27-09-2013 - Snowboarden, Nieuws

Postland Diaries

Vorig jaar was daar dan Momentum, een Nederlands snowboarddocument over railriden dat een goede beeld gaf van het huidige niveau van deze snowboarddiscipline. Inmiddels zijn we een jaar en 21.000 views verder en zijn we toe aan een waardige opvolger van de film. Wees gerust, want die is er. Catscratch is de naam van de nieuwe film en de mannen van Postland hebben er alles aan gedaan om hem minstens zo goed te maken als de eerste. De batterijen werden opgeladen, nieuwe spots werden aangedaan en de lat werd hoger gelegd om het niveau in de Lage Landen een boost te geven. Lees wat de maker en de atleten te zeggen hebben over Catscratch, miauw!

Tekst & Beeld: Michiel Rotgans

Postland1

Tim Schiphorst (Filmer, Editor, Producent)

Wat was er bij het maken van Catscratch anders dan bij Momentum? 

Voor mij zijn de voornaamste veranderingen dat Kevin de Haan bij de club is gekomen en dat de film nu ook een bigmountain-segment heeft. In Kevin zag ik potentie, ik had verwacht dat hij het goed zou doen, maar niet verwacht dat hij het zo goed zou doen. Door de poederparts van Bas Elhorst en Irian van Helfteren wordt de film interessanter voor een breder publiek. Ik vind het sick dat twee Nederlandse boys zo goed kunnen meekomen op het internationale freerideniveau. Ook ben ik dit jaar veel meer op reis geweest. Dat Joey, Gerben en Cees altijd naar Helsinki gaan, dat weet iedereen inmiddels wel. Dit jaar heb ik ook een trip met de nieuwe lichting gedaan. Kevin, Kas en Wessel zijn nu ook geen Helsinki-maagden meer.

Wat is de vetste trick die je hebt gefilmd?

De backside270-to fakie van Kas Lemmens,zonder twijfel.

Wat was de meest moeilijke trick om te filmen?

In Stockholm moesten we negen uur wachten op de boot naar Finland, we besloten een railtje te hitten. Nou ja, railtje, het was een quad-kink. Kas heeft negen uur lang een frontblunt geprobeerd en uiteindelijke een frontside-boardslide uitgereden. Dit is het laatste shot van de film, er zit zo’n bizar verhaal aan vast.

Wat was de mooiste spot om te filmen?

Gerben had een nieuwe turbo-winch gebouwd. Voor de mensen die niet weten wat dat is: een lier die je in no-time op snelheid trekt zodat je ook zonder drop-in ramp snelheid krijgt om een trick te doen. Het apparaat opent een wereld aan mogelijkheden. Ineens komen er ontelbare opties bij. We vonden ergens op een industrieterrein een hoop sneeuw voor een landing. We schepten een kicker en hadden een gap-jump midden in de stad. Dat was voor iedereen nieuw en daarom vet.

Wat was de meest productieve spot om te filmen?

De downrail met dat gat ernaast, hij staat in de photogallery. Daarop zijn zoveel tricks gestickt.

Heb je een druk seizoen gehad?

Och ja, ik ben alleen maar weg geweest. In januari begonnen we in Helsinki, toen naar Bardonecchia in Italië, weer naar Helsinki en later weer naar Bardonecchia. Daarna wat sightseeing in Milaan, een weekje Portes du Soleil, weer naar Finland, maar dit keer naar Jyväskylä. een weekje Les Contamines met de Taste, daarna het NK in Laax, een dagje Nederland en weer terug naar Laax, redelijk druk dus.

Welke Postland-rijder heeft je doen verbazen?

Dat is een moeilijke. Laat ik het zo zeggen: Kevin heeft me het meest verrast, als in ‘dat had ik niet verwacht’. Cees heeft een beetje wat Joey vorig jaar had. Misschien wel het meest volledige part met de meeste en meest gevarieerde shots, maar ik had ook niet anders verwacht. Over de performance van Kas ben ik stoked. Hij heeft niet voor niets het eindsegment, als ik Kas zie snowboarden word ik blij, hij heeft de hardste tricks uit de film.

 

Postland2

Kevin de Haan (Bataleon)

Wat was er bij het maken van Catscratch anders dan bij Momentum?

Niets, want dit was de eerste film waar ik in meedeed. Ik vond het super vet, heb er geen andere woorden voor. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou lukken. Ik reed altijd alleen maar indoor- en outdoorpark en op straat snowboarden was een nieuwe gave uitdaging voor mezelf.

Wat is de vetste trick die je hebt geland?

