QIO EINS P5 – Review door Electrified

“Purple haze, all around.” Een citaat uit het bekende nummer van Jimi  Hendrix uit 1967. Nummers als deze startten een verandering in de muziekindustrie. Nu 55 jaar later heeft men het er nog steeds over. Zou de nieuwe trend van compacte e-bikes hetzelfde teweeg kunnen brengen? De compacte QiO EINS P5 werd eens flink aan de tand gevoeld.

QIO EINS P5

Eerste indruk

Zeg nu zelf, wat valt het eerste op als je de fiets ziet? Juist die knallende paarse kleur. O ja, en natuurlijk ook de moderne strakke lijnen van het frame. We hebben het hier over een compacte e-bike met een hedendaagse stoere uitstraling. De QiO EINS P5 is gemaakt om makkelijk mee te nemen. Zo past hij in de camper, achterop de caravan en zelfs achterin de auto. Door het stuur- en zitgedeelte laag te zetten en de pedalen in te klappen kun je deze compact e-bike kwijt in kleine ruimtes, ook handig wanneer je kleinbehuisd bent. QiO wordt gemaakt door een Duits bedrijf en dat merken we in de doordachte details

.

QIO EINS P5

Onderweg

De QiO EINS P5 is een soort alleskunner. Bedoeld om even snel te pakken voor een boodschap of om de kinderen naar school te brengen. En zelfs om mee te toeren op vakantie. We probeerden verschillende scenario’s uit, van korte tot wat langere afstanden.

De zithouding is prettig rechtop, zonder druk op de handen of polsen. De gehele zitpositie is makkelijk en snel aan te passen aan een lichaamslengte van 1.50 meter tot maximaal 1.95 meter. De testrijders varieerden in lengtes van 1.60 meter tot 1.95 meter. Allen konden probleemloos hun draai vinden op de QiO EINS P5-geometrie. Een kanttekening, de testfiets had een vaste stuurpen in plaats van de kantelbare versie die benoemd werd op de website. Met deze laatste had de zithouding beter kunnen worden afgesteld.

De lage instap maakt het makkelijk voor eenieder om op en af te stappen. De stabiliteit en wegligging tijdens het fietsen blijken prima in orde. Een groot voordeel van de kleinere wielen is dat er makkelijk een voet aan de grond kan worden gezet. Vooral erg handig in het geval van een zwaarbeladen fiets of met kinderen achterop.

De Bosch Performance geeft een prettige ondersteuning. Via de keuzeschakelaar aan de linkerkant van het stuur kunnen we kiezen tussen: Turbo, Sport, Tour, Eco en Off. Van stapsgewijs de meeste ondersteuning in Turbo-stand naar geen ondersteuning in de Off-stand.

De QiO EINS P5 is een vrij zware fiets. Met bijna 27 kilogram best pittig, ondanks zijn compacte formaat. Niet heel comfortabel fietsen zonder ondersteuning. Staat de ondersteuning aan dan voel je direct het koppel van de Bosch-motor zijn werk doen. De ondersteuning stopt wanneer de snelheid van 25 kilometer per uur wordt bereikt. 

Frame

Als framemateriaal is voor aluminium gekozen. De fraai gevormde buizen tonen een modern karakter. Boven de bottom-bracket bevindt zich zelfs een soort handgreep om de e-bike makkelijk op te tillen. Token levert de headset aan, deze is van een prima kwaliteit. Het frame heeft ruimte genoeg voor de gekozen brede banden van Continental. De brede SKS A69 R-spatborden in mat zwarte kleur maken het geheel mooi af.

Zowel voor- als achterop zijn bagagedragers gemonteerd. Uitgerust met handige bevestigingspunten. Deze zijn door QiO zelf ontwikkeld, evenals de tassenset. Nadat ze op de bagagedragers zijn bevestigd is er zelfs de mogelijkheid om ze met een slot te borgen.

Motor, accu & aandrijving

De gekozen motor en bijbehorende accu zijn van de bekende Bosch Performance-lijn. De krachtige 250 watt motor levert een prima vermogen. Maar een motor is niks zonder een accu. De QiO EINS P5 is dan ook uitgerust met een Bosch Powerpack van 500 wattuur. De besturing loopt via het Bosch Intuvia-scherm.

