30-10-2018 - Kitesurfen, Leesvoer

Prolimit Vapor trapeze

Hardback-trapezes zijn in de laatste jaren in populariteit gestegen. Prolimit, al meer dan vier decennia bezig met het ontwikkelen van trapezes, kon natuurlijk niet achter blijven. We vonden al dat het wat lang duurde, maar vorig jaar bracht het merk de Vapor uit. Een weekje naar het winderige Kaapverdië bood de ultieme mogelijkheid om deze hardback goed aan de tand te voelen.

Voor deze trapeze heeft Prolimit het materiaal PURE gebruikt: een in Nederland ontwikkeld materiaal, te vergelijken met carbon. Het voordeel van het materiaal is dat het blijft drijven, zeer sterk is en dat de gespen direct op het materiaal bevestigd kunnen worden. En mocht het materiaal onverhoopt stuk gaan dan splintert het in tegenstelling tot carbon niet. Leuke extra voor het milieu is dat het materiaal volledig recyclebaar is.

trapeze

Als we Prolimit mogen geloven heeft de trapeze bij de eerste keer varen al gelijk een goede pasvorm. In de rug is de trapeze stijf en bij de heupen is deze iets flexibeler. Dit moet voorkomen dat je last krijgt van je ribben of heupen bij zijdelingse rukbewegingen. De Vapor is aan de binnenkant voorzien van EVA-voering, deze padding bestaat uit speciaal foam wat ervoor moet zorgen dat de trapeze goed en comfortabel blijft zitten.

We hebben zowel de wave spreaderbar, met een touwtje als de normale spreaderbar met de haak mogen proberen. De rope bar, voor de waveriders onder ons, komt met een touwtje die aan beide kanten is vastgeknoopt aan de spreaderbar en is daardoor makkelijk te vervangen. De aanwezige ring die om het touw hangt zorgt voor minder slijtage aan het touw of aan de chickenloop. Beide varianten hebben een ‘slide-in barpad’, dat zijn flappen die je in de zijkanten van de trapeze kunt wegstoppen. Deze barpad voorkomen dat de spreaderbar in je borst duwt wanneer de kite op 12 uur staat. De haak zit aan beide kanten vast met twee gespen die vrij makkelijk te verstellen zijn. De gespen zitten onder een elastieken kapje waar je wat lastig bijkomt, maar als je ze eenmaal op de juiste lengte hebt afgesteld heb je daar geen last meer van. Door het gepatenteerde pinrelease- systeem is het namelijk niet nodig om bij het openen of sluiten van de trapeze de gespen aan te snoeren of losser te maken. Om de trapeze te sluiten schuif je de pin in een gleufje en om de trapeze te openen trek je simpelweg aan het rode lipje.

trapeze

Voor een hardshell-trapeze zit de Vapor direct lekker. Het is even wennen als je voor het eerst een harde trapeze om je middel hebt zitten, maar het geeft ook direct veel steun. Iets dat je vooral bij harde wind goed kunt gebruiken. De zachte rubberen binnenkant geeft goede grip op je wetsuit en zorgt dat deze trapeze goed op z’n plaats blijft zitten. De spreaderbar met zijn slide-in barpad zorgen inderdaad ook dat de trapezehaak niet omhoog draait. Omdat het PURE-materiaal hard is maar niet zo hard als carbon, voel je dat de trapeze ook in overpowerde omstandigheden goed zijn krachten over de lage rug verdeelt. Ook handig dat er drie bevestigingspunten zijn voor bijvoorbeeld langere freestyle- of korte wave-leashes.

Onze conclusie in het kort: de trapeze beviel zo goed dat Prolimit het testmodel niet meer heeft teruggezien. Hij is verdwenen in de achterbak van een van onze testers.

De Prolimit Vapor is verkrijgbaar in drie verschillende maten: XS/S, M en L/XL en wordt geleverd met een gewone spreaderbar. De prijs van  De losse ropebar kan er voor €39,95 bij worden besteld.

Prijs: € 279,-

Voor meer informatie kan je kijken op de website van Prolimit.


Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Access #2 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee! Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van