28-04-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

Renthal Fatbar Carbon review

Wanneer je een nieuw stuur wilt monteren en eenmaal bepaald hebt welke backsweep en rise je wenst, kom je uit bij het materiaal. Als je portemonnee het toelaat rijst al snel de vraag: aluminium of carbon? De nieuwe Renthal Fatbar Carbon is marktleider als het gaat om lichtgewicht sturen.

Dankzij een effectievere manier van materiaalgebruik, zonder in te leveren op sterkte- en flex-eigenschappen, weegt de Renthal Fatbar Carbon slechts 225 gram bij een breedte van 800 millimeter. Met een combinatie van zeven graden back-sweep en vijf graden upsweep is de Renthal Fatbar Carbon verkrijgbaar in 10, 20, 30 en 40 millimeter rise. Wij reden de 20 millimeter rise op een endurobike. De Renthal Fatbar Carbon is verkrijgbaar in twee diameters, 31,8 millimeter en 35 millimeter, voor grote of kleine handen. Let wel op dat je mogelijk andere handvatten nodig hebt, maar op een nieuw stuur mogen natuurlijk ook wel nieuwe handvatten.

Sterk en comfortabel

Het voordeel van een carbon stuur is niet alleen het gewicht. Doordat de carbon-vezels op een bepaalde manier zijn gelaagd en uitgelijnd is, kon heel nauwkeurig de stijfheid worden bepaald. Omdat carbon een gevoelig materiaal is en je af en toe toch onderuitgaat, is de Fatbar ook hierop getest en hij voldoet aan de BMX-industriestandaard.

Meer controle

Wat je concreet op de trails merkt, dat is, ten opzichte van aluminium, een bepaalde mate van comfort en controle. Controle omdat je trail beter lijkt aan te voelen (er is een directer contact met je fiets en het terrein waar je overheen rijdt). Comfort, omdat het carbon op de juiste plekken flext en dus de trillingen van de trails dempt. Deze twee zaken lijken te contrasteren met elkaar, maar werken wel degelijk en geven met de Renthal Fatbar Carbon je bike een puike upgrade.

Renthal.com
€190,-


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook eInstagram!

 van