23-03-2018 - Nieuws, Wielrenblad

Review: Born Watts & Minerals

Bij een sportdrank wordt al snel de link naar koolhydraten gelegd. Born heeft het assortiment juist aangevuld met een sportdrank waar minder koolhydraten in zitten, een zogenaamde low carb-drink. Wat er dan wel in zit? Born Mineralen en Born Watts, een nieuw ontwikkeld ingrediënt dat ervoor moet zorgen dat je een hoger wattage kan leveren tijdens inspanning. Klinkt goed, maar werkt het ook?

Tekst: Rozanne Slik

De Born Watts komt als bruistablet in een verpakking van twintig stuks. Makkelijk om mee te nemen, bij een lange rit steek je het buisje zelfs zo in je achterzak. In je bidon merk je het effect van de bruistablet direct, het is net alsof je frizzante water drinkt. Let er wel op dat je na het maken van het drank je bidon eerst ‘ontlucht’ door het tuutje van de bidon even open te doen. Dit was ik voor mijn eerste rit vergeten, wat op een klinkerstraat resulteerde in een door de opgebouwde druk opengesprongen ‘tuutje’. Niet zo erg, wel plakkerig.

Born ontwikkelde dit product op verzoek van Team Sunweb, de innovatiepartner van het Limburgse bedrijf. Watts & Minerals brengt twee wensen samen, enerzijds de vraag naar een low carb-product vanuit het team en anderzijds de eigen wens van Born om een product in bruistabletvorm te ontwikkelen. Het ingrediënt Watts’Up is een extra die Born heeft toegevoegd. De Born Watts is een natuurlijke citrusextract zorgt voor een toename van de wattage- output tijdens inspanning, zowel aeroob als anaeroob. Born stelt dat het effect minimaal vijf procent prestatieverhoging is. Hoe minder getraind je bent, hoe groter het effect is.

Titia van der Stelt, diëtiste bij team Sunweb, legt uit hoe Watt’s-Up werkt: ‘Watt’s-Up isoleert de mitochondriën, de energiefabriekjes van de spieren. Waar normaal gesproken bijvoorbeeld koolhydraten of vetten in de mitochondriën gaan en er uit komen als bruikbare energie, gaat ergens in het proces altijd wat energie verloren. De mitochondriën ‘lekken’ een beetje. Born Watts zorgt er voor dat, door het isoleren van de mitochondriën, minder energie verloren gaat. Nagenoeg alles wat er qua energie in gaat komt er zo ook uit. Zowel voor duur- als power output levert het meer op.’ Team Sunweb gebruikt Watts & Minerals met name bij warm weer, als aanvulling op de sportdranken en bij low sugar-trainingen. Het voordeel van een tablet Watts & Minerals toevoegen aan de normale sportdrank is dat ook de zouten goed worden aangevuld. Met name bij extreme hitte is dit gewenst.

Natuurlijk is de smaak van de drank belangrijk en die is dik in orde. Voor ik het weet zijn beide bidons leeg en is het tijd om bij te vullen. Tijdens een lange duurtraining in de warmte combineer ik de Born Watts & Minerals met een schepje IsoPro om wat extra koolhydraten binnen te krijgen. In de winterperiode, met kortere laag-intensieve ritten, gebruikte ik alleen de Born Watts & Minerals. Let wel op de maximale dosering van vier tabletten per dag. Dit heeft te maken met de zouten die zijn toegevoegd. Wat mij betreft is dit product een schot in de roos, een goede aanvulling op het assortiment.

Deze Bron Watts en Minerals zijn verkrijgbaar vanaf een prijs van € 9,95. In een Born Watts en Minerals zitten per buisje met twintig tabletten. Meer over informatie over deze producten van Born is te vinden op de website.


Deze review van de producten over Born is afkomstig uit Wielrenblad #5 2017. Wil je meer reviews lezen over andere producten? Neem dan even een kijkje op onze website of ga direct artikelen van De Buit en blijf op de hoogte onze laatste reviews en bevindingen.

 van