17-07-2012 - Surfen, Nieuws

R.I.P. Surfspots Noord Holland

Het was al zo goed als zeker, maar nu is het officieel. Alle huidige surfspots van Camperduin tot Petten gaan vanaf eind 2013 verloren. R.I.P. Deze spots zullen onder een meters dikke laag zand verdwijnen die de Noord Hollandse kust weer veilig moet maken. Voor de zeewering tussen Camperduin en Petten zal een strand en duinenrij worden aangelegd van minimaal 200 meter breed. Dat betekent dat de strekdammen verleden tijd zijn waardoor de spots hun karakter verliezen. Daarnaast zal er in mei 2013 een vooroeversuppletie bij Callantsoog plaats vinden.

Gelukkig heeft Surfrider Foundation Holland zich er hard voor gemaakt dat er bij de aanleg rekening gehouden wordt met surfomstandigheden. Mogelijk worden de strandhoofden bij Callantsoog verlengd. Dit kan gunstig zijn voor de surf. Daarnaast wil de overheid investeren in recreatie in de omgeving van Petten en Camperduin. Hierdoor wordt er geïnvesteerd in goede toegang tot het strand, natuur en recreatie.

Hoe het er hier uit gaat zien is nu nog onbekend, maar daar kunnen wij surfers wel invloed op hebben. De aanbesteding wordt nu voorbereid. De aannemer mag de oplossing zelf ontwerpen, zolang ze aan het pakket van eisen voldoen. Gelukkig zijn goede surfomstandigheden hier onderdeel van, dus dat geeft hoop. In oktober 2013 zal de aanleg (en vernietiging van de huidige spots) ongeveer beginnen.

Surfrider Foundation Holland en de HSA zetten zich in om de opties voor surfers te optimaliseren en onze stem te laten horen in kantoren en vergaderzalen van Noord Holland! Maar niet zonder jouw hulp! SFH is nog op zoek naar lokale keepers of the coast die willen ondersteunen in de lokale lobby voor ons surfers. Help us to get the balance back!

Meer info op http://www.surfriderfoundation.nl/ en: www.kustopkracht.nl

 van