Hmmm, de hardway-backside180on, switch-fivty-fivty, 180out. Op een hele lange houten downrail. Denk dat ik er drie uur over gedaan heb.

Wat was de beste spot?

Die downrail op de foto met Luc, bij dit artikel, die heb ik ook gedaan. Een mooie spot om te zien en te rijden met een enge drop ernaast. Hij zag er moeilijk uit maar ik heb hem toch in zes pogingen gedaan.

Wat is het mooiste moment van afgelopen seizoen?

De eerste keer dat ik een monsterrail deed. Ik was bang maar zo stoked dat ik hem uitreed. Toen ik hem eenmaal had gedaan wist ik niet hoe ik me moest voelen. Ik had hem gedaan maar was niet hard gevallen, dat had ik niet verwacht.

Tegen welke andere Postland-rijder kijk je op?

Cees, toen ik met hem in Italië was stond ik er van versteld hoe makkelijk hij sommige dingen doet. Waar ik een kwartier over na zat te denken, deed hij binnen vijf minuten.

 

Joey van Essen (Bataleon)

Wat was er bij het maken van Catscratch anders dan bij Momentum?

Ik heb een beetje een raar seizoen achter de rug, halverwege zat ik zonder sponsor, ik had net een bus gekocht en zat toen zonder geld om te reizen. Ik ben wel naar Finland geweest maar door een kapotte auto was dat ook niet zo productief voor beeldmateriaal.

Wat is de vetste trick die je hebt geland?

Een frontflip-out vanaf een stenen ledge. De foto – en dat heb ik van horen zeggen – komt in de volgende Taste.

Wat was de beste spot?

De rainbow die in deze gallery staat. Die was super leuk om te rijden. Er waren geen trappen, je kon niet zoveel fout doen. Het was net een soort indoor-obstakel. We deden het met de nieuwe winch, precies voor de kicker zat een hobbel, waardoor het lastig was om in balans te blijven. Soms ging je als een dood vogeltje de lucht in, dat vond ik wel grappig, dan kon je elkaar lekker uitlachen.

Wat is het mooiste moment van afgelopen seizoen?

Vorig seizoen miste ik 270’s op de rail in mijn segment, dit jaar heb ik er twee gestickt. Dat was mijn voornemen en het is gelukt!

Tegen welke andere Postland-rijder kijk je op?

Kas Lemmens! Wat is dat mannetje goed. Het ziet er simpel uit en hij doet het super stylish. Backtails over dubbelkink-rails, hoe bedenk je het, hij doet tricks die anderen nog helemaal niet doen en die doet hij heel gecontroleerd.

 

Postland3

Wessel van Lierop (Arbor)

Wat was er bij het maken van Catscratch anders dan bij Momentum?

Voor mij was dat zeker anders, want bij de vorige film heb ik niet eens met Tim gefilmd. Dit was de eerste keer dat ik in Finland was, al die rails kende ik van video’s en nu zag ik ze een keer in het echt.

Wat is de vetste trick die je hebt geland?

Hardway frontside180-revert360 op de lange Fanta-rail.

Wat was de beste spot?

Een dubbel-kink aan twee kanten ergens bij een school. Je kon hier chill snowboarden omdat het ergens achteraf was en je hoefde niet te lang op elkaar te wachten. Ik deed een frontside-libslide, switch frontside-libslide, backside-boardslide, switch backside-boardslide en een frontside-tailslide270out.

Wat is het mooiste moment van afgelopen seizoen?

We kwamen in de McDonald’s iemand tegen van de Finse televisie en die wilde met ons mee om te filmen wat we aan het doen waren. Een paar dagen later waren we terug te zien op de Finse televisie.

Tegen welke andere Postland-rijder kijk je op?

Ik denk Kas Lemmens. Niet eens omdat hij me zozeer heeft doen verbazen, want ik wist wel dat hij die tricks kon, maar dat maakt het dan nog niet minder sick. En Luc Büthker, die heeft hele sicke dingen gedaan die ik niet van hem had verwacht.

 

Gerben Verweij (Forum)

Wat was er bij het maken van Catscratch anders dan bij Momentum?

Ik ging dit seizoen in zonder al te veel te verwachten van mijzelf. Dat leverde een hoop rust op. Ik wilde wel vooruitstrevend zijn maar dan op een meer creatieve manier. De nieuwe winch die ik gemaakt had, daarmee kon je makkelijk de zestig kilometer per uur halen en dat bood mogelijkheden. Het zal wel te maken hebben met dat ik ook een dagje ouder word.

