01-04-2011 - Surfen, Nieuws

Quiver: Hans van den Broek

184 cm. | 67 kg. | 31 jaar


NEWPORTER 9’9 SQUARE TAIL UIT 1963
Dit board kwam mijn maatje Kim tegen in een tweedehandswinkel in het oosten van het land. Niet bepaald een toegankelijk board, maar één met super down-the-line snelheid! Geen rails, geen rocker, geen leashplug, en bijna vier inch dik.

Foto: Joey den Beer

MOOK TWIN KEEL 5’6 X 20”1/2 X 2”1/8
In Nederland geshaped door Ruben Mook. Het board is super licht, heeft een piepschuim kern, ‘core cell’ rails en is gelamineerd met balsa en epoxy. Duurzaamheid is het sleutelwoord, op zo’n board kun je rustig vijf tot tien jaar surfen. De single concave en brede neus zorgen voor super down-the-line snelheid op vlakke golven en de lage rails geven het board wendbaarheid die ik bij veel fi shes met dikke boxy rails erg mis. Ik sleep deze al acht jaar overal mee naar toe en het is mijn meest gebruikte board.

ABEZAT 5’11 X 18”3/4 X 2”1/2 WILLY PETERS
Hoewel ik er nog niet op gesurft heb, zijn mijn verwachtingen hooggespannen. Een hybride die het midden houdt tussen een performance shortboard en een vlakke-golven-board met brede tail. Ik verwacht acceleratie op vlakke golven, zonder al te veel in te hoeven leveren op de wendbaarheid van rail tot rail. Ik loop regelmatig bij Ruben Mook of Abezat binnen om te zien wat het nieuwste van het nieuwste is. Bovendien ben ik een voorstander van lokaal gemaakte boards, door shapers die daadwerkelijk surfen in onze golven.

SOPRAAN UKELELE
Ideale reispartner: stop je zo in je tas, en perfect om tussen surfsessies je tijd te killen, waar je ook bent! Klein instrumentje met grootse uitstraling.

CSH KEAHANA 6’2 X 18”5/8 X 2”3/8 SQUASHTAIL
Dit board heeft net als z’n shaper Christian Budroe verschillende persoonlijkheden. Ik ben er nog steeds niet uit (voor zover ik daar wat van kan vinden) of ik epoxy performance-boards wel echt vind werken. Soms heb ik supersessies op dit board, soms kom ik amper vooruit. Hoewel ze erg licht zijn wil je geen gat in je Keahana, want repareren is een hel!

ALAIA ZELFBOUW 6’4 X 15”¾ X 1”2/5
Een Alaia bouwen is echt te gek. Als je op zo’n ding down-the-line probeert te gaan en je krijgt een beetje snelheid, word je overweldigd door een gevoel dat niet te evenaren valt. Het idee dat je je op dezelfde manier voortbeweegt zoals de eerste surfers dat deden maakt het een ervaring op zich. Het hout (paulownia) waar dit board van gemaakt is, is licht en groeit supersnel. Dit is zo’n beetje het groenste surfboard waar je op kunt surfen. Deze zomer ga ik uit hetzelfde hout nog handplanes maken om te bodysurfen, ben benieuwd!

BOB PEARSON  9’8 X 24” X 2”7/8 CJ NELSON MODEL
Wat een vliegdekschip. Een echte traditionele noserider, maar dan helemaal gestript van alle ballast. Dit board heeft maar één doel, en dat is op de neus hangen zo lang als de golf het toelaat (meestal kukel ik er voor die tijd al vanaf). Vooral tijdens die zuidwest-dagen op Scheveningen heb ik als goofyfooter de grootste lol met dit board. Al moet je wel opletten dat je nog golven overlaat voor mensen op korte(re) boards.

 van