01-11-2011 - Windsurfen, Nieuws

Portret Mark Angulo

Afgelopen winter brachten de mannen van umi pictures twee maanden door op Maui. ‘The Valley Isle’ blijft het Mekka van het windsurfen, en een van de godfathers is toch wel Mark Angulo. Het logische gevolg: een mini docu over de bedenker van legendarische moves als de goiter en de mutant. Filmer Brendan Pyatt praat over de ontmoeting met zijn held.

‘Ik wist uiteraard wie Mark was, ik denk dat iedereen die een beetje geïnteresseerd is in wavesailing van hem gehoord heeft, zijn verdraaide sprongen en familie maken een groot deel uit van de windsurfcultuur. Toch, de eerste keer dat ik hem zag varen op Ho’okipa was ik stomverbaasd over zijn talent. Een man van 40 die vaart als een jonge hond, altijd voor de lip gaat en regelmatig bebloed van het water komt. Zijn jarenlange ervaring op deze spot maakt het bijzonder vermakelijk om naar hem te kijken, hij is absoluut een van de opvallendste surfers op het water. Te gek om een van de oudere gasten het zo te zien pushen, hij pakt enorm veel golven en doet zijn eigen ding wat – dat moet toch gezegd worden – behoorlijk vaak eindigt in een lompe spoelpartij. Hij trekt duidelijk zijn eigen plan en dit is behoorlijk verfrissend. Het lijkt alsof het feit dat hij wat ouder is en niet meer meedoet aan wedstrijden hem de vrijheid en het vertrouwen heeft gegeven om gewoon zijn eigen ding te doen: bizarre trucs boven grote golven.’

‘Tijdens de interviews en de shoots in zijn shaping bay werd het me al snel duidelijk dat hij een heel nederig persoon is, in vrede levend met zichzelf. Iets waar ik eerlijk gezegd best verbaasd over was, gezien zijn heftige verleden! Ik moet zeggen dat ik vrij nerveus was, ik voelde me toch een beetje als een groupie, maar al snel was ik helemaal vergeten dat ik aan het werk was met een van mijn oude helden en was het gewoon een interessante tijd met een fatsoenlijke, ‘down to earth’ gast. We hebben een boel uit de interviews moeten snijden, jammer want hij zei veel mooie dingen over verschillende onderwerpen, maar we hopen dat deze video recht doet aan zijn windsurfen en een eerlijk beeld geeft van de persoon Mark Angulo.’

[vimeo id=”30551157″ w=”700″ h=”394″]

 

Meer van umi vind je op umipictures.com of check het het artikel over hun nieuwste project: de umi Bonaire editing competition.

 van