21-03-2017 - Surfen, Nieuws

Quiksilver Pro Gold Coast: it was written in the stars

Een jaar geleden was Owen Wright getuige toen zus Tyler de Roxy Pro won. Zelf was hij niet in staat mee te doen aan de Quiksilver Pro. Het was zelfs niet zeker of hij ooit nog zou kunnen surfen. Een jaar later ziet de wereld van Owen er compleet anders uit.

Owen Wright

Het is de zoveelste keer dat wij schrijven over Owen zijn blessure en zijn miraculeuze comeback, maar we kunnen er geen genoeg van krijgen en zeker nu niet. De goedlachse Australiër had zeker de gun-factor, maar alleen daarmee red je het niet. Maar vanaf ronde 1 liet hij zien het surfen nog niet verleerd te zijn. En met elke heat die hij surfte werd hij beter en beter. Niet alleen de terugkerende Mick Fanning werd verslagen, maar ook de favoriet Gabriel Medina moest in de halve finale het onderspit delven. Om uiteindelijk tegenover goede vriend Matt Wilkinson te staan in de finale.

Spectaculaire start van de Tour

Wat hebben we genoten van de eerste Tour wedstrijd dit jaar. Prima golven, interessante tegenstanders en comebacks all over the place. Het was zeker een wedstrijd waarin veel werd beslist met de laatste golven van de heat. Al in ronde 1 stonden wereldkampioenen Kelly Slater en Mick Fanning tegenover elkaar. Maar het was Jeremy Flores die bijna de gehele heat aan kop ging. Met slechts 30 seconde op de klok paddelde Fanning in en zette uiteindelijk een 7.14 neer waardoor hij van plek 3 naar 1 ging en Flores met slechts 0,14 punten versloeg.

Spanning alom

In de kwartfinales in heat 4 was wederom Slater een van de aanwezige in een final whistle drama. In de heat tegen Gabriel Medina was het Slater die leek te gaan winnen. Met nog anderhalve minuut op de klok ging hij aan kop met 1.23 verschil. Op dat moment pakte Medina een golf en liet zien waarom hij een wereldkampioen was. Het leek erop dat Medina er toch met de winst van door zou gaan, maar toen het beeld uitzoomde zagen we Slater keihard rocken op de golf achter Medina.

De jury nam hun tijd waardoor Medina en Slater zij aan zij stonden te wachten op het resultaat. De spanning droop van het beeld. De jury beoordeelde de golf van Medina met een 9.17 en die van Slater met een 7.50, waardoor toch Medina doorging naar de halve finales.

Een heat daarvoor hielden Wright en Connor O’Leary het ook spannend tot de slotminuut. De heat werd gekenmerkt door moeilijke swell, waardoor beide mannen moeite hadden een goede score op het bord te krijgen. Met nog minder dan twee minuten stond er voor O’Leary een 8.06 op het bord en voor Wright een 7.90.

Met 1 minuut en 14 seconden op de klok dropte Owen in voor misschien wel zijn laatste golf op de Quiksilver Pro Gold Coast. O’Leary deed hetzelfde, beide surfers gingen er vol voor. Toen de zoemer ging was het wederom wachten op de jury. Uiteindelijk was het Owen die een 7.33 scoorde en daarmee de 6.39 van O’Leary overwon.

Wat een voorbeeld sport

Ook tijdens de halve finale tussen Owen en Gabriel Medina zaten wij tot de laatste minuut op het puntje van onze stoel. Toen het in de slotseconden duidelijk was dat Wright zou winnen kwam Medina naar hem toe. Het was prachtig te zien hoe gebroederlijk de twee met elkaar om gingen net na de heat en aan alles was af te lezen dat Medina oprecht blij was voor zijn tegenstander. Geweldig om te zien dat alle atleten vol voor de winst gaan, maar dat ze het hun tegenstanders oprecht gunnen. Het geeft een mooi beeld van de verhoudingen tussen de atleten op de Tour. Iets wat ons ook al duidelijk werd in de Tour notes van de WSL.

[ hana-code-insert ] 'WSL tournotes final day quik pro gold coast' is not found

Het was oprecht een gedenkwaardige eerste Tour wedstrijd en wij zijn super stoked. De eerst volgende wedstrijd is de Drug Aware Margaret River Pro die zal beginnen op 29 maart. Wij kunnen in ieder geval al niet meer wachten.

Voor meer informatie over de World Surf League klik hier.

 van