Reisverhaal: Fietsvakantie in Opper-Beieren

De naam kennen de meeste mensen van het Vierschansentoernooi, het schansspringtoernooi op nieuwjaarsdag. En voor velen is het gebied onlosmakelijk verbonden met wintersportvakantie. Garmisch-Partenkirchen heeft echter veel meer te bieden. Zo blijkt het een prima bestemming voor een fietsvakantie. Mit Sahne.

Garmisch-Partenkirchen

Een van de redenen om het gebied aan te doen is volgens ingewijden de soes, een traditionele lekkernij in de regio Opper-Beieren. Of het nu met room is, met warme chocoladesaus, ijs of verse aardbeien, over de ideale variant kan men discussiëren. Over waar ze het lekkerst zijn naar verluidt echter niet: het ultieme adres om ze te proeven is Berggast-hof Almhütte, op het Kramerplateau hoog boven Garmisch. Niet voor niets wordt deze herberg met zijn eigen patisserie ook wel de ‘soezenberghut’ genoemd. En laat deze plek nu goed met de fiets zijn te bereiken. Net als bijna alles hier. Het is hier puur fietsen voor het plezier.

De lichte kliminspanning van de fietstocht gaat gepaard meteen fijne beloning in het vooruitzicht: een panoramische uitzicht over Garmisch-Partenkirchen vanaf het zonnige terras(en dan natuurlijk onder het genot van die traditionele Beierse specialiteit). Je krijgt een indruk welk prachtig berglandschap je omringt, denk aan namen als de Alpspitze en het Zugspitze-massief. Het waanzinnige panorama inspireert, het doet je verlangen om het gebied nog verder te verkennen. En dat is maar goed ook, want tussen berg en dal valt hier heel wat te ontdekken. En ben je geen zoetekauw, in de herbergen is er altijd een hartig broodje met spek en een vers getapt biertje verkrijgbaar. Geheel volgens het Opper-Beierse motto: Tijd voor een tussendoortje, tijd om te fietsen!

Het goed bewegwijzerde routenetwerk maakt het voor nieuwkomers die de omgeving nog niet kennen gemakkelijk om hun weg te vinden in het gebied. Je hebt meer dan 450 fietskilometers in alle kleuren en moeilijkheidsgraden tot je beschikking. De fietsverhuurbedrijven zijn goed verspreid over de regio, een uitgelezen moment om eens een nieuwe fiets te proberen en je misschien zelfs op nieuw terrein te wagen. Of om met een e-bike de actieradius te vergroten en de hoger gelegen alpenweiden te verkennen.

Familiebestemming

Of je nu iemand bent die graag comfortabel via fietspaden rijdt of iemand die van avontuurlijke crosscountrytochten houdt, de regio biedt talloze mogelijkheden om op twee wielen de ongerepte natuur te ervaren. En dat kan zelfs samen het hele gezin. Kinderen kunnen zich onderweg vermaken in speeltuinen (zoals die aan de Windbeutelalm), kasteelruïnes of meren om in te zwemmen. En laten we die zoete beloningen als een slagroomsoes of een stukje warme chocoladetaart niet vergeten. Uitstekende motivatie voor zowel jong als oud.

Hoogtepunt

De tocht ‘Met het gezin rond Garmisch-Partenkirchen’ is een hoogtepunt voor het gezin en is zeker ook geschikt als introductierondrit, met een aangename afstand van 16,7 kilometer. Over comfortabele paden en met slechts 180 hoogtemeters brengt deze tocht je door de schilderachtige natuur, voornamelijk over veilige fietspaden en autoluwe wegen. Het is een familiefietstocht die ook voor kleinere kinderen gemakkelijk is te doen. Onderweg bieden talloze restaurants en cafés rustmomenten om nieuwe energie op te doen. De geweldige uitzichten op de omliggende Alpen vormen een extra stimulans. De tocht loopt langs de beroemde olympische Kandahar-afdaling (een van de meest veeleisende wereldbekerafdalingen binnen het alpineskiën), het kleine stukje strand bij Herrgottschrofen, direct naast de Loisach-brücke en de prachtige Frühlingsstraße, een van de mooiste straten van de Garmisch-Partenkirchen.

Garmisch-Partenkirchen

Ook mooi met de kleine fietsers op sleeptouw is de gemoedelijke merentocht naar de Geroldsee, een van de mooiste veenmeren in de Alpen. In de Middeleeuwen zorgde het kunstmatig afgedamde meer, omgeven door een dicht bos, voor de watervoorziening van het nabijgelegen kasteel Werdenfels. De ruïne is op haar beurt een interessante bestemming voorgrote en kleine fietsers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar dan wel nadat ze zijn aangesterkt in Berggasthof Pflegersee. Hebben je kinderen een al wat betere conditie, dan is een ontspannen pleziertocht naar de Reschbergwiesen (van 13,8 kilometer) eveneens een leuke tocht. Hier kunnen jij en je gezin aan alle drukte ontsnappen en in de Pflegersee springen.

Wie zich als een echte local wil voelen zou ook eens een bezoek moeten brengen aan de kleine bedevaartkerk St. Anton, boven Partenkirchen aan de voet van de Wank en met uitzicht op de Zugspitze. De inwoners van Partenkirchen zijn dol op hun heilige Antonius. Sinds 1935 is het prachtige architecturale pareltje verbonden met een klein Franciscaans klooster, dat wordt bewoond en gerund door slechts twee broeders. Naast de mooie uivormige koepel en het priesterhuis is er een prachtige koepelfresco van de Zuid-Tiroolse schilder Johann Evangelist Holzer te bewonderen, welke algemeen wordt beschouwd als de mooiste en meest waardevolle 18e-eeuwse fresco van Beieren. Afgebeeld wordt Sint Antonius, die wordt beschouwd als grote volksheilige en beschermer in tijden van nood. Het uitzicht op het kuuroord is een fietstochtwaard.

De stad in

De oude binnenstad van Garmisch-Partenkirchen is niet alleen van bovenaf de moeite waard, een omweg naar het stadscentrum mag je niet missen. Parkeer gewoon de fiets en geniet als voetganger van de stad met al haar zonnige cafés en schaduwrijke toegankelijke tuinen.

Het olympisch skistadion biedt sportliefhebbers tevens een ander hoogtepunt: de wereldberoemde skischans van Garmisch-Partenkirchen van dichtbij zien is een geweldige ervaring. Het hoefijzer-vormige stadion werd in 1936 gebouwd voor de Olympische Winterspelen en de skischans aan de Gudiberg is traditioneel de locatie voor het nieuwjaars-schansspringen in het Vierschansentoernooi. Hier voel je de geschiedenis van de sport van heel dichtbij.

Een fietstocht door Garmisch-Partenkirchen staat voor rijden langs een dromerig berglandschap, zwemmen in warme meren, rijden door dichte veengebieden, omhoog fietsendoor rustieke alpenweiden en door schilderachtige steegjes afdalen naar afgelegen biertuinen. Of het nu om een hartig tussendoortje of een zoete slagroomsoes gaat: geef gewoon eens toe aan de verleiding.

Tekst en foto’s: Velontour en Chocolaterie Amelie

Check hier voor meer informatie en fietsroutes: https://www.velontour.info/nl/fietsroutes/


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van