Als aandrijving is gekozen voor Shimano’s Nexus 5-Gg naafversnellingsgroep. Prima, al had Shimano’s Nexus 5e Di2 niet misstaan. Het naafversnellingssysteem heeft het nadeel niet altijd even soepel te schakelen. Ook dat overkomt ons regelmatig tijdens fietsritten. Het grote voordeel is wel dat geschakeld kan worden vanuit stilstand. Met de vijf versnellingen kunnen we overigens prima uit de voeten.

Een mooi detail vinden we dat er gekozen is voor Gates Belt-Drive als aandrijving. Een keuze die we alleen maar kunnen waarderen. Het onderhoudsvrij Gates Belt-Drivesysteem heeft zich ondertussen bewezen. Op de Stronglight Magan-crankset is een Gates CDX met 46 tanden gemonteerd, op de achternaaf een Gates CDX met 28 tanden.

QIO EINS P5

Bediening

De bediening gaat eenvoudig via het stuur. Aan de linkerzijde bevindt zich de bediening voor de ondersteuning. Aan de rechterzijde bevindt zich de draaiversteller voor Shimano’s Nexus 5-Gg-versnellingsnaaf alsook een bel. In het midden het Bosch Intuvia-scherm met uitleesmogelijkheid. Ook kunnen we hier de verlichting aan- en uitzetten. Deze verlichting is van Contec. De voorlamp is de Contec Dlux 80E+, een mooie heldere voorlamp met goede zichtbaarheid. Als achterlamp is gekozen voor de Contec TL-355 met remfunctie.

Remmen doen we met TRP HD-EU817 hydraulische schijfremmen met een 180 millimeter rotor voor en een 160 millimeter rotor achter. Hoewel we deze TRP’s niet vaak tegenkomen hebben ze ons echt verrast qua remkracht en doseerbaarheid.

QIO EINS P5

Wielen & banden

Nu de markt van deze 20 inch compacte fietsen groeit, zullen steeds meer merken wielsets gaan aanbieden. QiO heeft een eigen set samengesteld met Schürmann YAK25-velgen, Shimano’s Deore HB-M6000-voornaaf en Nexus 5-Gg-achternaaf.

Continental levert met zijn E Contact Plus-banden, met een breedte van  62 millimeter, een betrouwbare set af. Geen moment hebben we ons onveilig op de weg gevoeld. Zelfs niet op een nat wegdek bedekt met bladeren.

QIO EINS P5

Bijzonderheden

De QiO EINS P5 beschikt over mooie details die de compacte e-bike uniek maken. De verende zadelpen, de Byschulz G2, is een aangename verrassing en draagt bij aan het zitcomfort. Het gekozen Nuvola-zadel van Selle Royal heeft een breed zitvlak en dat resulteert in genoeg comfort voor iedereen. De stabiele en geïntegreerde Ursus King-EVO standaard voelt robuust aan en past goed bij de stoere uitstraling van de QiO EINS P5.

Conclusie

Al met al heeft deze QiO EINS P5 ons wel verrast. Qua specificaties doet hij niet onder voor andere compacte e-bikes in dit segment. Vooral qua looks springt hij eruit. De vele kleine doordachte snufjes als een verende zadelpen, het compacte ontwerp en de fraaie vormen maken het tot een unieke e-bike.

Plus- en minpunten

+ Fraaie uitstraling
+ Compact
+ Verende zadelpen
– Handvatten
– Gewicht|
– Geen Shimano Nexus 5e Di2

QIO EINS P5

Specificaties QIO EINS P5

Gewicht: 26.85 kg
Frame: QiO Bosch aluminium
Vork: aluminium
Motor: Bosch Performance,250W/65 Nm
Accu: Bosch Powerpack 500 Wh
Display: Bosch Intuvia
Versnellingen Shimano Nexus 5Gg
Remmen: TRP HD-EU817
Velgen/naven: Schürmann YAK25/Shimano Deore HD-M6000, Shimano Nexus 5Gg
Banden: Continental “E Contact” Plus 62-406
Stuurpen: Byschulz SDS 70 mm
Stuur: Ergotec Lady Town
Handvatten: Herrmans Clik Ergo
Zadelpen: Byschulz G2
Zadel: Selle Royal Nuvola 5060
Verlichting: Contec Dlux 80E+ (voor) Contec TL-335 (achter)
Prijs: € 3.799,-
Info: qio-bikes.com


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van