhalf meter de volgende keer erg relaxt.

 van