05-04-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Portfolio: Reinout Smit

Naam: Reinout Smit
Geboortedatum: 07-06-1982
Geboorteplaats: Capelle aan den IJssel
Woonplaats: Dordrecht
Studie/Werk: Correctief Coördinator bij ChubbVarel Security
Bezig met kiteboarden sinds: Moet bekennen dat ik het nog steeds niet kan.
Homespot: Noordwijk/Wijk aan Zee/Oostende
Favoriete rijder: Youri Zoon qua international rijder. Christophe Tack, Jerrie van der Kop en Nils Wesch qua opkomende rijders.
Favoriete trick om te fotograferen: Hangt erg af van waar ik sta te fotograferen, vanuit het water een goed afgezette lowmobe. Vanaf de kant een KGB.
Favoriete lens: 17-40 F/4.0 L USM
Foto’s stonden in: Swell, Iksurfmag
Website: www.kitesurfpics.nl
Sponsors: Geen

Tekst: Stefan van der Kamp
Foto’s: Reinout Smit

Hoe ben je in aanraking gekomen met het kiteboarden?
Een oudcollega van mij deed aan kiteboarden. Hij vroeg aan mij of ik een keer foto’s van hem kon maken. Begin 2008 begon ik wat evenementen af te gaan om foto’s te maken. Uiteindelijk heb ik een website gemaakt om de foto’s te delen met de rest van de wereld.

Waarom kiteboard je zelf niet?
Iedere keer als er een afspraak stond om te leren kiteboarden waaide het niet of juist weer te hard om het te leren. Het staat nog wel op de planning. Hopelijk dit jaar.

Wanneer sta je foto’s te schieten?
Het liefst met een blauwe lucht en wat wolkjes op de achtergrond. Ik ga er vooral op uit om foto’s te maken als ik weet dat er wat leuks valt vast te leggen. Een aantal evenementen per jaar bezoek ik sowieso vanwege de gezelligheid. Op mijn lijstje staan Sticked, het Nederlands Kampioenschap, het Kiteboard Open en Kites on Fire.

Hoe krijg je al je cameraspullen gefinancierd?
Het is een combinatie van een vast salaris, overuren maken en zuinig aan doen met mijn geld. Cameraspullen zijn helaas niet goedkoop en de combinatie van zout water en zand is ook niet goed voor de levensduur van de spullen. Een deel van de spullen kan betaald worden door de foto’s die ik verkoop aan bladen. Dit scheelt iets in de kosten, maar zorgt er zeker niet voor dat alle kosten gedekt worden.

Via de website Kitesurfpics.nl verkoop je je foto’s ook aan kiteboarders. Is er veel vraag naar?
Dat valt tegen. Het zou leuk zijn als meer kiteboarders een foto op hoge resolutie zouden kopen.

Wat vond je het gaafste evenement om te fotograferen?
Elk evenement heeft wel een aantal herinneringen of speciale momenten die je bijblijven. Eén van de leukere momenten van 2009 was de laatste dag van Kites on Fire. Het was sowieso al een fijn weekend in Oostende. Het evenement zelf was tot dan toe goed verlopen. We hadden een hoop zon en genoeg wind om de wedstrijden af te kunnen werken. Ik had afgesproken met Christophe Tack om na afloop van de wedstrijd nog heel even het water in te gaan om wat foto’s te maken voor hem. Helaas was mijn wetsuit niet op tijd binnengekomen via de post. Het was de keuze om of geen foto’s te maken óf kou te lijden in een boardshort en een neopreen jas. Gelukkig heeft de surfclub in Oostende warme douches en dus koos ik voor de laatste optie. Uiteindelijk heb ik tien minuten foto’s gemaakt en daarna een sprintje getrokken richting de douche om op te warmen. De foto’s waren gelukkig wel goed gelukt.

Deze winter ben je naar Tarifa geweest om foto’s te maken. Hoe was dat?
Tarifa was erg gezellig, ik zat er zelf van 14 tot en met 30 december. Tarifa leek wel een Nederlandse enclave als je op het water rond keek. Ik zat samen met Jerrie van de Kop, Barry en Herman Romp, Nils Wesch en Niklas Imaz de Zavellá in een huisje. De maandag dat we daar aankwamen hadden we meteen goede wind en een strak blauwe lucht, dus tassen in het huis gedumpt en naar het water voor de eerste sessie. Voor de rest was het iedere dag uitslapen, de voorspellingen bekijken en ontbijt scoren. De meeste mensen kennen het wel. Lekker relaxen en als het waait het water op. Helaas voor mij veranderde de periode in Tarifa in een redelijk drama. De hoes die mijn camera moest beschermen werd een zak vol met water. Dit betekende eigenlijk einde oefening qua foto’s maken, omdat de camera kortsluiting had gemaakt. Uiteindelijk ben ik nog naar Malaga gereden om daar een nieuwe camera te kopen. Met die nieuwe camera en een geleende waterhoes hebben we nog wel een nachtsessie met twee flitsers kunnen schieten. Dit blijft een aparte ervaring. Als het helemaal donker is sta je dus puur op je gehoor foto’s te maken. Je ziet echt niemand aankomen als de maan achter de wolken verdwijnt. Ondanks de verzopen camera heb ik wel volop genoten van de meer dan twee weken dat ik er gezeten heb. En ik ben thuis gekomen met een aantal super foto’s. Ik heb tevens weer wat extra ideeën opgedaan om die hopelijk in 2010 om te zetten naar foto’s.

Wat zijn je plannen voor het komend kiteboardseizoen?
Ik wil dit jaar, buiten de evenementen in Nederland, naar twee stops van de Kitesurf Trophy in Duitsland gaan. Hierbij wil ik proberen om op een wat minder voor de hand liggende manier dingen vast te leggen. Ik heb voorlopig ideeën zat.

 van