Wat is de vetste trick die je hebt geland?

Een gap-to-flat over een afvalcontainer heen. Cees wilde er op landen, ik ging voor de flat landing. Vijf meter diep landen op het asfalt, dat vond ik wel cool om te doen.

Wat was de beste spot?

De urban hip. Lekker achter die winch hangen en vliegen door de stad. Dat was gewoon kicken om te doen en was vernieuwend voor ons, zeker geen gesneden koek.

Wat is het meest bizarre moment van afgelopen seizoen?

In Zweden hebben we een lynx aangereden. We reden over de honderd toen dat beest de weg op schoot. De auto raakte bijna in de slip en ging scharen met de aanhanger. Het dier was dood en de auto goed kapot. Het heeft een week geduurd voor we weer up and running waren, dat geeft een hoop wrijving in de groep, want je kan niet doen waarvoor je gekomen bent.

Tegen welke andere Postland-rijder kijk je op?

Kas Lemmens? Oh, dat hebben de anderen al gezegd. Cees is consistenter gaan rijden. Nu deed hij zijn tricks altijd al vrij snel, maar hij heeft in de loop van de jaren een dosis aan ervaring verzameld. Cees is al lang geen rookie meer.

 

Postland5

Kas Lemmens (ThirtyTwo)

Wat was er bij het maken van Catscratch anders dan bij Momentum?

Voor mij niet echt veel, net als vorig jaar kon ik weer een week filmen in de schoolvakantie. Mijn tricks zijn technischer.

Wat is de vetste trick die je hebt geland?

Backside270-to fakie op een standaard downrailtje.

Wat was de beste spot?

Toen Kevin en Luc die grote monsterrail gingen sessiën waren Wessel en ik bezig met een dranghekje, dat was eigenlijk wel het leukste om te doen.

Wat is het mooiste moment van afgelopen seizoen?

Kevin landde een truc op een lange downrail en net op dat moment viel Tim z’n camera uit. Kevin wilde de hele week terug naar de spot maar niemand wilde met hem mee. We durfden dat niet te zeggen. De hele week hebben we er omheen lopen praten, dat was wel mooi.

Tegen welke andere Postland-rijder kijk je op?

Niemand, ze mogen wel eens beter hun best doen, haha! Er was wel een goede Fin, maar als je in Finland woont dan ga ik er van uit dat je gewoon goed moet kunnen snowboarden. Het heeft mij best wel verbaasd dat Wessel geen 360on heeft gedaan, ik dacht dat hij dat wel zou doen dit seizoen.

 

Cees Wille (Analog, Vans)

Wat was er bij het maken van Catscratch anders dan bij Momentum?

Ik ben nu eindelijk eens een seizoen blessurevrij geweest. Vorige jaren had ik steeds wel iets maar dankzij de fitness was ik sterk genoeg om de klappen op te vangen. Natuurlijk zaten er wel dingen tegen als een auto-ongeluk, rijbewijzen die werden ingenomen, boetes en dat soort dingen, maar het belangrijkste was dat ik van begin tot eind gezond was.

Wat is de vetste trick die je hebt geland?

Ja, het is iets nieuws, ik heb het nooit eerder gezien. Ik doe een noseslide in een close-out-rail en dan nolly ik tegen de close-out aan, vanaf daar drop ik dan in een bank, snap je het nog? Het is een beetje raar maar je moet het maar zien, ik heb geen idee hoe ik er op kwam. Je draait je lichaam drie verschillende kanten op en je hebt geen grip om af te zetten, dat was dus het moeilijke eraan. Het duurde wel een paar uur voordat ik die er op had.

Wat was de beste spot? 

Een flat ledge bij een stenen monument. Je nam de ledge met veel snelheid, landde op trappen en dan werd je daar vervolgens weer uit gelanceerd. Ook voor deze trick moet je de film maar gaan kijken.

Wat is het mooiste moment van afgelopen seizoen?

Elke keer dat onze plannen weer goed uitpakten. Bij die kou vries je je ballen er af en als het dan allemaal toch weer lukt dan weet je dat het niet voor niets was. Zo wordt een seizoen een aaneenschakeling van mooie momenten.

Tegen welke andere Postland-rijder kijk je op?

Kas Lemmens. Ik ben nog nooit met hem op reis geweest maar dat lijkt me wel heel leuk om eens te doen. Misschien nog niet eens om zijn snowboardkwaliteiten maar omdat hij vooral heel veel lacht en daar word ik blij van. Ik heb wat losse beelden van hem gezien en dat was al heel bizar.

 van