08-08-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: BYE! Nutrition

Duursport.nl wees ons op het assortiment van BYE! Nutrition, dat sinds 1 januari 2017 officieel voedingspartner is van de Roompot Nederlandse Loterij wielerploeg. Wij waren natuurlijk direct enthousiast om BYE! (Boost Your Energy) ook eens te gebruiken! Ik test de voeding op een lange rit van ongeveer 150 kilometer.

Tekst: Stefan Wolffenbuttel

Het assortiment bestaat uit; twee verschillende sportdranken, een sportreep, een energy gel en een magnesium electrolyte shot. Mijn ene bidon gevuld met de isotone sportdrank met ‘rood-fruitsmaak en de andere bidon met de energiedrank, die een tropical-smaakje heeft. De sportreepjes zijn er in drie verschillende smaken (appel kaneel, cranberry en kokos) en daar neem ik er allemaal één van mee. De gelletjes zijn er in twee verschillende smaken (dadel sinaasappel en dadel yumberry). Deze twee gelletjes steek ik samen met het magnesium electrolyte shot in mijn achterzak en ik ben klaar voor vertrek!

In de eerste drie uur van de rit besluit ik alleen reepjes te eten. Het vaste voedsel heeft namelijk meer tijd nodig om energie af te geven dan de snellere suikers in de gelletjes. De sportrepen smaken goed. De reep heeft een basis van havermoutvlokken, gecombineerd met echt fruit. Daarnaast zitten er middenketen Triglyceriden (MCT) in (vetzuren die gemakkelijk door de darmen worden geabsorbeerd en bijna net zo snel in energie worden omgezet als suikers).

De isotone en de energierijke sportdrank zijn vrij zoet van smaak. Dit vind ik in het voorjaar, maar in de zomer zou ik wat meer water bij de sportdrank doen. De isotone sportdrank kan gebruikt worden als isotone sportdrank maar ook als hypotone sportdrank. Isotone sportdrank is sterker (bevat meer koolhydraten) en wordt ongeveer even snel door het lichaam opgenomen als water, terwijl hypotone sportdrank er voor zorgt dat het sneller dan water door het lichaam wordt opgenomen. Ideaal dus om de dorst te lessen. Het enige wat je hoeft te doen is de dosering aanpassen.

Het laatste product wat ik neem is het magnesium electrolyte shot. Het doel is om spierkrampen te verkomen. De zes elektrolyten; magnesium, natrium, calcium, chloride, kalium en fosfor zouden dit tegen moeten gaan

Conclusie? Ik heb het gevoel echt goede voeding binnen te hebben gekregen. Ik heb tijdens en na de rit geen last van buikklachten gehad en de sportvoeding smaakte lekker.

Prijzen van de producten op Duursport.nl:

  • BYE! Endurance Bar (40 gram): € 1,49 per reep
  • Natural Energy Gel (40 gram): € 3,50 per 2 gelletjes
  • Isotonic Sportdrink (1 kilogram): € 19,95 per pot
  • Endurance Booster Sportdrink (1 kilogram): € 19,95 per pot
  • Magnesium Electrolyte Shot (25 ml) € 3,50 per 3 electrolyte shots
 van