09-02-2016 - Surfen, Nieuws

Quiksilver in memory of Eddie Aikau

De Quiksilver of the Eddie zoals hij in de volksmond bekend staat, is de meest legendarische Big wave surf competitie in de wereld, heeft groen licht gekregen en gaat los op woensdag 10 februari. Dit wordt de negende keer in 31 jaar dat ‘the Eddie’ wordt georganiseerd.

The Eddie, zoals hij in de volksmond bekend staat, is misschien wel het meest iconisch surfevent ter wereld. De legendarische big wave contest ter nagedachtenis aan de Hawaiiaanse lifeguard Eddie Aikau vindt plaats op Waimea Bay, maar uitsluitend wanneer de golven constant boven de 20ft breken (Hawaiiaanse stijl). En dat gebeurt niet vaak. Sinds de eerste editie in 1985 (toen nog eenmalig op Sunset Beach) is het event slechts 8 keer gehouden. De laatste editie was in de winter van 2009-2010 en werd gewonnen door Greg Long. Eerdere winnaars waren onder andere Ross Clarke Jones, Kelly Slater en Bruce Irons.

De Eddie winnen is de kroon op de carrière van iedere big wave surfer, maar alleen al een uitnodiging ontvangen wordt gezien als een grote eer en de ultieme erkenning van je kwaliteiten in big surf. Van 1 december 2015 tot 29 februari 2016 staan de gladiatoren weer op scherp in afwachting van de dikke winterswells. Of hij dit jaar weer eens doorgaat is de vraag, maar ‘the bay calls the day’. Een ding is zeker, mocht het doorgaan dan staat ons het nodige spektakel te wachten. Eddie would go!

Wil je meer weten over het event of de actie live volgen op de dag zelf? Check dan de website!

 

 van