07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Blade Prime 9M 2011

Als jij ‘harder, better, faster, stronger’ wil, dan is deze kite volgens Blade wat voor jou. Blade kiest er niet voor een type kite te maken die alle stijlen in zich heeft, maar concentreert zich met dit model op een specifieke doelgroep: de freestyler/newschool rijder. Het einde van de C-shape kites leek nabij, maar met de komst van de vierlijns c-shape kite voorzien van een compacte bridle is dit type bezig aan een serieuze comeback.

Prime in het kort

De kite ziet er netjes afgewerkt uit en heeft opvallende graphics (naast gifgroen ook in rood/wit en blauw/wit verkrijgbaar). Vergeleken met het vorige modeljaar heeft hij nog meer een c-shape gekregen alsmede bredere tips waardoor hij zich als een echte c-kite gedraagt. Op het water blijkt hij dan ook heel direct te reageren op de barinput. Hij draait snel en krachtig.

Prime op het water

De kite levert zowel in- als uitgehaakt een constante pull, maar kan soms wat agressief reageren. Het valt op dat hij door het windvenster een hoge vliegsnelheid heeft en als je bij een uitgehaakte sprong je kite wat te hoog zet betekent dit een sprong met veel power en ook een lange vlucht. Bij erg vlagerige wind valt op dat de kite moeite heeft zijn shape vast te houden. Hij gaat een beetje jellyfishen en geeft af en toe wat harde rukken aan de bar, volgens Yaron Bar Lev (CEO van Blade) een onvermijdelijk effect met deze set-up, omdat de shape zonder vijfde lijn bijna onmogelijk stijf te houden is. De bridle zorgt voor een groot depower bereik, waardoor de vlagen makkelijk worden opgevangen. De kite heeft een prima high- en low-end waardoor hij een groot windbereik afdekt.Dit is geen kite waarmee je veel hoeft te sinussen. Je kunt hem parkeren in het windvenster en daarbij houdt hij voldoende snelheid. Het hoogtelopen gaat goed en bij voldoende wind merk je dat de Prime je met gemak upwind brengt. Duw je de bar iets van je af dan verandert de hoek van inval en sprint je upwind. Door de bar volledig aan te trekken ga je wat minder upwind, maar versnel je en neemt de druk toe, zodat je goed kunt uithaken. De pull wordt wanneer uitgehaakt nooit te veel, zodat je gemakkelijk durft uit te haken. Na de afzet heeft hij toch verrassend veel pop en een goed dood moment. Uitgehaakt blijft de Prime vooruit vliegen en backstallt hij niet. Bij kiteloops stuurt hij constant, wat in de loop een mooie draaicirkel geeft met een medium pull. Mocht je een keer een pass missen dan kun je de kite herstarten door aan een stuurlijn te trekken. Dit vergt wel enige oefening, de c-shape lijkt hier wat tegen te werken.De bar is verkrijgbaar in twee lengtes (45 en 50 cm) en heeft een swivel net boven de chickenloop.

Harder, better, faster, stronger voor een aantrekkelijke prijs

Een echte freestyle c-kite, maar dan met de voordelen van een vierlijns kite voorzien van bridles. Hij geniet dan ook een breder inzetbereik, meer depower en een simpelere herstart ten opzichte van een klassieke (vijflijns) c-kite. Het is een kite die je uitdaagt tot het inzetten van (nieuwe) tricks en is geschikt voor rijders die ‘harder, better, faster en stronger’ willen gaan. Daarnaast is de Prime erg aantrekkelijk geprijst.

7M €849
9M €949
11M €1.049
13M €1.149

 van