07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review best profanity 142cm 2011

Vorig jaar toen de kabelbaan in de buurt van Utrecht openging heb ik eindelijk een goede wakeboardset gekocht. De eerste kiteboardsessie heb ik de bindingen op mijn kiteboard gezet en was ik gelijk hooked! Dankzij een knieblessure heb ik het grootste deel van vorig seizoen nauwelijks of rustig aan moeten varen en dus bijna geen boots meer gevaren. Ik heb eigenlijk alleen op mijn freestylekiteboard met boots gevaren, totdat ik het wakestyleboard van Best in mijn handen kreeg op de mooie vlakke, vlagerige (twintig tot dertig knopen) lagune van Tarifa en de riviermonding van Sancti Petri.

Profanity in het kort

De Profanity heeft een sterke constructie dat volgens Best ‘bomb proof’ is. Het board heeft een enkele tot dubbele concaaf. En dat laat het board volgens Best zachter landen en draagt bij aan railprogressie. Een snel en stijf board dat over veel pop beschikt. Oftewel, het ultieme wakestyle wapen van Best.

Profanity op het water

Na het eerste rakje valt mij op dat ik eigenlijk prima kan hoogtelopen en redelijke snelheid heb ondanks alle rocker. Zodra ik uithaak en aansnijd voor een railey voel ik dat ik (dankzij boots) meer controle over het board heb. Het board snijdt gecontroleerd door het water en popt hoog. Voor de landing bereid ik mij voor op een harde impact, maar al wat volgt is een fijne, doffe en stabiele landing.Als ik mijn kite instuur en spring is het moeilijk de afzet goed te timen, omdat het board anders kant dan een vlak model. Het gewicht van het board en de bindingen zorgen dat je onderlichaam hard achter je bovenlichaam slingert. Hierdoor worden tricks meer inverted en gestileerd. Wanneer je crasht, werkt het board soms als een blok aan mijn been en wordt er flink aan mij getrokken (een reden voor mij om niet met deze set de golven in te gaan). Aan de andere kant zorgt het vast zitten voor commitment en zet ik de tricks in om te landen. Ik land tricks waar ik normaal niet mee weg kom (red: het board is ook zonder boots en met pads en straps te varen zodat je toch de golven in kan).

Conclusie

In goede condities pop ik hoger en land ik zachter. De tricks voelen (en zien) er vetter uit. De nadelen zijn de harde crashes en dat het board minder geschikt is voor andere condities dan vlak water en minder geschikt voor andere stijlen dan wakestyle. Door de boots te vervangen door pads en straps kan je de impact van de crashes verminderen.

 van