19-11-2015 - Surfen, Nieuws

Quiksilver In Memory Of Eddie Aikau

The Eddie, zoals hij in de volksmond bekend staat, is misschien wel het meest iconisch surfevent ter wereld. De legendarische big wave contest ter nagedachtenis aan de Hawaiiaanse lifeguard Eddie Aikau vindt plaats op Waimea Bay, maar uitsluitend wanneer de golven constant boven de 20ft breken (Hawaiiaanse stijl). En dat gebeurt niet vaak.

Sinds de eerste editie in 1985 (toen nog eenmalig op Sunset Beach) is het event slechts 8 keer gehouden. De laatste editie was in de winter van 2009-2010 en werd gewonnen door Greg Long. Eerdere winnaars waren onder andere Ross Clarke Jones, Kelly Slater en Bruce Irons. De Eddie winnen is de kroon op de carrière van iedere big wave surfer, maar alleen al een uitnodiging ontvangen wordt gezien als een grote eer en de ultieme erkenning van je kwaliteiten in big surf. Van 1 december 2015 tot 29 februari 2016 staan de gladiatoren weer op scherp in afwachting van de dikke winterswells. Of hij dit jaar weer eens doorgaat is de vraag, maar ‘the bay calls the day’. Een ding is zeker, mocht het doorgaan dan staat ons het nodige spektakel te wachten. Eddie would go! in memory of haikau main

Ter ere van de Quiksilver in Memory of Eddie Aikau, wordt dit jaar de “The Big Wave Riders of Hawaii” exhibitie gehouden in Honolulu op 2 december 2015 van 18u tot 21u, aan de Quiksilver Boardriders Club, 2330 Kalakaua Avenue. De tentoonstelling is dit jaar toegewijd aan de parallel die de geschiedenis van het surfen verbindt met fotografie, ze toont een selectie van collodium portretten door Bernard Testemale. Meer informatie hierover vind je hier.

Als onderdeel van Quiksilver’s continue engagement voor de veiligheid van de deelnemers aan the Eddie – ook een belangrijk onderdeel van Aikau’s leven, stelt Quiksilver met trots zijn nieuwe Inflatable Ocean Safety (IOS) vest voor, beschikbaar voor alle deelnemers van de 2016 editie.

De vest is ontwikkeld samen met Aqua Lung, een globale speler in aquatic equipment voor professioneel en recreatief gebruik. De QUIKSILVER X AQUA LUNG IOS vest is gedurende 2 jaar ontwikkeld en vandaag echt het neusje van de zalm in big wave surfing. De vest kan zowel over wetsuits als lycras worden gedragen en is ontwikkeld om de drager ervan snel en veilig naar de oppervlakte te brengen in heftige hold-down situaties.

De Quiksilver In Memory of Eddie Aikau is nog maar 8 keer georganiseerd tot op heden, meest recentelijk op 9 december 2009, toen gewonnen door California’s Greg Long.

Wanneer de contest doorgaat, zal ze live gestreamed kunnen worden via deze event website.

De 2015/2016 Invites zijn: (in alfabetische volgorde)

Aaron Gold
Albee Layer
Bruce Irons
Clyde Aikau
Dave Wassel
Garrett McNamara
Grant Baker
Greg Long
Ian Walsh
Jamie Mitchell
Jamie O’Brien
Jeremy Flores
John John Florence
Kala Alexander
Kelly Slater
Kohl Christensen
Makua Rothman
Mark Healey
Nathan Fletcher
Noah Johnson
Peter Mel
Ramon Navarro
Reef McIntosh
Ross Clarke-Jones
Shane Dorian
Sunny Garcia
Takayuki Wakita
Tom Carroll

Officiële Alternates:
Mason Ho (Aikau Pick)
Danilo Couto
Mark Matthews
Koa Rothman
Ben Wilkinson
Jamie Sterling
Billy Kemper
Shawn Dollar
Carlos Burle
Kealii Mamala
Gabriel Villaran
Michael Ho
Kai Lenny
Kahea Hart
Nathan Florence
Damien Hobgood
Kalani Chapman
Ryan Hipwood
Danny Fuller
Nic Lamb
Anthony Tashnick
Rusty Long
Derek Dunfee
Brock Little

Event past winners:
1984/1985: Denton Miyamura (Haw)
1986/1987: Clyde Aikau (Haw)
1989/1990: Keone Downing (Haw)
1998/1999: Noah Johnson (Haw)
2000/2001: Ross Clarke-Jones (Aus)
2004/2005: Bruce Irons (Haw)
2001/2002: Kelly Slater (USA)
2009/2010: Greg Long (USA)

 van