28-07-2015 - Windsurfen, Nieuws

Polen Outdoor

Met de indoor in Polen voor de deur, besloot de Canadese freestyler met Poolse roots Phil Soltysiak alvast een outdoor voorproefje te nemen op windsurfen in zijn tweede vaderland middels een road trip langs de Baltische Zee. Maatje Max Matissek regelde een bus van sponsor Chiemsee en zo ging het tweetal op weg om de 500 kilometer lange Poolse kust te ontdekken.

Woord: Philip Soltysiak / Beeld: Max Matissek & Philip Soltysiak

Polen outdoor - tekst 1

Een gecombineerde blik van de voorspellingen en de kaart van Polen deed ons besluiten onze trip te beginnen bij de westelijke grens van Polen, vlakbij Duitsland, in het dorpje Miedzyzdroje. Met een windvenster van slechts vier dagen hadden we geen tijd te verliezen: het was zaak ons snel een weg langs de kust te banen om zoveel mogelijk te zien én te varen. We hadden eerlijk gezegd niet veel verwacht van de Poolse wegen, maar het bleek een aangename verrassing: bij de grensovergang van Duitsland naar Polen ruilden we een betrekkelijk bumpy Autobahn in voor een vierbaans Poolse snelweg glad als een biljartlaken.

Onze eerste stop was een klein dorpje genaamd Wolin, waar de zwaaiende bomen ons op de rand van onze stoel hielden, onze ogen gericht op de landkaart om zo snel mogelijk een goede surfspot te vinden. Het ontdekken van nieuwe windsurfoorden heeft twee kanten. Je kunt fantastische onbevaren spots vinden, maar net zo goed waardevolle windrijke tijd verliezen terwijl je op zoek bent naar een plek om het water op te gaan. Vandaag kregen we helaas te maken met de tweede kant. We reden door Wolin op zoek naar bordjes met ‘Plaza’, Pools voor strand, en niet veel later stonden we oog in oog met de zee. Enig probleem: boerenakkers versperden de toegang. Onze zoektocht ging verder, over een hobbelig weggetje (toch goed die 4×4 optie op onze Transporter!), langs velden en door bossen, maar geen plaza. Gefrustreerd kwamen we uiteindelijk uit op een gesloten kampeerterrein, waar we binnenreden terwijl de laatste vlaagjes het water streelden. Een vruchteloos begin van deze trip, gevolgd door een snelle blik op de voorspellingen voor de rest van de week – die snel achteruit gingen – deed ons de moed in de schoenen zinken.

Polen outdoor - tekst 2

Met een licht humeur checkten we in in Hotel Marina in het kustplaatsje Miedzyzdroje, 30 minuten verderop. Een verse vissoep op de drukke promenade en de voorbij kuierende oudjes op de pier in het bewolkte weer suste ons in slaap, tijd voor een middagdutje. Rond etenstijd ontwaakten we van een diepe slaap, en nadat we wat Zlotys gepind hadden in het centrum, viel ons oog op een aantal vlaggen die plagend aan het flapperen waren. We ruilden onze eetplannen snel om voor een blik op de zee, die er niet alleen mooi uitzag door de donkere wolken waar stroken hel zonlicht doorheen schenen, maar ook winderig genoeg leek om te varen! Tien minuten later renden we langs de senioren die met wijd open ogen zagen hoe wij onze eerste Poolse windsurfsessie hadden, vlakbij de pier, of ‘molo’, van Miedzyzdroje. Het landen van een paar tricks vlak naast de molo deed de oudjes opkijken van hun gofty en lody – wafels en ijs – de meest populaire snacks hier aan de Baltische kust. Er was niemand anders op het water, en zelfs met de ondergaande zon en de 13 graden was het nog warm zat voor een heerlijke eerste kennismaking met Polen. Met ons hoofd in de wolken sloten we deze eerste dag af met een aantal Poolse delicatessen: haringtartaar in zure room en Tyskie, een van ‘s lands bekendste bieren.

De volgende dag begon vroeg met een 200 kilometer rit naar Slupsk waar we af hadden gesproken met Poolse slalommer Maciek Rutkowski. Deze goedlachse krullenbol wilde ons wel rondleiden langs een aantal van zijn homespots, en we volgden hem over smalle weggetjes die weinig meer met biljartlakens van doen hadden. Eerste bestemming was het populaire vakantieoord Ustka. Smalle straatjes leidden ons naar een kleine parkeerplaats aan het water. Hoewel het maar 15 graden was, had de zon het land genoeg opgewarmd voor een lekker zeebriesje. Met onze winterjas aan tuigden we op, terwijl in onze ooghoeken Poolse zonaanbidders in hun blote bast genoten van een dagje strand. De wind was side-onshore van rechts en we voeren tussen de launch vanaf het strand en de stenen pier die de haven afschermde. Er stonden wat kleine golfjes en ik maakte wat actieshots van Max met forwards en een airspock met het stadje op de achtergrond, terwijl de zeemeermin op de pier – symbool van het stadje – over ons waakte.

Polen outdoor - tekst 3

Na een korte lunchbreak trokken we verder richting Rowy, een spot met een flink industriële look, nog verder geaccentueerd door de laagstaande zon. Samen met Maciek tuigden we op voor een laatste sessie. Met de afnemende kracht van de zon zakte ook de wind wat in, we zeiden Maciek gedag en reden door naar het vissersdorpje Leba voor een mooie zonsondergang, een lokaal visje en Poolse knoedels genaamd pierogi.

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Dit is een artikel uit Motion windsurf magazine 2014 #4. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop of word voor het gemak meteen abonnee zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van