10-02-2012 - Windsurfen, Nieuws

PWA NIEUWS!

Professioneel windsurfen is nog nooit zo goed geweest! Richard Page, de World Tour manager van de Professional Windsurfers Association geeft aan dat er aankomende jaren meer mogelijkheden zijn om meerdere competities te houden. In een exclusieve interview geeft hij hier verdere toelicht over.

Foto’s; Neilpryde.

Hoe is het pro windsurfen op het moment?

RP: Het gaat goed met de sport! In 2011 hebben wij de grootste tour gehouden in jaren met vier nieuwe stops, exceptionele condities en geweldige resultaten. Hiernaast hebben we veel nieuwe media aandacht gekregen wat kan zorgen voor evenementen op nieuwe locaties met nieuwe sponsors. Op het moment is het onze grootste uitdaging om een goede tijdsplanning maken van alle mogelijke evenementen welke wij kunnen organiseren. Niet een erg vervelend probleem om te hebben dacht ik zo!

Heeft de PWA het competitie format al zo goed mogelijk gefine-tuned?

RP: We zijn constant bezig om de processen binnen de events te optimaliseren. We werken hard om de juiste balans te vinden in promotionele activiteiten en om de evenementen succesvol te laten verlopen. De evenementen verschillen van elkaar, hebben een eigen karakter en moeten aantrekkelijk zijn voor sponsors rekening houdend met de specifieke kenmerken van elke locatie en de toeschouwers. Tot slot verzekeren wij de riders dat de competitie eerlijk verloopt en dat de rider met de beste performance wint.

Is de online streaming van evenementen een succes?

RP: Zonder twijfel! Windsurfers zijn in het algemeen serieuze internet gebruikers. De live streams van de evenementen geeft windsurfers over de hele wereld de mogelijkheid om betrokken te zijn bij de atmosfeer van de proffesionele evenementen en het biedt de riders, evenementen en sponsors de mogelijkheid om het publiek op een nieuwe manier te bereiken.

Er is nog steeds veel werk aan de winkel en is altijd ruimte voor optimalisaties alhoewel de huidige broadcast al waanzinnig goed in de smaak is gevallen binnen de online windsurf community welke nu onstaan is.

Voor 2012 hopen we meer interactieve mogelijkheden te ontwikkelen wat er voor kan zorgen dat de kijkers thuis zich nog meer betrokken voelen bij de evenementen en het gevoel krijgen dat ze er zelf deel van uitmaken.  

De beste windsurfers van de wereld zijn gewild in 25 verschillende locaties. Dit is dan ook de reden dat Richard Page, the PWA world tour Manager, gelooft dat er altijd goede contest mogelijkheden zijn op de beste spots van de wereld. 2012 zal nieuwe veranderingen met zich mee brengen welke voordelen zullen hebben voor de riders.

Wat zijn verbeterpunten in de slalom, freestyle en wave competitie?

RP:  PWA disciplines gaan vooraf aan de ontwikkelingen in regels en disciplines. De terugkeer van Slalom racing werd veroorzaakt door PWA-ontwikkelingen en leiderschap van de discipline. Het is een enorme boost geweest voor het level van zowel recreatief als national race overal ter wereld. Door gebruiksvriendelijke materiaal te ontwikkelen waar vrijwel iedereen op kan race stijgen de verkopen van race materialen.

De afgelopen jaren hebben we voor de jury een nieuwe manier van beoordelen ontwikkelend welke betrekking heeft op de freestyle discipline. Dit heeft de discipline naar een nieuwe level gebracht en we zijn hier dan ook erg blij mee. Er zijn voor 2012 ook kleine veranderingen doorgevoerd welke vrijwel niet opgemerkt zullen worden door de buitenwereld maar wel een groot verschil maken voor de riders.

Tot slot zijn er wat andere veranderingen die direct effect hebben voor de kijker zoals het faciliteren van de scores en de live interactie met het publiek, zowel online als op het strand.

Staan er nieuwe bestemmingen voor evenementen op het programma voor 2012?

RP: We zijn altijd opzoek naar nieuwe, uitdagende locaties voor PWA evenementen, maar we hebben helaas geen enorm reserve vermogen en we kunnen niet zomaar bepalen waar we een evenement gaan organiseren. Elk evenement komt voort uit relaties met lokale sponsors en promoters. We organiseren dus evenementen op plaatsen waar er geld is voor het contest.

Op het moment zijn we in overleg met 25 verschillende event projecten en stijgt het aantal klanten die betrokken willen zijn bij evenementen. Uiteraard zal er geen samenwerking worden aangegaan met allen maar er zijn zeker goede mogelijkheden.

Wat is er naar jou mening beter om op de Summer Olympics te positioneren? Windsurfen of Kitesurfen?

RP: Errrrm…. Windsurfen is sinds 1984 een olympische sport dus ik zal zeggen, Windsurfing!!

[youtube id=”tjTSQxQT9TY”]

 van