04-04-2011 - Snowboarden, Nieuws

Revert from ’95 till infinity

Het was het jaar 1995. Jesse Smit, een Amsterdamse snowboarder van net achttien jaar neemt DEF over, een klein snowboardwinkeltje in het centrum van Haarlem. Hij noemt zijn nieuwe aanwinst Revert. Dat anderhalf decennia later de shop nog steeds op volle toeren draait en al die jaren al het hart is van de skate- en snowboardscene rondom de Noord-Hollandse hoofdstad had niemand durven dromen. Taste blikt terug op vijftien jaar Revert.

Zoals gezegd, het begon met de overname van DEF, een kleine skate- en snowboardshop gevestigd aan de Kleine Houtstraat 60 in Haarlem. De shop was nog maar twee maanden open of Jeroen Blankevoort kwam er stage lopen. Jeroen en Jesse vulden elkaar goed aan wat betreft het runnen van de shop: Jesse had meer een snowboardachtergrond en Jeroen was een lokale skater uit Haarlem. Uiteindelijk is Jeroen nooit meer weggegaan. Hij was jaren shopmanager en heeft Revert in januari 2007 volledig overgenomen.

Jeroen vertelt: “Het succes van de shop zit hem niet alleen maar in de winkel. Sinds dag één zijn we fanatieke skate- en snowboarders en we houden veel van dingen als muziek en kunst. Dit alles is terug te zien op de evenementen, feesten en exposities die we hebben georganiseerd. Ons skate-event – Revert Summer Sessions – is met twaalf jaar het langstlopende gratis skate- en muziekfestival van Nederland. Afgelopen jaar kon het niet doorgaan vanwege subsidieperikelen, maar we zijn nu al bezig voor volgend jaar en we gaan keihard terugkomen. Vijf jaar geleden organiseerden we de eerste editie van Chill on the Hill in Spaarnwoude. Iets waar we trots op zijn, omdat we dat met de Revert-familie hebben opgezet. Ook was er elk jaar de krookietrip, een week snowboarden in de krokusvakantie. En we beginnen nog maar niet over alle filmavonden, clinics en andere wedstrijden die we organiseerden. De motor achter dit alles bestond uit ons trouwe shopteam, skateteam en snowboardteam. Gebouwd rondom een vaste basis, de shop, vanuit daar was alles mogelijk en al deze takken vulden elkaar goed aan.”

“Wat Revert uniek maakt als shop? Een wisselwerking van vette, aparte merken maar het moet uiteindelijk wel verkopen, want aan het eind van de dag moet er gewoon een omzet gedraaid worden. Zo hebben we jaren Nike SB buiten de deur gehouden omdat we het idee hadden dat ze insprongen op een hype. Toen na twee jaar bleek dat het merk skatewaardig was en ook terug investeerde in de sport, hebben we het merk in de shop opgenomen. Geld verdienen kun je op duizend en één manieren, maar het mooiste blijft het om iets te verkopen met je hart. We verkopen iets vanuit een belevenis, omdat we zelf deze sporten doen, daarom praten we makkelijk over de spullen en zijn we niet van die geslepen verkopers. Deze winter verkopen we als enige in Nederland en als één van de vijf shops in Europa Nike Snowboarding. De boots en outerwear zitten zo goed, dus we verwachten er veel van.”

“Van 1998 tot en met 2005 heb ik me ook gestort op de vertegenwoordiging van merken als Volcom en Thirty Two Boots. In die tijd heb ik een goede band opgebouwd met andere collega`s in Nederland. Het mooie hiervan is dat ik veel collega’s heb leren kennen die je normaal niet zo snel zou zien als je alleen maar in je eigen shop blijft. Na een aantal jaar wilde ik me weer focussen op de shop omdat ik met dat agentschap teveel nevenactiviteiten ontplooide. Ik zei het vertegenwoordigerswerk gedag en heb me daarna weer volledig op de winkel gestort.”

“Het vijftienjarig bestaan van Revert willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan en we hebben met een paar van onze meest trouwe leveranciers een stel limited producten uitgebracht om dit te vieren. Oakley verkopen we al tien jaar en met deze collaboration brengen we de ‘Revert 95 FrogSkin’ uit. We kregen een template en voor zover het mogelijk was mochten we zelf het model customizen. De lenzen, het zakje en het montuur zijn voorzien van de Revert-huiskleuren. De FrogSkin is een heruitgave van het eerste model uit de jaren tachtig en negentig, de tijd dat wij begonnen met snowboarden en skaten. Zo is er een extra link tussen het heden en het verleden. Sinds een belangrijk fashionblog over de FrogSkin heeft geschreven loopt de webshop storm. We hebben al enkele exemplaren naar Amerika en Scandinavië gestuurd en zelfs eentje naar Japan. In samenwerking met Electric brengen we een eigen goggle uit en er staat een ‘collaborationshirt’ met Obey in de planning.”

“De shop heeft altijd een vast plekje gehad in de Nederlandse snowboardscene, wat ook voor een groot deel te danken was aan ons team. Door de jaren heen hebben we veel verschillende rijders gehad in het team, nu zijn dat Dio Hornman, Joris Nijdeken, Tijs Goossens, Britte van der Pauw, David Mol, Youri Jansen en Jesse Augustinus. Als eerste shop in Nederland brachten we in 2007 onze eigen snowboardfilm Removex, iets waar we vandaag de dag nog steeds trots op zijn.”

“Om de mijlpaal te vieren is er op zaterdag 23 oktober in het Patronaat in Haarlem het ‘Revert 15 jaar’ feest. We hebben optredens van Baskerville, Noisia, DJ Spliph, DJ Elected en het begint om elf uur. Er is een speciale huiskamerbioscoop en daar draaien we Removex en ons nieuwe project ’15 tricks’. Daarnaast is er een expositie van alle teamrijders uit het verleden tot aan het heden. We hebben actiefoto’s op canvas laten drukken, welke daar te aanschouwen zijn.”

 van